Reinikaisen näyttelijälle suosio oli siunaus ja kirous: avioliitto päättyi ja terveys alkoi reistailla - TV & elokuvat - Ilta-Sanomat

Reinikaisen näyttelijälle suosio oli siunaus ja kirous: avioliitto päättyi ja terveys alkoi reistailla

Reinikainen oli vastalääkettä sääntö-Suomelle jo 1980-luvulla. Nyt sarja palaa ruutuun uusintoina.

Tenho Saurén näytteli Reinikaista ensin Tankki täyteen -sarjassa, jonka jälkeen hahmo sai oman nimikkosarjan.­

26.8.2018 11:47

Neil Hardwick on vuosien varrella vaivihkaa totuttanut suomalaisia kansainvälisiin virtauksiin televisiossa. Hänen ja Jussi Tuomisen luoma Reinikainen (1982–83) oli tyylipuhdas spin-off: suosikkisarjan sivuhahmon myöhemmin saama oma sarja – maailmalla tuttu juttu, mutta meillä vielä uutta.

Tenho Saurénin unohtumattomasti esittämä konstaapeli Artturi Sakari Reinikainen esiteltiin Tankki täyteen -sarjassa (1978, 1980). Hardwick ja Tuominen olivat kirjoittaneet hienovireistä tilannekomiikkaa, jonka paikoin hyvinkin hiljainen huumori aiheutti harmaita hiuksia tuottajaportaassa TV2:ssa. Nauraisiko tälle kukaan?

Painetta lievittääkseen Hardwick ja Tuominen kehittivät Reinikaisen – joviaalin ja suulaan kansanmiehen, joka perustehtävänä on tulla kohtaukseen ja kertoa vitsi. Joskus monimutkainen, joskus suoraviivainen, mutta selvästi vitsi.

Tämä upposikin suomalaisiin. Konkarinäyttelijä Saurénista tuli yli viisikymppisenä niin maan perusteellinen kansansuosikki.

Vuonna 1982 Reinikaisen suosio jalostettiin omaksi nimikkosarjaksi. Siinä Reinikainen muuttaa Hämeenperältä Tampereelle.

Konstaapelit Reinikainen ja Ek (Mauri Kuosmanen) työparina.­

Jussi Tuominen kertoo Jukka Annalan Toopelivisio-kirjassa (Teos, 2006), että Reinikainen kehitettiin ”vastakohdaksi kotimaisten elokuva- ja televisiofarssien idioottipoliisin perinteelle”. Reinikainen oli poliisi, jolla leikkaa. Byrokraattisessa kaupunkiympäristössä hän edusti mutkatonta maalaisjärkeä. Reinikaisen hahmo lämmittänee tänä päivänäkin heitä, joita niin sanottu sääntö-Suomi ärsyttää.

Kuvaavinta hahmon suosiosta on se, että Reinikaista harkittiin vakavasti nimettäväksi vuoden poliisiksi, kunnes todettiin, ettei arvonimeä sentään aivan keksitylle henkilölle voi antaa.

Nimikkosarjassa Reinikaisesta nähdään myös siviiliminä. Kerrostaloon muutettuaan hän laittaa kahvit ja nisut valmiiksi ja menee rappukäytävään rimputtelemaan ovikelloja ja soittamaan pilliä: tervetuloa, naapurit! Sosiaalivirastossa työskentelevästä Aili Hinkasta (Tuija Vuolle) kehittyy väärinkäsityksen kautta orastava ihmissuhde.

Reinikaisessa meni kaikki pimeäksi alkuvuodesta 1983, ja Ritva Valkama joutui hissikyytiin alastomassa miesseurassa.­

Vaikka Reinikaisen huumori ei ole kestänyt kaikilta osin ajan hammasta yhtä hyvin kuin Tankki täyteen, klassikkokohtauksia piisaa.

Tunnetuin on ehkä jakso Tähdet kertovat, jossa itseään esittävä Ritva Valkama juuttuu sähkökatkoksen takia poliisitalon hissiin ensin Reinikaisen ja myöhemmin neljän alastoman poliisin kanssa. Huomattavan osan jaksosta kuva on pilkkopimeyttä. Kun Reinikainen esittää, että tilanteesta saisi hyvän tv-sketsin, Valkama lausuu kuolemattomat rivit:

– Mun on kyllä vähän vaikee kuvitella, että kaks miljoonaa suomalaista tuijottais pimeetä ruutua. Kyllähän ne aika omituisia juttuja joskus kattelee, mutta ei ne nyt ihan niin pimeitä oo, Valkama totesi.

Reinikaisella oli parhaimmillaan 2,4 miljoonaa katsojaa.

Tärkeässä roolissa sarjassa ovat myös muut poliisit: pessimisti Hautamäki (Pentti Kultala), sanoja hakeva Ek (Mauri Kuosmanen), kireä Jänkälä (Seppo Maijala), häntäheikki Kataja (Antti Seppä) sekä toimettomuuttaan tärkeilyyn peittävä ylikomisario Rautakallio (Esko Roine).

Hardwick paljasti Tuomas Marjamäen Naurattajat-kirjassa (Edita, 2007), että kirjoitti jokaiseen poliisihahmoon yhden luonteenpiirteen itsestään.

Tankki täyteen -sarjassa riemastuttivat Artturi Reinikainen ja Sulo Vilén (Tauno Karvonen).­

Tenho Saurénille (1926–2001) Reinikaisen suosio oli siunaus ja kirous. Harjakaiskeikoilla karaistunut ja muun muassa Rintamäkeläisissä säännöllisesti vieraillut Saurén vaikutti kuin tehdyltä kansanmiehen rooliinsa, mutta juna lähti pian raiteilta.

Saurén hyödynsi Reinikaisen suosiota tekemällä rajuun tahtiin monenlaisia avajais- ja juontokeikkoja eri puolilla Suomea sekä huumorikasetteja yhteistyössä porilaisen elokuvaohjaajan Visa Mäkisen kanssa. Käsikirjoittajat ja Yleisradio eivät olleet ilahtuneita hahmon ryöstöviljelystä, vaikkei Reinikaisen nimeä aina käytettykään.

Suosion humussa Saurénin avioliitto päättyi ja terveys alkoi reistailla. Sitten keikat vähenivät ja muuttuivat yhä pienemmiksi ja surullisemmiksi. Tampereen Työväen Teatterin näyttelijä jäi eläkkeelle jo 1980-luvun puolivälissä ja vetäytyi kauas julkisuuden valokeilasta.

Lähes erakoituneena 74-vuotiaana kuollut Saurén on haudattu Ylöjärven hautausmaalle.

Reinikainen, arkisin ma 27.8. alkaen TV1 klo 13.00

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?