TV & elokuvat

Elokuva-arvio: Rakkautta, aurinkoa ja Abban hittejä – eloisassa elokuvassa naiset vievät ja miehet mukautuvat

Julkaistu:

elokuva-arvio
Mamma Mia! Here We Go Again -elokuva on samalla kertaa Mamma Mian jatko-osa ja esiosa.
Kymmenen vuotta on kulunut ja taas mennään! Megahitiksi muodostuneen Mamma Mia! -musikaalin elokuvaversio tuotti yli 650 miljoonaa dollaria, joten jatko ei tule varsinaisena yllätyksenä, vaikka antoikin odottaa itseään.

Edeltäjästään poiketen Mamma Mia! Here We Go Again ei pohjaudu näyttämömusikaaliin, vaan on kirjoitettu suoraan valkokankaalle. Sen tarinaa on muokannut alkuperäisen näyttämömusikaalin luoja Catherine Johnson, mutta varsinaisesta käsikirjoituksesta vastaa ohjaaja Ol Parker.

Varsinaista tarinaa uutuudessa on – mikäli mahdollista – vielä vähemmän kuin edeltäjässään. Tekijöiden ensisijainen tavoite on mahduttaa vajaaseen parituntiseen mahdollisimman monta Abban pophittiä ja sitoa ne yhteen nimellisellä juonentyngällä. Näissä tavoitteissa he onnistuvat.

Elokuvassa kuullaan – kokonaan tai osittain – peräti 18 Abban biisiä. Koska jo alkuperäiseen Mamma Miaan mahtuivat lähes kaikki yhtyeen kuuluisimmat hitit, mukana on nyt sekä vähemmän tunnettuja lauluja että uusintoja.


Elokuvan pääasiallinen tapahtumapaikka on Mamma Miasta tuttu kuvitteellinen Kalokairin saari Kreikan rannikolla. Todellisuudessa sen maisemia on turha etsiä Kreikasta, sillä elokuva on kuvattu Kroatian saaristossa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Useimmat henkilöt ovat ykkösosasta tuttuja. Raskaana oleva Sophie (Amanda Seyfried) on kunnostanut edesmenneen Donna-äitinsä (Meryl Streep) huvilan hotelliksi, jonka avajaisia saapuvat juhlimaan niin hänen kolme isäehdokastaan (Pierce Brosnan, Stellan Skarsgård, Colin Firth) kuin Donnan vanhat ystävättäret (Christine Baranski, Julie Walters).

Synkkiä pilviä lähestyvien avajaisten ylle heittävät Sophien kriisiytynyt suhde mieheensä (Dominic Cooper) sekä ihan konkreettinen myrsky, joka iskee juuri juhlien alla.


Uusia kasvoja tässä tarinalinjassa edustavat Andy Garcia hotellin työntekijänä sekä leffan lopulla näyttävän sisääntulon suorittava Cher Sophien isoäitinä.

Mamma Mia! Here We Go Again on samalla kertaa Mamma Mian jatko-osa ja esiosa. Nykyhetkeen sijoittuvan tarinan rinnalla se kuljettaa toista, menneisyyteen sijoittuvaa tarinaa. Tässä se seuraa Francis Coppolan Kummisetä, osa 2:n esimerkkiä, mutta siihen yhtäläisyydet loppuvatkin.

Toinen tarinalinja kertoo, miten nuori Donna (Lily James) aikoinaan saapui Kalokairin saarelle ja hyppäsi lakanoiden väliin kolmen eri miehen kanssa. Firthin, Skarsgårdin ja Brosnanin nuorempia versioita esittävät järjestyksessä Hugh Skinner, Josh Dylan ja Jeremy Irvine.

Eloisampi elokuvan kevyellä kädellä kirjoitetuista tarinoista on nuoresta Donnasta kertova. Downton Abbey -sarjasta tuttu Lily James hurmaa elämää ja miehiä estoitta syleilevänä Donnana ja tulkitsee vakuuttavasti monet elokuvan parhaista laulunumeroista (When I Kissed the Teacher, Waterloo, Andante, Andante, Knowing Me, Knowing You sekä nimikkobiisi Mamma Mia).


Nykytarinaa säestävistä lauluista nousevat esiin Cherin ja Andy Garcian yhdessä tulkitsema Fernando, joka onkin ainoa alkuperäisestä Mamma Miasta puuttunut Abban megahitti, sekä Meryl Streepin, Amanda Seyfriedin ja Lily Jamesin triona esittämä My Love, My Life.

Ol Parkerin ohjaus sisältää huomattavasti enemmän visuaalisia oivalluksia kuin alkuperäisen Mamma Mian melko näyttämöllinen toteutus. Siirtymät kahden tarinalinjan tai tapahtumapaikan välillä ovat sekä sulavia että kekseliäitä. Laulunumeroiden koreografioissa haetaan mallia klassisista Hollywood-musikaaleista.

Kaiken hömppäkuorrutuksensa alla Mamma Mia! Here We Go Again katselee maailmaa selkeästi feministisestä – vai pitäisikö sanoa matriarkaalisesta? – näkökulmasta. Sen molemmissa tarinoissa naiset vievät ja miehet mukautuvat. Ja suurin rakkaus kukoistaa äidin ja tyttären välillä.

Mamma Mia! Here We Go Again

Ohjaus: Ol Parker.

Pääosissa: Lily James, Amanda Seyfried, Meryl Streep, Cher, Pierce Brosnan, Colin Firth, Stellan Skarsgård.

Juoni: Lomittain kerrottavissa tarinoissa nuori Donna löytää kolme rakastajaa ja raskaana oleva Sophie valmistelee hotellin avajaisia.

★★★

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt