TV & elokuvat

Denzel Washingtonin brutaali tappajasankari on pelottavan ajankohtainen – tyly elokuva sopisi Trumpin vaalikampanjaan

Julkaistu:

Elokuva-arvio
Kutsukaa McCall -sarjan elokuvaversio sai jatkoa: 63-vuotiaan Denzel Washingtonin näyttelemä sankari tappaa tai vammauttaa jokaisen, joka asettuu häntä vastaan, toteaa elokuvakriitikko Tarmo Poussu
Maailmassa ei ole niin suurta ongelmaa, etteikö sitä voisi väkivalloin ratkaista. Eikä niin pahoja konnia, ettei Denzel Washingtonin esittämä Robert McCall tekisi heistä hakkelusta. Ainakin nämä opetukset tarjoaa Antoine Fuquan ohjaama The Equalizer 2.

Voisi luulla, että kahdesti Oscar-palkitulla Washingtonilla olisi parempaakin tekemistä valkokankaalla kuin jakaa brutaalia oman käden oikeutta McCallin hahmossa. Ilmeisesti 63-vuotias tähti on tullut urallaan siihen pisteeseen, jossa oman asemansa Hollywoodin ykköskaartissa voi varmistaa vain tuottoisalla toimintasankarin roolilla.

Eikä kassavirran kanssa sovi kiistellä. Neljän vuoden takainen The Equalizer: oikeuden puolustaja (lue arvio) tuotti maailmanlaajuisesti lähes 200 miljoonaa dollaria. Jatko-osa – ensimmäinen sellainen Washingtonin 40-vuotisella uralla – oli vain ajan kysymys.

The Equalizer 2:n takana on sama ydintiimi kuin ykkösen. Washingtonin ja ohjaaja Fuquan lisäksi siihen kuuluvat käsikirjoittaja Richard Wenk sekä säveltäjä Harry Gregson-Williams. Näyttelijöistä myös Melissa Leo ja Bill Pullman palaavat ykkösestä tuttuihin rooleihin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Washingtonin esittämä McCall on kuin supersankari ilman yliluonnollisia kykyjä tai salainen agentti ilman taustajärjestöä. Hän on näennäisen tavallista elämää viettävä ex-agentti, joka on ottanut tehtäväkseen oikoa maailman vääryyksiä ja puolustaa heikkoja.


Jalojen pyrkimysten kääntöpuolena ovat McCallin brutaalit toimintatavat. Hän tappaa tai vammauttaa surutta jokaisen, joka asettuu häntä vastaan. Hyvänä päivänä hän antaa konnalle ensin mahdollisuuden korjata pahat tekonsa. Huonona päivänä hän teurastaa turhia kyselemättä.

The Equalizer 2:ssa McCall palauttaa ensin Turkkiin siepatun lapsen äidilleen. Sitten hän tekee hakkelusta joukkoraiskaukseen osallistuneista liikemiehistä. Vasta näiden alkunäytösten jälkeen käynnistyvässä päätarinassa hän kostaa ystävänsä väkivaltaisen kuoleman.

Tarinalla ei Fuquan elokuvassa ole paljonkaan merkitystä. Sen päähuomio on McCallin hahmossa ja toimintatavoissa.

Elokuva ei vahingossakaan kyseenalaista sankarinsa toimien oikeutusta. McCall on yhtä erehtymätön kuin hän on voittamaton. Hän on kuin myrsky, joka elokuvan kuluessa lähestyy vääjäämättä Yhdysvaltoja ja jonka raivotessa hän lopulta kohtaa vaarallisimmat vastustajansa.


Toimintaelokuvissa on aina kysymys hyvän ja pahan taistelusta. Siksi niiden sankari- ja viholliskuvilla on myös poliittis-yhteiskunnallinen ulottuvuutensa – tekijöiden tarkoituksista riippumatta. Tästä näkökulmasta The Equalizer 2 tuntuu suorastaan pelottavan ajankohtaiselta.

McCall löytää itsensä maailmasta, jossa vanhat liittolaisuudet eivät enää päde ja entiset ystävät muuttuvat vihollisiksi. Tässä vaikeaselkoisessa maailmassa hän soveltaa yksinkertaista lakia: jos et ole puolellani, olet minua vastaan.

Koska McCall taistelee mielestään oikeuden puolesta, hänellä on oikeus tappaa jokainen, joka nousee häntä vastaan. Kysymyksiä, neuvotteluita tai kompromisseja ei tarvita.


McCall on täydellinen sankari Donald Trumpin aikakaudelle. Hän on kuin se Trumpin mieli- ja kielikuvien Amerikka, joka on kärsinyt vääryyttä ja menettänyt paljon, mutta nousee entiseen suuruuteensa. Hän hylkää vanhat, epäluotettavat liittolaisensa ja poimii itselleen uudet, uskolliset ystävät. Hän pelkistää monimutkaisen maailman omaan mustavalkoiseen ajatteluunsa.

Oikeastaan Trump voisi tehdä The Equalizer 2:sta seuraavan vaalikampanjansa teemaelokuvan.

Elokuvana arvioituna The Equalizer 2 on pätevää mutta rutiinimaista työtä. Sen toimintajaksoissa huomio kiinnittyy brutaaleihin yksityiskohtiin epäselväksi jäävän kokonaisuuden kustannuksella. Tämä lienee katsojan harkittua hämäystä.

Vanheneva Washington ei yksinkertaisesti enää veny vaativampiin toimintakohtauksiin.

The Equalizer 2

Ohjaus: Antoine Fuqua.

Pääosissa: Denzel Washington, Pedro Pascal, Ashton Sanders.

Juoni: Oman käden oikeutta jakava Robert McCall kostaa ystävänsä kuoleman.

Ensi-ilta: Perjantaina 17. elokuuta 2018.

★★

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt