Tällainen on Jasper Pääkkösen ensimmäinen suuri Hollywood-rooli – hurja saldo repliikkejä ja ruutuaikaa: IS kasasi faktat

Pääkkönen ilmestyy Blackkklansman-elokuvaan ensimmäisen puolen tunnin jälkeen ja on sen jälkeen mukana tiiviisti. IS laski Pääkkösen valkokangasajan ja repliikkien määrän.

Jasper Pääkkönen näyttelee Spike Leen ohjaamassa Blackkklansmanissa rotuvihaa puhkuvaa Ku Klux Klan -aktivistia.

8.8.2018 15:23

Perjantaina elokuvateattereihin saapuu viimein Jasper Pääkkösen suuri Hollywood-rooli eli Spike Leen ohjaama Blackkklansman, jota Suomeen on odotettu elokuvan toukokuisesta Cannesin elokuvajuhlien maailmanensi-illasta lähtien.

Blackkklansman kertoo tositapahtumiin perustuen mustasta poliisista Ron Stallworthista, joka 1970-luvulla onnistui soluttautumaan puhelinsoittojen ja valkoisen poliisikollegansa avulla Yhdysvaltojen Coloradossa valkoisten rotuylivaltaa ajaneen Ku Klux Klan -järjestön jäseneksi.

Pääkkönen näyttelee rotuvihaa niin mustia kuin juutalaisiakin kohtaan puhkuvaa Ku Klux Klanin aktiivia Felix Kendricksonia, joka suhtautuu epäilevästi soluttautuneita poliiseja kohtaan.

Kyse ei ole mistään pikkuosasta, vaan aivan oleellisen keskeisestä sivuroolista: Pääkkösen näyttelemä Kendrickson on mukana elokuvan kohtauksissa yhteensä peräti 33 minuutin ajan.

Jopa Hollywood-mittapuulla Pääkkösen osa on todella iso ja näkyvä. Kokoa kuvaa se, että Pääkkösellä on elokuvassa – tukkimiehenkirjanpidolla elokuvasalissa laskettuna – yhteensä 111 erillistä repliikkiä.

Roolin koosta saa käsityksen, kun sen suhteuttaa elokuvan pituuteen. Lopputeksteineen Blackkklansman kestää yhteensä 2 tuntia 15 minuuttia.

Pääkkösen esittämän Kendricksonin hahmo ilmestyy elokuvaan noin 35 minuutin jälkeen. Sen jälkeen eli elokuvan lopun sadan minuutin aikana Pääkkösen hahmo on siis mukana 33 minuutin ajan – eli kolmanneksen koko loppuajasta, melkein elokuvan viimeisille minuuteille asti.

Jasper Pääkkönen edusti New Yorkin ensi-illassa Alexandra Escatin kanssa.

Toisin kuin valkokangasajasta voisi päätellä, Pääkkösen roolistaan saama palkkio ei ollut varsinaisesti päätähuimaava. Helsingin Sanomien mukaan Pääkkönen melkein purskahti nauruun kuullessaan aikoinaan Blackkklansmanin palkkatarjouksen, sillä se ei juurikaan ollut Suomen palkkoja suurempi.

Pääkkösen rooli on noteerattu jo muutamissa ulkomaisissa elokuva-arvioissakin. Vulture-verkkolehden kriitikko David Edelstein kehuu erityisesti Pääkkösen silmätyötä: hän kuvaa Pääkkösen silmiä ”pelottavan räpäyttämättömiksi”.

Blackkklansman-elokuvan ensi-ilta Suomessa ja Yhdysvalloissa on pe 10.8.2018.

Lisää Blackkklansman-elokuvasta:

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?