TV & elokuvat

Pekka Pouta ja Liisa Rintaniemi paljastavat syyn Suomen oikukkaaseen kesäsäähän – ihmiset pyytävät suosikkimeteorologeilta aina yhtä asiaa

Julkaistu:

suosikkimeteorologit
Suomessa eletään sen tosiasian kanssa, että kesäsää voi olla ihan mitä tahansa. Meteorologit Liisa Rintaniemi ja Pekka Pouta kertovat, että heiltä kysytään usein, voivatko he tehdä huonolle säälle jotain.
Takana on vastikään neljä viikkoa hellettä ja kuumuutta. Kuvauspäiväkin on hyvissä ajoin aurinkoisella säällä sovittu.

Kun kuvauspäivä lopulta koittaa, on kesän tähän mennessä kylmin ja tuulisin päivä: lämpötila on laskenut reilussa vuorokaudessa 15 astetta.

MTV uutisten meteorologit Liisa Rintaniemi ja Pekka Pouta saapuvat IS Tv-lehden kesäisiin kuvauksiin niin, että hatut lentävät päästä.

Tässä on täydellinen esimerkki siitä, että Suomen kesäsää voi olla ihan mitä tahansa. Ennustaminen usean päivän päähän on hankalaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Keikkuva kesäsää on Suomessa normi-ilmiö, eikä ennalta voi tietää, millaista säätä on kulloinkin luvassa, Liisa lohduttaa.


Esimerkiksi toukokuun helteet ja lämpötilaennätykset tulivat kaikille yllätyksenä.

– Toukokuu oli tänä vuonna poikkeuksellinen monessa suhteessa: hellepäivien lukumäärässä, aurinkoisuudessa sekä toukokuun ylimmän keskilämpötilan osalta.

Hellepäiviä oli peräti neljätoista.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Tällainen toukokuu on kerran tuhannessa vuodessa, joten nyt jokainen voi olla tyytyväinen, että on saanut kokea sen.

– Meteorologin osalta tämä on tietysti pahin mahdollinen tilanne, koska nyt mikään muu sää ei enää kelpaa, Liisa naurahtaa.


Meteorologeille asetetaankin tavallaan paineita hyvien kesäsäiden suhteen, koska heiltä toivotaan hyviä uutisia.

– Yleisin ihmisten minulle heittämä kommentti on se, että koeta tehdä tälle säälle jotain, Pekka sanoo.

– Toki nuo kommentit ovat huumorilla höystettyjä.

Tällaisia kommentteja hän sai esimerkiksi viime vuoden toukokuussa, jolloin oli poikkeuksellisen kylmä. Jopa niin kylmä, että Pekan hykertely toukokuun muutamalle plussa-asteelle suorassa säälähetyksessä nousi somehitiksi.

Liisaa naurattaa, sillä hänelle ei muusta puhutakaan.

– Mihin tahansa menen, niin minulle sanotaan, että ”Pekka Pouta oli siinä videossa niin hauska – ja sitten hänellä on vielä se koira”, Liisa kertoo katsellessaan Pekan Sini-koiraa hyppimässä kukkakedolla.

– Jään tässä jutussa ihan sivurooliin, Liisa hymähtää.


Mistä sitten johtuu, että kahden peräkkäisen toukokuun lämpötilat vaihtelevat näin radikaalisti?

– Tänä vuonna meillä kävi tosi hyvä mäihä, viime vuonna huono mäihä. Tänä vuonna korkeapaine pyöri mukavasti Suomen ympärillä, ja etelän, idän ja lounaan puoleiset ilmavirtaukset toivat meille lämmintä ilmaa, Pekka selventää.

– Viime vuonna korkeapaine oli Suomen länsipuolella, ja matalapaine toi Venäjältä kylmää ilmaa kylmintä mahdollista reittiä pitkin.

Liisa lisää, että myös ilmastonmuutoksella saattaa olla osuutta asiaan.

– Ääri-ilmiöt ovat yleistyneet, mutta toki Suomen sää on aina ollut hirveän vaihtelevaa. Sään vaihtelevuus riippuu paljon korkea- ja matalapaineista.


