HS: Näin Jasper Pääkkönen sai roolin Spike Leen elokuvasta – älynväläys ja Sisu-pastillin syöminen hetkeä ennen koekuvausta ratkaisivat kaiken

Jasper Pääkkönen kertoo Helsingin Sanomien haastattelussa, kuinka sai roolin ohjaaja Spike Leen elokuvasta.

4.8.2018 11:18

Näyttelijä Jasper Pääkkönen paljastaa Helsingin Sanomien haastattelussa, kuinka sai roolin Spike Leen ohjaamassa BlacKkKlansman-elokuvassa. Pääkkönen esittää elokuvassa Ku Klux Klaniin kuuluvaa Felix Kenricksonia. Elokuva kertoo vuoden 1979 tositapahtumiin perustuen mustasta poliisista Ron Stallworthistä, joka soluttautui valkoisten ylivaltaa ajavan Ku Klux Klan -järjestön paikallisosaston jäseneksi.

  • Yllä olevalla videolla BlacKkKlansman-elokuvan traileri.

Pääkkönen kertoo HS:n haastattelussa, kuinka elokuvan koekuvaukset Los Angelesissa sujuivat. Artikkelissa kuvaillaan, kuinka Pääkkönen pureskeli aulassa hermostuneena Sisu-pastilleja, kunnes sai älynväläyksen. Pääkkönen keksi, että syvästä etelästä oleva Ku Klux Klaniin kuuluva roolihahmo voisi hyvin purra purutupakkaa.

Koekuvauksissa Pääkkönen lehden mukaan toteutti suunnitelmansa. HS:n mukaan Spike Lee pomppasi kesken koekuvauksen pystyyn ja keskeytti Pääkkösen:

– ”Hey hey hey, what was that? Is that chewing tobacco?” (Mitä tuo oli? Onko se purutupakkaa?) Leen kerrotaan sanoneen.

HS:n artikkelissa kuvaillaan, kuinka Spike Lee ihastui välittömästi koekuvauksissa Pääkkösen roolisuoritukseen ja tahtoi jutella tämän kanssa jopa kahden kesken, mikä on ohjaajalle poikkeuksellista. HS:n mukaan Lee tahtoi tietää Suomesta sekä siitä mitä Pääkkönen tiesi rasismista Yhdysvalloissa.

Pääkkönen kertoi vaihto-oppilasvuonnaan 17-vuotiaana Baltimoressa vieneensä koulunsa tanssiaisiin tummaihoisen tytön, minkä vuoksi oli kohdannut rasistista suhtautumista isäntäperheeltään. Tämän tarinan kerrotaan tehneen Spike Leehen vaikutuksen.

Jasper Pääkkönen BlacKkKlansman-elokuvassa.

Ilta-Sanomat haastatteli Jasper Pääkköstä Cannesin elokuvajuhlilla, jossa hän kertoi Spike Leen joutuneen taistelemaan elokuvan tuottajien kanssa saadakseen hänet rooliin. Pääkkösellä oli myös ongelmia työviisumin kanssa. Työlupa varmistui vasta muutamaa päivää ennen kuvauksia.

– Siinä tietysti valmistautuminen rooliin jäi aika minimiin, Pääkkönen kommentoi IS:lle tuolloin.

Lue lisää: Legendaarinen ohjaaja taisteli saadakseen Jasper Pääkkösen elokuvaansa – ”Tuli olo, että nyt ei todellakaan voi aiheuttaa pettymystä”

Myöhemmin Pääkkönen sai kuulla, että Lee oli joutunut taistelemaan saadakseen rooliin juuri hänet.

–– Kyllä se loi onnistumisen paineita. Tuli olo, että nyt ei todellakaan voi aiheuttaa pettymystä yhdelle maailman legendaarisimmista elokuvaohjaajista, Pääkkönen sanoi IS:lle.

Toisaalta tieto valoi itseluottamusta.

–  Jos hän oli nähnyt koekuvauksissa minussa jotain sellaista, jonka puolesta hän oli valmis taistelemaan, tiesin olevani oikeilla jäljillä. Sain siitä valtavasti luottamusta, Pääkkönen kommentoi IS:lle.

Spike Lee taisteli tuottajien kanssa saadakseen amerikkalaisille tuntemattoman suomalaisnäyttelijän elokuvaansa.

Pääkkönen kuvaili IS:lle Spike Leetä ohjaajaksi, joka ei juuri anna ohjeita tai palautetta näyttelijöille.

– Hän on tosi suoraviivainen. Suurin piirtein kyse on siitä, että seiso tuossa ja kävele tuonne.

– Hänestä huokuu sellainen energia, että kaikki menee hyvin. Vaikka hän ei sano, että olin hyvä tai kiittele olevansa tyytyväinen, hän antaa ymmärtää sanattomasti, että sai näyttelijältä juuri sen, mitä hän on etsinyt.

Lue lisää: Kommentti: Jasper Pääkkönen saattoi juuri todistaa omaa kansainvälistä läpimurtoaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?