Elokuva-arvio Blackkklansman: Jasper Pääkkönen loistaa kiihkoilijana – rasismin lisäksi Blackkklansman hyökkää vahvasti presidentti Trumpia vastaan - TV & elokuvat - Ilta-Sanomat

Elokuva-arvio: Jasper Pääkkönen loistaa kiihkoilijana – rasismin lisäksi Blackkklansman hyökkää vahvasti presidentti Trumpia vastaan

Jasper Pääkkönen julmistelee elokuvassa Ku Klux Klanin voimahahmona.

Jasper Pääkkönen julmistelee elokuvassa Ku Klux Klanin voimahahmona.

Julkaistu: 9.8.2018 20:26

Blackkklansman-elokuvan parhaat jaksot keskittyvät Jasper Pääkkösen ja Adam Driverin hahmojen välille kehkeytyvään kissa ja hiiri -leikkiin, kehuu elokuvakriitikko Tarmo Poussu.

Jasper Pääkkönen tekee loistoroolin kiihkoilevana rasistina Spike Leen ohjaamassa tosipohjaisessa rikosjännärissä Blackkklansman. Itse elokuva on parasta Leetä moniin vuosiin, kenties vuosikymmeniin.

Blackkklansmanin pohjana on uskomaton tositarina. Vuonna 1979 Colorado Springsin poliisivoimissa työskennellyt musta Ron Stallworth soluttaututui valkoista valtaa väkivalloin ajavan Ku Klux Klanin jäseneksi.

Operaation aikana hän hoiti itse puhelinyhteydet klaanilaisten kanssa, mutta järjestön tapaamisiin osallistui hänen valkoinen kollegansa.

Yhdysvaltojen tulehtuneita rotusuhteita monissa elokuvissaan kiihkeästi käsitelleelle Spike Leelle Stallworthin tarina on kuin lottovoitto. Sen kautta hän pystyy vuosien tauon jälkeen nostamaan valkokankaalle suosikkiteemansa, mustiin kohdistuvan rasismin – ja tekemään sen vieläpä tositarinan suomalla uskottavuudella.

Adam Driver ja Jasper Pääkkönen keskustelevat käsikirjoituksesta ohjaaja Spike Leen kanssa.

Adam Driver ja Jasper Pääkkönen keskustelevat käsikirjoituksesta ohjaaja Spike Leen kanssa.

Kovin uskollinen tositapahtumille Lee ei kuitenkaan malta olla. Hän on siirtänyt elokuvansa tarinan 1970-luvun alkuun – kansakuntaa jakaneen Vietnamin sodan, mustien kansalaisoikeuksia väkivalloin ajaneiden Mustien panttereiden sekä mustat sankarit valkokankaalle tuoneiden blaxploitaatio-elokuvien aikaan.

John David Washingtonin esittämä Ron Stallworth on afrotukkainen nuori mies, josta tulee pikkukaupungin ensimmäinen musta poliisi. Työssään hän törmää päivittäin valkoisten virkaveljiensä rasismiin, mutta haluaa siitä huolimatta palvella lakia ja oikeutta.

Tiedustelutehtäviin pääsevä Stallworth lähetetään ensin seuraamaan mustien opiskelijaradikaalien kokousta, jossa hän tajuaa ristiriitaisen asemansa valkoisen vallan ja mustien tasa-arvopyrkimysten välillä. Kokemuksesta viisastuneena hän valitsee seuraavaksi kohteekseen aatteellisen vastapuolen ääriliikkeen, Ku Klux Klanin.

Adam Driver esittää juutalaista poliisia, jonka tehtäväksi tulee esiintyä Stallworthina klaanilaisten tapaamisissa.

Jasper Pääkkönen esittää kaikkein kiihkomielisintä klaanilaista, joka unelmoi sekä mustien että juutalaisten täystuhosta ja puhtaan valkoisesta Amerikasta.

Tarinasta tulee Ron Stallworthiksi tekeytyvän Flipin (Adam Driver) ja Felix Kendricksonin (Jasper Pääkkönen) välinen kissa ja hiiri -leikki.

Tarinasta tulee Ron Stallworthiksi tekeytyvän Flipin (Adam Driver) ja Felix Kendricksonin (Jasper Pääkkönen) välinen kissa ja hiiri -leikki.

Parhaat jaksot keskittyvätkin Pääkkösen ja Driverin roolihahmojen välille kehkeytyvään kissa ja hiiri -leikkiin. Edellinen epäilee alusta saakka jälkimmäistä juutalaiseksi vakoojaksi ja yrittää erilaisin juonin saada tätä paljastamaan korttinsa.

Kiihkoilijaa hallitun intensiivisesti esittävän Pääkkösen ja lakonisen Driverin sanalliset yhteenotot ovat elokuvan makoisia herkkupaloja.

Parhaat repliikit on kirjoitettu Driverille, ja niiden myötä se luisuu usein silkaksi komediaksi aiheensa vakavuudesta huolimatta.

Hulvattomia ovat myös Stallworthin puhelinkeskustelut klaanin suurvisiirin (Topher Grace) kanssa. Näissä kohtauksissa Lee pilailee avoimesti itseään ylempänä rotuna pitävien rasistien kustannuksella.

Flip Zimmerman (Adam Driver) ja Ron Stallworth (John David Washington) tekeytyvät samaksi henkilöksi päästäkseen soluttautumaan Ku Klux Klan -järjestöön.

Flip Zimmerman (Adam Driver) ja Ron Stallworth (John David Washington) tekeytyvät samaksi henkilöksi päästäkseen soluttautumaan Ku Klux Klan -järjestöön.

Leen satiirinen ote pitää elokuvan viihdyttävänä, mutta myös vähentää sen toimivuutta jännärinä – sitäkin se yrittää olla. Tarina valehenkilöllisyyksineen, paljastumisen uhkineen ja terrori-iskun valmisteluineen sisältää toki mehevän jännärin ainekset, mutta niistä Lee ei onnistu puristamaan irti kovinkaan paljon.

Lee osaa kuljettaa elokuvan tarinaa kohtuullisen jäntevästi, mutta hän ei osaa lopettaa sitä. Kaivatun loppuhuipennuksen sijaan Blackkklansman päättyy yhtä hutiloidusti kuin sen kuvaamien klaanilaisten valmistelema terrori-isku.

Elokuvan loppuun Lee heittää vielä sekavan dokumenttikoosteen Yhdysvaltoja viime vuosina ravistelleista rotumellakoista. Sen sijaan, että hän luottaisi tarinansa tehoon ja katsojan oivalluskykyyn, Lee haluaa moukaroida sanomansa perille.

Lopun kooste ei ole Leen ainoa tapa hyökätä Yhdysvaltojen nykyistä presidenttiä ja tämän politiikkaa vastaan. Pitkin elokuvaa hän sijoittaa klaanilaisten suuhun Donald Trumpin tutuiksi tekemiä iskulauseita.

Ohjaus: Spike Lee.

Pääosissa: John David Washington, Adam Driver, Jasper Pääkkönen.

Juoni: Musta poliisi soluttautuu Ku Klux Klaniin.

Ensi-ilta: Perjantaina 10. elokuuta 2018.

★★★★