Tänään tv:ssä: Tunnistaisitko Taru sormusten herrasta -tähteä drag queenina? Vauhdikkaassa roadmoviessa raikaa Abba ja kimaltaa glitter

Julkaistu:

tänään tv:ssä
Musikaalikesän draamakomediassa kolme drag-artistia kiertää bussinrämällä Australian takamailla ja laulaa Abban kappaleita.
Legendaarinen aavikkoilottelu tuo yhä hyvän ja haikean mielen.

Pian jo 25 vuotta on kulunut kolmen drag-artistin roadmoviesta, mutta samat suvaitsevaisuuden kysymykset puhuttavat yhä. Ne voi tosin huuhdella hetkeksi pois luukuttamalla lujaa Abbaa!

Stephan Elliottin ohjaamassa elokuvassa Anthony eli Mitzi (Hugo Weaving) ja Adam eli Felicia (Guy Pearce) ovat nuorempia drag queeneja, Bernadette (Terence Stamp) vanhempi transnainen.

Yhdessä he lähtevät Priscilla-keikkabussilla halki Australian aavikon. Alkumatkasta selviää salaisuuksia, kuten se, että Anthonylla on vaimo – ja lapsi?


Kesken matkan bussi hajoaa, ja aavikko on kohta glitterpölyä ja pinkkiä puuhkaa tulvillaan.

Kolmikko hoitaa uudet ongelmat kukin tavallaan, mikä ei ilahduta kaikkia paikallisia. Ennakkoluulot saavat aikaan kynnyksiä, joita korkokengillä on haasteellista ylittää.

Lennokasta, terävää ja terveellisen törkeää kielenkäyttöä ei vältellä elokuvassa, joka perinteisen matkaleffagenren tapaan osuttaa tielleen monenlaista kulkijaa, alkuperäisasukasta ja luonnon voimaa. Keskeiseksi kohoaa kolmikon repeilevä, kipuileva dynamiikka.


Hahmoista herkin on Stampin luonteikkaasti tulkitsema Bernadette, klassinen aavikon nainen, jonka sielussa on suru ja kaipaus.

Hänellä on kestämistä koheltavan Adam-Felician kanssa, kun taas Anthony-Mitziä mietityttää kunnollisen perheenpään rooli.

Drag-ohjelmanumeroista mieleenpainuvin on aavikon show, joka tuntuu herättävän maagisia alkuvoimia.

Tämä kolmikko ei kenties ole kyvyiltään taidokkaimmasta päästä, mutta asuloistoa, asennetta ja tunteen paloa heistä hehkuu 2010-luvulle saakka.


Kino: Priscilla – aavikon kuningatar (1994) ★★★★

Teema & Fem la klo 22.00

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt