Näin Anthony Bourdain kuvaili hektistä elämäänsä kolme viikkoa sitten – ”Tulen melko varmasti kuolemaan sorvin ääressä” - TV & elokuvat - Ilta-Sanomat

Näin Anthony Bourdain kuvaili hektistä elämäänsä kolme viikkoa sitten – ”Tulen melko varmasti kuolemaan sorvin ääressä”

Julkaistu: 8.6.2018 17:40

People-lehden toimittaja vietti Anthony Bourdainin kanssa kolme päivää seuraten tämän kiireistä elämää. Bourdain kertoi, ettei koskaan suunnitellut jäävänsä eläkkeelle. Hän kertoi olevansa tarkka siitä, että tiukasta aikataulusta huolimatta ehtisi viettää aikaa rakkaidensa kanssa.

Amerikkalaislehti People vietti toukokuussa kolme päivää yhdessä tv-kokki Anthony Bourdainin kanssa seuraten, kun tämä kuvasi suosittua ruokaan ja matkailuun keskittyvää tv-sarjaansa. Perjantaina ruokamaailmaa kohtasi suru-uutinen, kun CNN uutisoi Bourdainin kuolleen 61-vuotiaana. CNN:n mukaan Bourdain teki itsemurhan.

People-lehden 16. toukokuuta julkaisemassa reportaasihenkisessä artikkelissa seurataan Bourdainin kuvauspäiviä läheltä. Kyseisinä kuvauspäivinä Bourdain vierailee muun muassa Los Angelisessa pikaruokaravintolassa. Toimittaja kehuu, kuinka Bourdain on aina tehnyt taustatyönsä hyvin jokaisen vierailemansa kaupungin suhteen, mikä näkyy tv-kokin asiantuntevassa käytöksessä.

Bourdain kertoo lehden haastattelussa, että koska hän on matkustanut ympäri maailmaa tutustuen, mitä mainioimpiin keittiöihin, hänelle pikaruokaketjussa syöminen on erityinen kokemus. Lehtihaastattelua tehdessä Bourdain oli juuri palannut Bhutanista ja Hongkongista, joiden ruokakulttuureihin oli tutustunut.

– Minulle Popeyes (pikaruokaketju) on eksoottinen kokemus. Söin juuri viimeiset kymmenen päivää nuudeleita ja paistettua hanhea sekä kiinalaista ruokaa. Siispä se, että olen takaisin täällä ja saan syödä amerikkalaista ruokaa, no olen erittäin kiitollinen, että saan syödä taas makaronia ja juustoa, Bourdain kertoo lehtijutussa.

Artikkelissa kerrotaan myös, kuinka suosittua tv-ohjelmaa tehdään. Bourdainin tiiviiseen kuvausryhmään kerrotaan kuuluvan kuusi henkilöä, joista useimmat ovat työskennelleet tv-kokin kanssa jo vuodesta 2002 alkaen, jolloin Bourdainin ensimmäinen tv-ohjelma A Cook’s Tour nähtiin televisiossa. Artikkelissa kerrotaan, että ohjelman tuottaja on aikatauluttanut kuvaukset hyvin tarkkaan ja jokainen Bourdainin hereilläolotunti on mietitty tarkasti.

– He yrittivät pitää huolen siitä, että töitä ei ole liikaa. Yhdelle päivälle ei esimerkiksi aikatauluteta kahta isoa syömis- ja juomiskohtausta, Bourdain kertoo.

Anthony Bourdain vieraili Suomessa vuonna 2012 tutustuen Suomen ruoka- ja juomakulttuuriin. Hänen oppaanaan matkalla toimi Sami Yaffa.

Bourdain selittää jutussa myös, kuinka alkoholi usein auttaa rentouttamaan kuvaustilanteita. Tv-kokki kertoo jutussa, kuinka on tärkeää, että ohjelmassa kuvattavat ”tavalliset ihmiset” eivät näe kameraryhmää ärsyttävinä tunkeilijoina, vaan jopa unohtavat näiden olemassa olon ja jos eivät unohda, niin pitävät edes osana porukkaa eivätkä paikalle tulleina ”tunkeilijoina.”

– Alkoholi auttaa siinä. Siksi se ei ole vain minun vastuuni, vaan myös kuvausryhmän vastuuna on juoda kuvauksissa.

Bourdain myös kertoi jutussa, ettei häntä itseään kiinnosta olla tv-ohjelmansa tähti. Lehtijutussa kuvaillaan, kuinka juuri tämän rennon asenteensa vuoksi paikallisten on missä päin maailmaa tahansa on helppoa olla Bourdainin seurassa, vaikka tämä olikin suuri maailmantähti.

Anthony Bourdain kuvattuna tyttärensä kanssa vuonna 2012.

– Minä tukin turpani ja annan muiden ihmisten puhua. Tai jos kysyn paljon tyhmiä kysymyksiä, ne leikataan ohjelmasta pois, Bourdain kertoi.

– Pointti on se, että siinä ei ole kyse minusta. On tärkeää saada ihmisten olo niin mukavaksi, että he sanovat mielenkiintoisia asioita itsestään, siitä mistä he tulevat ja siitä, mikä tekee heidät onnelliseksi.

Jutussa kerrotaan, että koska Bourdain viettää vuodesta 250 päivää ulkomailla, tv-ohjelman kuvaustiimistä on tullut kuin osa hänen perhettään.

– Kuvauspäivän loputtua me usein hengaamme jossain vain juomassa, kuten hotellin baarissa.

Artikkelissa kerrotaan, että Bourdain piti huolen myös siitä, että ehtisi viettää aikaa läheistensä kanssa. Hänen kerrottiin varanneen kuukausittain viisi vapaapäivää, jotka hän vietti 11-vuotiaan tyttärensä Arianen kanssa. Ariane asuu Bourdainin ex-vaimo Ottavia Busian kanssa New Yorkissa.

– Kun palaan New Yorkiin, pyrin elämään normaalia elämää, mikä on minulle äärimmäistä luksusta.

Anthony Bourdain kuvattuna yhdessä naisystävänsä Asia Argentinon kanssa.

Bourdainin kerrotaan myös tehneen aikataulustaan tilaa tyttöystävälleen Asia Argentolle, jonka luona hän vieraili säännöllisesti Roomassa. Artikkelin lopussa kerrotaan, ettei Bourdain hektisestä elämäntyylistään huolimatta kuitenkaan tahtonut lopettaa tv-työtä. Artikkelin mukaan tv-kokki oli vieraillut yli sadassa maassa ja ei missään nimessä suunnitellut jäävänsä missään vaiheessa eläkkeelle.

– Minä luovuin siitä ideasta. Minä yritin sitä. Minusta tuntuu, että olen kuitenkin liian hermostunut, neuroottinen ja tarmokas.

– Olisin vastannut tähän asiaan eri tavalla muutama vuosi sitten. Olisin saattanut silloin saattaa itseni harhaan kuvittelemalla, että olisin onnellinen riippumatossa tai hoitamassa puutarhaa. Mutta ei, olen aika varma, etten pysty sellaiseen. Tulen melko varmasti kuolemaan sorvin ääressä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?