Jatkossakaan ei siis voi tietää, onko toukokuussa kylmää vai lämmintä. Yksi selkeä muutos on havaittavissa.

– Syksyt ja talvet ovat entistä vetisempiä ja tulvivia, Liisa sanoo.

– Toukokuun helteillä siilit ja oravanpoikaset olivat nääntymässä janoon, koska maassa ei ollut vesilätäköitä. Toukokuu oli etelässä lähes sateeton.

Koko kevät meni tänä vuonna hujahtaen ohi, sillä puut olivat hetkessä vehreitä ja kukat alkoivat kukkia kuukauden etuajassa. Yleensä kevät kestää kuukauden, nyt se meni ohi kahdessa viikossa.

– Vappuna oli vielä kylmä, mutta kevät tuli tosi nopeasti vapun jälkeisten parin sadepäivän jälkeen. Sitten rikottiinkin jo äitienpäivän lämpötilaennätys, Liisa sanoo.

– Itse tykkään eniten juuri siitä ajankohdasta, kun kesä on vasta tulossa ja kaikki kiva edessä. Tänä vuonna se meni ihan liian nopeasti ohi, ja kevät jäi kokematta.


Suomen säätilan haastavassa ennustamisessa on myös puolensa, sillä se tekee meteorologin työstä vaihtelevan ja mielenkiintoisen – toisin kuin esimerkiksi kuivissa ja alati aurinkoisissa Etelä-Euroopan maissa, joissa sää pysyy samankaltaisena.

– Tykkään työstäni edelleen näin 30 vuoden jälkeen, sillä työ on vaihtelevaa ja yhä löytää jotain uutta, Pekka sanoo.

– Jotkut säätyypit ovat tosi haastavia. Talvella eniten haastetta on sumupilvilauttojen ennustamisessa. Kesällä taas on yleistynyt sellainen sadekuurojen ja matalapaineen välinen laajempi sadealue, joka käyttäytyy kuin sadekuurot mutta saattaa kestää tunteja.

Tällöin paikkakuntakohtaisten ennusteiden laatiminen on arpapeliä.

– Näiden sadealueiden tarkka paikantaminen on yhtä hankalaa kuin yksittäisen sadekuuron. Ylipäätään piste- ja paikkakuntakohtaiset ennusteet ovat aina hankalia. Aina pitää katsoa koko kartta.


Koko kartta kertoo sen, millainen sää Suomessa on kauttaaltaan ja mihin se kehittyy.

– Helpointa on pysyä kärryillä kunkin päivän säästä, kun katsoo tv:stä säälähetyksen, sillä säälähetyksen karttoja on tehty useampi tunti. Sen lisäksi voi katsoa sitten netistä piste-ennusteita.

Pekan työaamut Huomenta Suomessa alkavat siten, että hän on katsonut jo edellisiltana ennustemallit valmiiksi, ja aamulla hän tekee sääkartat tutkimalla puolentoista tunnin ajan eri ennusteita.

– Tärkein pohjatieto tulee Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksesta. Tämän lisäksi ennusteessa käytetään myös muita ennustemalleja sekä omaa arviota.


Pekka on myös päättänyt, että hänen säälähetyksiään katsoessa ei pääse tylsistymään. Aamu-tv:n meteorologina on tärkeää pitää katsojat virkeinä. Nelivuotias Sini-koira on usein tullut apuun.

– Yritän välttää sitä, että katsojat vaipuvat säänirvanaan eli havahtuvat lähetykseen vasta lopputekstien aikana. Siksi yritän aina korostaa jotain ja herättää katsojien mielenkiinnon. Saatan vaikkapa kävellä lähelle kameraa ja tuijottaa siitä intensiivisesti ihmisten olohuoneisiin.

Lue lisää: ”Pekka Poudan pokka petti täysin suorassa lähetyksessä – kylmät säät liikaa meteorologillekin: naurusta ei ollut tulla loppua”

Lue lisää: ”Meteorologit Pekka Pouta ja Liisa Rintaniemi paljastavat kesälomasuunnitelmansa – näin sää vaikuttaa ajankohtaan”

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt