Ikääntyvien naisten eroottinen nautinto on yhä Hollywoodissa tabu – vaikka sen tulkkeina ovat Jane Fonda, Diane Keaton ja Candice Bergen

Julkaistu:

Elokuva-arvio
Voimauttava viesti vanhempien naisten oikeudesta seksiin olisi uskottavampi, jollei sitä puettaisi niin epä-älylliseen ja sievistelevään muotoon kuin Book Clubissa, sättii elokuvakriitikko Tarmo Poussu.
Kirjojen lukemisella on ihmeellisiä vaikutuksia, mikäli elokuvaan Book Club – väreileviä lukunautintoja on uskomista. Heti kun sen neljä ikääntyvää naispäähenkilöä ryhtyvät lukemaan S&M-seksillä ryyditettyä romaanitrilogiaa Fifty Shades of Grey, heidän elämänsä kääntyvät uusille raiteille.

Aviomiehensä kuolemasta toipuva Diane (Diane Keaton) kirjaimellisesti törmää komeaan ja rikkaaseen pilottiin (Andy Garcia), joka luonnollisesti rakastuu häneen heti ensisilmäyksellä – tai pikemminkin ensikouraisulla.

Tunteettomia irtosuhteita harrastava Vivian (Jane Fonda) tapaa yllättäen nuoruuden rakastettunsa (Don Johnson), joka on kaikki nämä vuodet haaveillut heidän paluustaan yhteen.

Kahden vuosikymmenen takaista eroaan märehtivä ja seksittömään sinkkuelämäänsä tottunut Sharon (Candice Bergen) uskaltautuu netin treffipalstalle, josta hän löytää oitis sympaattisen ja sopivasti halukkaan liikemiehen (Richard Dreyfuss).


Vain eroottisesti kuivahtaneessa avioliitossa elävä Carol (Mary Steenburgen) joutuu näkemään todellista vaivaa saadakseen moottoripyöränsä kunnostamiseen keskittyneen miehensä (Craig T. Nelson) puunaamaan välillä vaimonsa runkoa.

Bill Holdermanin ohjaamalla elokuvalla on selvä ja kannatettava sanoma. Myös vanhenevilla naisilla on oikeus seksielämään. Voimauttava viesti olisi vain verrattomasti uskottavampi, jollei sitä puettaisi niin epä-älylliseen, sievistelevään ja paikoin suorastaan seniiliin muotoon.


Eroottisia ongelmia käsitteleväksi elokuvaksi Book Club – väreileviä lukunautintoja on huomiotaherättävän häveliäs. Mitään seksiin vivahtavaa sen kuvissa ei vahingossakaan nähdä. Ikääntyvien naisten eroottisen nautinnon näyttäminen on valtavirran Hollywood-elokuvalle yhä liian suuri tabu.

Jos elokuvan naisnelikon eroottiset ongelmat ovat kaavamaisuudessaan epäuskottavia, vielä valheellisempia ovat niiden ratkaisut. Uudet parisuhteet ilmestyvät ja vanhat eheytyvät kuin taikaiskusta.

Elokuvan ainoat koskettavat ja harvat hauskat hetket liittyvät Steenburgenin esittämän Carolin yrityksiin saada miehensä eroottinen mielenkiinto heräämään. Tämäkin juonilinja kompastelee kiusallisen huonoon viagra-sketsiin ja kehnosti pohjustettuun loppuratkaisuun.

Välillä tuntuu siltä, että eroottisten ongelmien sijasta elokuvan painopiste on sen päähenkilöiden kauniiden kotien, asujen ja loputtomien viinitarjoilujen esittelyssä. Elokuvassa ei taida olla yhtään kohtausta, jossa kaksi naista kohtaisi pitelemättä viinilaseja käsissään.


Naistähdistä – joiden ikähaarukka asettuu välille 65–80 vuotta – etenkin Steenburgen mutta välillä myös Fonda ja Bergen tuovat ohuesti kirjoitettuihin rooleihinsa aitoa tunnetta eletystä elämästä.

Eniten tilaa saava Keaton sen sijaan ylinäyttelee rasittavasti, kuten hänellä on jo pitkään ollut tapana.

Book Club – väreileviä lukunautintoja

Ohjaus: Bill Holderman.

Pääosissa: Diane Keaton, Jane Fonda, Candice Bergen, Mary Steenburgen.

Juoni: Ikääntyvät ystävättäret saavat eroottisesta romaanista uutta potkua elämäänsä.

Ensi-ilta: Perjantaina 8. kesäkuuta 2018.

★★

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt