Kommentti: Laura Birnin Netflix-rooli ei ole läpimurto – mutta hyvin lähellä sitä

Julkaistu:

uutuussarja
Netflixin The Innocents -sarjan jälkeen Laura Birnin on entistä helpompi hakea seuraavaa isoa ulkomaista osaa – roolia, josta hyvällä lykyllä voi tulla hänen todellinen kansainvälinen läpimurtonsa, kirjoittaa elokuvakriitikko Taneli Topelius.
Vaikka The Innocents on huolellisesti tehty laatusarja, se ei vielä merkitse Laura Birnille itsestäänselvää hyppyä suuriin kansainvälisiin rooleihin.

Lue lisää: Laura Birn nappasi roolin Netflixin uutuussarjasta – pian suomalaisnäyttelijää pääsee ihailemaan 130 miljoonaa tilaajaa: tätä on luvassa

Elena-äidin osa ei ole yhtä selkeä tähdentekijän rooli kuin mitä Jasper Pääkkösellä on parhaillaan valkokankailla pyörivässä Spike Leen Blackkklansman-elokuvassa.

Blackkklansmanin nähtyään ei voi olla ajattelematta Pääkkösen esittämän karismaattisen rasisti-Felixin takaraivoon asti pureutuvaa pistävää, häiritsevää katsetta. The Innocents ei anna Birnille samalla tavalla tilaisuutta tyrmätä katsojaa kyvyillään.

The Innocentsista on ennakkojutuissa puhuttu Netflixin ison menestyssarjan Stranger Thingsin (2016–) seuraajana. Niitä yhdistää fantasiaa sisältävän jännitysdraaman lajityyppi, mutta muuten nämä kaksi sarjaa eivät oikeastaan voisi olla kauempana toisistaan.

Stranger Things on vauhdikas ja paikoin vähän pelottavakin seikkailusarja, joka tekee nostalgiahengessä kunniaa 1980-luvun nuortenfilmeille, Stephen Kingin tarinoille sekä Steven Spielbergin mukaansatempaaville elokuville.


The Innocents sen sijaan on alakuloinen, hiljaisesti kytevä ja hyvin hitaasti juontaan avaava nuorten karkumatkadraama – ja romanssinakin se on hyvin varovainen. Muutamasta takaa-ajosta huolimatta siitä on karsittu kaikki ulkoinen räiskyvyys.

Selkein ponnahduslauta The Innocents on todennäköisesti sen nuorille päätähdille. Etenkin Skotlannissa varttunut 20-vuotias Sorcha Groundsell tekee vaikutuksen surusilmäisen June-tytön roolissa: hänen kauhistuneissa kasvoissa tiivistyy koko mysteerisarjan henki.

Birnille The Innocents voi silti osoittautua käänteentekeväksi. Elena-äidin rooli muistuttaa jälleen, että Birn pystyy tuomaan kärsivän naisen rooliin vahvuutta – ja että häneltä sujuu näytteleminen myös englanniksi, vaikkakin tässä sarjassa lievän skandiaksentin kera.

Tämän jälkeen Birnin on entistä helpompi hakea seuraavaa isoa ulkomaista osaa – siis sellaista näyttävää roolia, josta hyvällä lykyllä voi sitten tulla hänen todellinen kansainvälinen läpimurtonsa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt