TV & elokuvat

Konkarinäyttelijä Robert De Niro täyttää 75 vuotta: Pitää yksityiselämänsä visusti salassa – Jopa viinimieltymyksistä kysyminen on kielletty

Julkaistu:

syntymäpäivät
Robert De Niro on yksi Hollywoodin sulkeutuneista erakkonäyttelijöistä. Syvästi eläytyvä roolien kameleontti täyttää nyt 75 vuotta.
Mitä New Yorkin konkarinäyttelijästä ja ensi kuun synttärisankarista ensimmäisenä tulee mieleen? Robert ”Bobby” De Niro, tumma, karski ja – vihainen?

Kyllä, De Niron tavaramerkki on kautta aikain ollut näytellä brutaaleja hahmoja, psykoottisia hahmoja, väkivaltaisen raivokkaita hahmoja, suoranaisia antisankareita. Muun muassa siksi, että hänen luotto-ohjaajansa on yhtä karskeista elokuvista tunnettu Martin Scorsese.

Moni myös tietää, että De Niro todella ujuttautuu hahmojensa nahkoihin. Hän luottaa metodinäyttelemisen tekniikoihin, tutkii syvällisesti henkilöhahmojensa taustat ja treenaa sekä tiukan fyysisesti että piinkovan psyykkisesti.

Tarpeen vaatiessa hän lihottaa rankasti, kuten pääosaa varten elokuvaan Kuin raivo härkä (1980), tai muuttaa Sisiliaan, kuten ennen Kummisetä II:n (1974) filmauksia.


Teeman Kinossa juhlistetaan perjantaisin heinäkuun loppupuolelta alkaen Robert De Niron 75-vuotissyntymäpäiviä, joita vietetään 17. elokuuta. Sarjan aloittaa mainittu Scorsesen klassikko, Oscar-nyrkkeilykuvaus Kuin raivo härkä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Robert De Niro syntyi vuonna 1943 New Yorkissa eurooppalaisin sukujuurin. Boheemien taidemaalarivanhempien suku oli kotoisin Irlannista, Italiasta, Hollannista, Ranskasta, Englannista ja Saksasta.

Varhaislapsuuteen kuului vanhempien avioero, sillä isä tuli kaapista homoseksuaalina, ja De Niro jäi äidin luokse asumaan. Poika tapasi kuitenkin isäänsä usein, sillä tämäkin asui New Yorkin Manhattanilla.

Robert vaihtoi monta kertaa koulua, mutta ei valmistunut yhdestäkään. Hän sai kalpeanaamaisena lempinimen ”Bobby Milk” ja oli tunnettu hengaaja New Yorkin italialaiskortteleissa. Robert oli erittäin ujo, mutta koulunäytelmät auttoivat. Ensimmäinen esitys oli pelokkaan leijonan rooli Ihmemaa Ozissa 10-vuotiaana.


Nuori De Niro oli täysin koukussa elokuviin. Kun koulu jäi kesken, Robert ryhtyi vimmalla puskemaan valkokangasunelmaansa. Hän pääsi opiskelemaan näyttelemistä esimerkiksi Lee Strasbergin Actors Studiolle. Ensimmäinen näkyvä rooli oli parikymppisenä Brian de Palman The Wedding Partyssa (1969).

Yhteistyö Martin Scorsesen kanssa alkoi elokuvasta Sudenpesä (1973), jossa De Niro esittää pikkurikollista Johnny Boyta. Läpimurto oli rooli nuorena Vito Corleonena Francis Ford Coppolan Kummisetä II -elokuvassa sekä tietenkin Scorsesen Taksikuski vuonna 1976.

Taksikuski oli ylistetty ponnahduslauta uralle. Näyttelijä ajoi viikkojen ajan taksia sulautuakseen roolihahmoonsa. Seuraavia suosikkeja olivat New York, New York vuonna 1977 ja Kuin raivo härkä vuonna 1980. New York, New Yorkia varten De Niro opetteli soittamaan saksofonia sormet rakoilla.

De Niro ja Scorsese kasvoivat lapsina sattumalta läheisissä kortteleissa. Kun heidät parikymppisinä esiteltiin juhlissa, he tajusivat nähneensä aikoinaan usein toisensa katujengeissä. Toinen tuttu Hollywood-äijä, jonka kanssa De Niro mielellään kaveeraa, on Al Pacino. Eräs yhteinen elokuva oli fanimagneetti Heat – ajojahti (1995).


1980-luvulla De Niro jatkoi töiden paiskimista. Hän oli jo tuolloin tunnettu ahkeruudestaan, kuten siitä, että hän halusi treenata myös sunnuntaisin. Hänen tyylinsä on aina ollut selvittää hahmonsa perusluonteenlaatu huolellisesti.

Rooleja ropisi. 1980–90-luvuilla De Niro esiintyi muun muassa elokuvissa Lahjomattomat (1987), Mafiaveljet (1990), Heräämisiä (1990) ja Jackie Brown (1997).

2000-luvulla De Niro muistetaan esimerkiksi elokuvasta The Good Sheperd (2006), jonka hän myös ohjasi. Mukana oli Raivo härän kollega Joe Pesci. Unelmien pelikirja (2012) toi esiin romanttista puolta. Tällä hetkellä tekeillä on Frank Sheeranin rooli elokuvassa The Irishman (2019).


Julkisuuden ystävä Robert De Niro ei ole. Hän antaa harvoin haastatteluja, eikä kerro yleensä yksityiselämästään mitään.

Mysteerimiehen väitetään yleensä olevan matkoilla, eikä hän koskaan vastaa itse puhelimeen.

De Niron ystävät kuvailevat miestä hyvin, hyvin herkäksi. Medialle De Niro välittää aina listan aiheista, joista ei saa kysyä. Yksi on uskonnon ja politiikan ohella esimerkiksi Robertin mieltymys hyviin viineihin.

Hyvästä ruuastakin hän pitää. Tribeca Grill on manhattanilainen ravintola, jonka De Niro omistaa. Kenties siellä hän viettää elokuussa hulppeita synttärijuhlia vaimonsa sekä sukulaistensa ja ystäviensä kanssa.

Nämä Robert De Niron elokuvat nähdään elokuussa Teeman Kinossa:

  3.8. Suuri gangsterisota (1984)

  10.8. Tämän pojan elämä (1993)

  24.8. Koomikkojen kuningas (1982)

  31.8. Heat – ajojahti (1995)

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt