TV & elokuvat

Maria by Callas pureutuu diivojen diivan elämän ristiriitoihin ja skandaaleihin – mutta perin hienotunteisesti

Julkaistu:

Elokuva-arvio
Monista Callasin elämän taitekohdista haluaisi kuulla muunkin version kuin hänen itsensä haastatteluissa tai kirjeissä antaman, penää elokuvakriitikko Tarmo Poussu.
Maria Callas (1923–1977) oli viime vuosisadan legendaarisin oopperalaulaja ja oman aikansa superjulkkis.

Kreikkalais-amerikkalainen Callas tunnettiin myös diivojen diivana, jonka tuliset yhteenotot oopperatalojen kanssa sekä avioton rakkaussuhde maailman rikkaimpiin miehiin lukeutuneen laivanvarustaja Aristotle Onassiksen kanssa synnyttivät skandaalinkäryisiä otsikoita.

Maria by Callas on ranskalaisen Tom Volfin ohjaama dokumentti, joka arkistomateriaalia käyttäen kertoo Callasin tarinan tämän omalla äänellä. Elokuva on koostettu kokonaan Callasin vanhoista tv-haastatteluista, kirjeistä ja konserttitaltioinneista. Niitä ei ole täydennetty nykypäivänä tehdyillä haastatteluilla eikä liioin ulkopuolisella kertojanäänellä.

Elokuvan nimi viittaa ristiriitaan taiteilija Callasin ja yksityishenkilö Marian välillä. Omien sanojensa mukaan Callas olisi milloin tahansa vaihtanut uransa tavalliseen perhe-elämään, jos olisi voinut. Aluksi dominoiva äiti, sitten aviomies ja myöhemmin koko musiikkimaailma vaativat häntä omistautumaan uralleen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Elokuvaan valittu näkökulma on johdonmukainen mutta kapea. Monista Callasin elämän taitekohdista haluaisi kuulla muunkin version kuin hänen itsensä haastatteluissa tai kirjeissä antaman.

Tällaisena Volfin elokuva on kohteliaan hienotunteinen kunnianosoitus suurelle taiteilijalle, jota elinaikanaan kohdeltiin julkisuudessa usein epäoikeudenmukaisesti.


Kapea näkökulma ei ole elokuvan ainoa ongelma. Volf sivuuttaa kokonaan tai vain viittaa epämääräisesti moniin Callasin uran ja elämän käännekohtiin.

Elokuvassa ei mainita Callasin rajua, jopa 36 kg:n painonpudotusta 1950-luvun alkupuolella, vaikka se vaikutti ratkaisevasti sekä hänen ulkonäköönsä että lauluääneensä. Hänen vaikeasta äitisuhteestaan ja eroon päättyneestä avioliitostaan kerrotaan niukasti. Eikä hänen vuosia kestänyt välirikkonsa New Yorkin Metropolitan-oopperan kanssa saa juurikaan valaistusta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Elokuvan rakennekaan ei toimi ongelmitta. Etenkin sen alku tuntuu harhailevalta ja tyhjäkäyntiseltä. Loppua kohden Volfin ote onneksi tiivistyy. 53-vuotiaana sydänkohtaukseen menehtyneen tähden viimeiset vuodet elokuva hahmottaa selkeästi.

Haastattelujen, kotielokuvien ja ääneen luettujen kirjeiden ohella elokuva sisältää useita hyvin valittuja näytteitä Callasin esiintymisistä. Ne eivät jätä epäselväksi hänen äänenkäyttönsä virtuoosimaisuutta ja tulkintakykynsä väkevyyttä.

Maria by Callas

Ohjaus: Tom Volf.

Pääosissa: Maria Callas, Fanny Ardant, Aristotle Onassis.

Juoni: Dokumentti oopperadiivan urasta ja elämästä.

Ensi-ilta: Perjantaina 10. elokuuta 2018.

★★★

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt