Elokuva-arvio: Äijäkomediassa leikitään hippaa ja kaahaataan golfkärryillä – ”Piinallisen puuduttavat sata minuuttia”

Julkaistu:

elokuva-arvio
Elokuvasta puuttuu niin todellisuuden taju kuin uskottavat henkilöhahmot, kirjoittaa elokuvakriitikko Tarmo Poussu.
Alun perusteella luulisi, että Kiinni jäit! on elokuvan tai tv-sarjan jatko-osa, jonka henkilöt ovat jo katsojille tuttuja eikä heitä siksi tarvitse enää esitellä. Vähitellen käy selväksi, etteivät elokuvan kirjoittajat yksinkertaisesti osaa luoda henkilöhahmoja, joihin katsoja voisi uskoa.

Eipä sen puoleen, että elokuvan kolmihenkinen kirjoittajatiimi osaisi rakentaa tolkullista tai kiinnostavaa tarinaakaan. Ja mikäli Kiinni jäit! on todella tarkoitettu komediaksi, kuten sen mainoksista voisi arvella, heillä ei ole liioin hajua toimivasta huumorista.

Kiinni jäit! kertoo viidestä aikuisesta miehestä, jotka omistavat joka vuosi yhden kuukauden keskinäiselle hippa-leikille. Kyllä, luit aivan oikein.


Leikin varjolla miehet kaahailevat golfkärryillä, hyppivät läpi ikkunoiden ja ryntäilevät pitkin sairaalan käytäviä – mainitakseni vain joitain heidän lievempiä tempauksiaan. Samalla he jättävät työnsä, perheensä ja ilmeisesti myös aivonsa oman onnensa nojaan.

Vastuuttoman ääliöviisikon väsyksiin asti toistelema motto kuuluu: ”Emme lopeta leikkimistä, koska vanhenemme, vaan vanhenemme, koska lopetamme leikkimisen.” Lauseen he laittavat erheellisesti Benjamin Franklinin suuhun, vaikka se todellisuudessa on peräisin Nobel-kirjailija George Bernard Shawn kynästä.


Elokuvan luupäisiä päähenkilöitä esittävät Ed Helms, Jon Hamm, Jake Johnson, Lil Rel Howery sekä Jeremy Renner. Siis kaksinkertainen Oscar-ehdokas Jeremy Renner – oikeasti!

Koska typerimmätkin äijäkomediat tarvitsevat jokusen naishahmon, kohelluksessa pyörivät mukana myös Isla Fisher ja Annabelle Wallis. Heistä jälkimmäinen esittää Wall Street Journal -lehden toimittajaa, joka vailla mitään järjellistä syytä hyppää höyrypäisen viisikon matkaan.

Elokuvan niin sanottu juoni nivoutuu neljän kaveruksen yritykseen tehdä ryhmän viidennestä jäsenestä hippa. Tämä viides jäsen, jota Renner esittää, ei ole nimittäin koskaan ennen jäänyt kiinni eli joutunut hipaksi. Nyt hän on kuitenkin menossa naimisiin, joten hääjuhlat tarjoavat neljälle muulle tilaisuuden iskeä. Tai niin he ainakin luulevat.


Koska elokuvan henkilöt ja kaikki heidän toimensa ovat niin räikeän epäuskottavia, Kiinni jäit! ilmoittaa heti alkuteksteissä saaneensa inspiraation tositapauksesta. Leffan lopussa näemme jopa katkelmia päähenkilöiden esikuvina toimineiden miesten kotivideoista.

Miesten pohjimmainen lapsellisuus voisi toki toimia polttoaineena hyvällekin komedialle. Mutta se edellyttäisi tekijöiltä jonkinlaista todellisuuden tajua ja ihmisluonnon ymmärrystä. Kiinni jäit! -elokuvassa molemmat ominaisuudet loistavat poissaolollaan.

Kiinni jäit! kestää piinallisen puuduttavat sata minuuttia. Koko sen ajan yritin löytää siitä edes yhden toimivan elementin. Helpompaa olisi löytää vettä Atacaman autiomaasta.

Kiinni jäit!

Ohjaus: Jeff Tomsic.

Pääosissa: Ed Helms, Jon Hamm, Jake Johnson, Isla Fisher, Jeremy Renner.

Juoni: Aikuiset miehet leikkivät hippaa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt