TV & elokuvat

Dokumentti: Whitney Houstonia käytettiin lapsena seksuaalisesti hyväksi

Julkaistu:

tv-ohjelma
Whitney Houstonin elämästä kertova dokumenttielokuva säästää pahimman uutispomminsa aivan loppuun.
Yli 200 miljoonaa levyä myynyt Whitney Houston (1963–2012) on myyntiluvuissa mitattuna kaikkien aikojen menestyksekkäin musta naisartisti. Köyhästä lähiöstä satumaisen rikkaaksi maailmantähdeksi ponnistanut lahjakkuus kuoli kuitenkin yksinäisenä, rahattomana ja loppuun ajettuna.

Kevin Macdonaldin ohjaama Whitney on jo toinen vuoden sisään valmistunut pitkä dokumentti Houstonin huikeasta urasta ja traagisesta elämästä.

Edeltäjästään, Mike Broomfieldin ohjaamasta Whitney: Can I Be Me? -dokumentista poiketen siinä tähteä muistelee edustava joukko tämän lähimpiä perheenjäseniä ja työtovereita.

Tuoreista haastatteluista ja arkistomateriaalista koostettu Whitney on läheistä sukua Amy Winehousesta kertovalle hienolle Amy-dokumentille (2015). Kahden traagisesti kuolleen supertähden elämästä paljastuu myös yllättävän monia yhtäläisyyksiä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Winehousen tavoin Houston oli laulajana ilmiömäinen luonnonlahjakkuus. Molempien lapsuuteen vaikutti vanhempien avioero ja kummankin kohtaloksi koituivat sekä huumeet että tähden uraa omien etujensa mukaisesti ohjailevat perheenjäsenet, erityisesti kummankin isä.


Whitney Houston syntyi musikaaliseen perheeseen New Jerseyn köyhässä mustien lähiössä. Hänen äitinsä Cissy Houston oli Aretha Franklinin kaltaisten supertähtien kanssa työskennellyt taustalaulaja, jonka oma sooloura jäi haaveeksi. Legendaarinen hittitehtailija Dionne Warwick sekä soul-laulaja Dee Dee Warwick olivat Whitneyn serkkuja.

Whitneyn ura ampaisi käyntiin 1985 julkaistulla debyyttialbumilla, josta tuli kaikkien aikojen eniten myyty naisartistin esikoislevy. Megatähdeksi hänet nosti lopullisesti naispääosa Kevin Costnerin vastanäyttelijänä menestyselokuvassa The Bodyguard. Elokuvan tunnarista, Dolly Partonin kirjoittamasta ja alkujaan levyttämästä I Will Always Love Yousta tuli hänen suurin hittinsä.

Huumeet tulivat Whitneyn elämään menestyksen myötä.

Niiden pariin hän ajautui omien veljiensä johdattamana.

Myrskyisä avioliitto R&B-laulaja Bobby Brownin kanssa vain pahensi huumeriippuvuutta, joka koitui lopulta myös parin tyttären, Bobbi Kristinan kohtaloksi.

Macdonaldin elokuvassa Whitneyn elämää muistelevat niin hänen äitinsä ja veljensä kuin aviomiehensä sekä useat työtoverit.

Poissa on vain Whitneyn läheisin ystävä Robyn Crawford, jota on joskus arveltu myös hänen salaiseksi rakastetukseen.

Varsinaisen uutispomminsa elokuva säästää loppuun. Lapsena Whitney joutui seksuaalisen hyväksikäytön uhriksi. Syyllinen oli hänen serkkunsa, soul-laulajatar Dee Dee Warwick, jonka uhriksi joutui myös Whitneyn velipuoli. Paljastuksen vahvistaa elokuvassa kaksi todistajaa.


Elokuva jättää pitkälti katsojan pääteltäväksi, miten syvät arvet kokemus Whitneyn sieluun jätti. Oliko juuri se alkusyy hänen myöhempään kohtaloonsa?

Keskittyessään Houstonin yksityiselämään ja uran ulkoisiin vaiheisiin Macdonaldin elokuva jättää tähden musiikin lähes huomiotta. Elokuvassa kuullaan ja nähdään kovin niukalti näytteitä Houstonin levyiltä ja konserteista. Hänen musiikkinsa väitettyyn ”valkoisuuteen” viitataan vain ohimennen.

Silti elokuvan kiinnostavinta antia ovat huomiot Houstonin merkityksestä oman aikansa afroamerikkalaiselle väestölle ja kulttuurille. The Bodyguard -elokuvan rotujen välinen rakkaussuhde nostetaan ansaitusti esiin, kuten myös Houstonin merkitys myöhempien mustien naisartistien esikuvana.

Ajoittain Whitney lipsuu amerikkalaistyylisiin ylisanoihin kuvatessaan Houstonin lahjakkuutta. Se ei liioin vältä traagisista tähdistä kertovien elokuvien helmasyntiä: kohtalonomaisuuden korostamista.

Tässä se häviää selvästi taannoiselle Amy-elokuvalle, joka onnistui kertomaan Winehousen elämästä ilman jälkiviisastelevaa suuren tähden nousu ja tuho -näkökulmaa.

Whitney

Ohjaus: Kevin Macdonald.

Pääosissa: Whitney Houston, Bobby Brown, Cissy Houston.

Juoni: Dokumentti Whitney Houstonin menestyksekkäästä urasta ja traagisesta elämästä.

4/5 tähteä

★★★★

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt