TV & elokuvat

Esko Salminen muistelee legendaarisia roolejaan – kuvaukset Pirkko Mannolan kanssa päättyivät samaan osoitteeseen: huhut leimahtivat heti

Julkaistu:

legenda
Esko Salminen vietti jo lapsuutensa teatterissa. Yli 60 vuotta kestänyt näyttelijänura jatkuu yhä.
Juhannuksen aikaan tv-ruutu täyttyy ikimuistoisista iskelmäelokuvista.

Juhannusyönä genren faneille on luvassa todellista herkkua, sillä Teema & Fem -kanavalla esitetään putkeen neljä iskelmäelokuvaa. Kahdessa niistä, Tähtisumua (1961) ja Toivelauluja (1961), nähdään isossa osassa näyttelijä Esko Salminen.

Sekä Tähtisumua ja Toivelauluja on kuvattu vuonna 1960.

– Kuvasin näitä elokuvia yhtä aikaa. Itseasiassa tein sinä vuonna kuusi elokuvaa. Tuottaja T.J. Särkkähän teki niitä tavallaan hyllylle, koska oli pelko, että tulisi näyttelijäliiton lakko – joka sitten tulikin, Esko Salminen kertoo.


Toivelauluissa nähdään Salmisen ja Pirkko Mannolan välinen häävalssikohtaus, josta Salmisella on hauskoja muistoja.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Mulla oli punainen frakki ja Pirkolla hääpuku. Prinsessa Margaret meni sinä vuonna naimisiin, ja se tuli telkkarista, joka oli siihen aikaan kova juttu. Pirkko asui Maunulassa ja hänellä oli telkkari, joten menimme kuvausten välillä rooliasuissamme katsomaan ohjelmaa. Ei mennyt kauaa, kun jostain naistenlehdestä tuli Pirkolle soitto, että oletko sä mennyt naimisiin Esko Salmisen kanssa, Salminen kertoo nauraen.

Myös Tähtisumua tuo Salmisen mieleen humoristisia tilanteita.

– Tähtisumussa mä johdin Helsingin Radio-orkesteria, ja soittajat meinasivat kuolla nauruun, kun mä huidoin siinä. Ja Leo Kähkönen, kuuluisa saksofonisti, opetti mua soittamaan alttosaksofonista Stardustin soolon.


77-vuotias Salminen on tuttu varmasti lähes jokaiselle suomalaiselle. Mies on tehnyt yli 60 vuotta kestäneen näyttelijänuran. Hänet on nähty niin teatterilavoilla, elokuvissa kuin tv-sarjoissakin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Salminen on elänyt koko elämänsä teatterimaailman parissa, sillä hän on ollut kosketuksissa näyttelijäntyön kanssa jo lapsuudestaan lähtien. Hänen vanhempansa olivat näyttelijät Unto Salminen ja Kyllikki Väre, jotka molemmat työskentelivät Suomen Kansallisteatterissa 1940-luvulla.

Ensimmäisen kerran Salminen esiintyi Katupeilin takana -elokuvassa vasta 9-vuotiaana vuonna 1949 yhdessä vanhempiensa kanssa.

Myöhemmin nuorukaisen tie vei Krunikan jengiin, mutta veri alkoi vetää kadulta takaisin näyttämölle. Hän päätyi vuonna 1956 perustettuun Kellariteatteriin, jonka toiminta-ajatuksena oli saada nuoret pois kaduilta.

Koska Salminen oli lahjakas ja todella kiinnostunut esiintymisestä, hän pääsi Teatterikouluun 1958 vain hänelle järjestetyn pääsykokeen kautta.


Salminen kokee näyttämövuosiensa alkaneen Samppalinnan kesäteatterista Turusta 1960, jolloin hän esitti 19-vuotiaana Kullervoa. Samana vuonna hänet nähtiin myös ensimmäisessä ammattimaisessa elokuvatuotannossaan Skandaali tyttökoulussa.

Vuonna 1961 Salminen kiinnitettiin Suomen kansallisteatteriin, jossa hän loisti muun muassa Nummisuutarien Eskona (1965). Hän teki useampien vuosien syrjähypyn Helsingin kaupunginteatteriin ja Turun kaupunginteatteriin, mutta 1992 hän palasi takaisin Kansallisteatterin kaartiin.

Alkuvuosien jälkeen Salmisen suosio ei suinkaan hiipunut, vaan nousi nousemistaan.

Miehen elokuvaroolien helmiä ovat muun muassa Kuu on vaarallinen (1961), Runoilija ja muusa (1978), Niskavuori (1984), Pohjanmaa (1988), Tuhlaajapoika (1992) ja Kymmenen riivinrautaa (2002).

Television puolelta Salminen muistetaan ehkä parhaiten MTV3:n 1990-luvun suosikkisarjoista Blondi tuli taloon ja Ihmeidentekijät.


Teatterirooleista ikimuistoisimpia ovat esimerkiksi roolisuoritukset Peer Gyntinä, Vincent van Goghina, kuningas Learina ja Othellona.

Vaikka miehen työtahti on ollut kiivas, hänen elämäänsä on mahtunut muutakin. Työ liittyy vahvasti myös Salmisen rakkauselämään, sillä lähes kaikki hänen pidemmät suhteensa ovat löytyneet näyttelijäpiireistä.

21-vuotiaana eli 1961 hän avioitui näyttelijä Rose-Marie Prechtin kanssa. Liitto kariutui kuitenkin nopeasti. 1960- ja 1970-luvulla Salminen seurusteli pitkään näyttelijä Kyllikki Forssellin kanssa.

Avoliitosta näyttelijä Heidi Krohnin kanssa Salmiselle syntyi poika Kristo Salminen ja lyhyestä avioliitosta tanssija Riikka Korppi-Tommolan kanssa tytär Kreeta Salminen.


Vuonna 1998 Salminen meni naimisiin näyttelijä Aino Sepon kanssa. Heillä on yhteinen tytär Sonja Salminen.

Nykyään Salminen on eläkkeellä, mutta hän tekee silti edelleen töitä. Keväällä hänet nähtiin Helsingin Kaupunginteatterissa Arthur Millerin Hinta-näytelmässä, joka jatkuu myös syksyllä.

Syksyllä hän aloittaa myös harjoitukset Kansallisteatterissa Tšehovin Kolme sisarta -esityksen parissa.

– Kyllä sen verran kiirettä pitää kuitenkin, ettei sammaloidu. Olen huomannut, että täytyy sen verran tehdä duunia, ettei ihan jumahda paikalleen, Salminen sanoo.

Tähtisumua lauantaina Teema & Fem klo 23.07, Toivelauluja lauantaina Teema & Fem klo 0.32.

Tiesitkö tätä Esko Salmisesta?

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt