Uutuusdokumentti Michael Jacksonista julki – ensihoitaja kertoo popin kuninkaan traagisista viimeisistä hetkistä: näky makuuhuoneessa pysäytti - TV & elokuvat - Ilta-Sanomat

Uutuusdokumentti Michael Jacksonista julki – ensihoitaja kertoo popin kuninkaan traagisista viimeisistä hetkistä: näky makuuhuoneessa pysäytti

Dokumentissa nähdään myös ennen julkaisematonta materiaalia Michael Jacksonista.

Michael Jacksonin kuolemasta tulee tänä vuonna kuluneeksi 9 vuotta.­

25.5.2018 12:36

Tuore dokumentti valottaa kesäkuussa 2009 kuolleen popin kuninkaan Michael Jacksonin viimeisiä hetkiä. ABC:n dokumenttia varten on haastateltu muun muassa ensihoitajaa, turistibussin kuljettajaa, paparazzeja ja artistin Janet-siskoa.

Haastateltavat kertovat kaaoksesta, joka odotti Jacksonin Beverly Hillsissä sijainneella talolla. Palomiehenä ja ensihoitajana työskentelevä Richard Senneff oli juuri lopettelemassa lounasta, kun hän sai hälytyksen kello 12.25. 50-vuotiaan miehen kerrottiin saaneen sydänkohtauksen osoitteessa 100 North Carolwood Drive.

– Siellä oli vartija, joka kertoi minulle, että jonkun piti aloittaa elvytys, Senneff muistelee.

– Otin heti välineeni mukaan ja menin sisään etuovesta.

– Kun saavuin makuuhuoneeseen, siellä lojui lääkintävälineitä... Näin herrasmiehen, joka kertoi olevansa lääkäri. Hän oli aika hätääntynyt sillä hetkellä. Hän hikoili ja yritti siirtää potilasta. Työparini katsoi minuun ja luin hänen huuliltaan: ”Michael Jackson.” Silloin katsoin potilasta ja tunnistin hänet.

Michael Jackson kuoli unilääkkeen yliannostukseen

Ensimmäiset paparazzit olivat paikalla jo silloin, kun paloauto kaartoi talon eteen. Vielä tuolloin mikään ei viitannut siihen, että talossa olisi tapahtunut jotain tavallisesta poikkeavaa, sillä ”draamaa oli koko ajan Michaelin luona.” Kun mies vietiin paareilla ambulanssiin ja paparazzit saivat kuulla potilaan olevan maailmankuulu poppari, alkoi tapahtua.

– Sanoin kuvaajilleni, että meidän pitää saada tämä kuva, Jacksonin uraa vuosia seurannut paparazzi Ben Evenstad sanoo dokumentissa.

Evenstadille työskennelleen kuvaajan onnistuikin saada kuva Jacksonista ambulanssin kyydissä. Kuva oli viimeinen, joka artistista on otettu. Jacksonia yritettiin elvyttää sairaalassa tunti. Hänet julistettiin kuitenkin kuolleeksi kello 14.26.

Yllä olevalla videolla on kooste Michael Jacksonin legendaarisista tanssiliikkeistä. Katso, mistä laulaja muistetaan ikuisesti.

Syyttäjä pitää kädessään propofol-pulloa oikeudenkäynnissä Michael Jacksonin lääkäriä vastaan.­

Kuolinsyytutkimuksessa selvisi, että Jackson oli kuollut propofolin yliannostukseen. Artistin lääkäri Conrad Murray tuomittiin kuolemantuottamuksesta vankilaan. Murray on kertonut aiemmin julkaistussa dokumentissa Jacksonin viimeiset sanat.

– Annatko minulle vähän maitoa, Jackson pyysi lääkäriltään.

Kyse oli salakielestä, sillä maito tarkoitti propofolia. Jackson käytti sitä univaikeuksiinsa. Murray antoi nelinkertaisen määrän kuin ohjeistuksessa käskettiin. Jackson ei enää unesta herännyt.

Murray pääsi vapaalle jalalle istuttuaan kaksi vuotta neljän vuoden vankeustuomiosta.

Michael Jacksonin haastattelusta ennennäkemätöntä materiaalia

Dokumentissa ääneen pääsee myös itse Michael Jackson, sillä ohjelmassa kuullaan aiemmin julkaisematonta materiaalia hänen vuonna 1995 antamasta haastattelusta. Jacksonin haastattelu vahvistaa kuvaa artistista, joka on äärimmäisen perfektionisti.

– En ole koskaan tyytyväinen siihen, mitä pystyn luomaan. Minua harmittaa oman mielikuvitukseni vajavaisuus. On olemassa niin paljon muuta. En usko koskaan olleeni täysin tyytyväinen tekemääni projektiin, Jackson sanoo.

Michael Jackson oli tunnettu Moonwalk-tanssiliikkeestään.­

Haastattelija nostaa esille Jacksonin legendaarisen esityksen televisioidussa Motownin 25 -show’ssa vuonna 1983. Tuolloin Jackson muun muassa esitti ensimmäisen kerran kuuluisan Moonwalk-liikeensä.

– En usko olevani koskaan tyytyväinen esityksiini. En koskaan. Enkä ollut iloinen sen esityksenkään jälkeen.

Jackson kertoi olevansa todella pettynyt erityisesti siihen, ettei pysynyt varpaillaan pidempää. Vasta kun Hollywood-legenda Fred Astaire kehui esitystä, laantui Jacksonin pettymys.

Michael Jackson suunnitteli kaikki keikkansa ja kiertueensa äärimmäisen tarkkaan.­

Jackson kertoi suunnittelevansa keikkansa tarkkaan, jotta ne vastaisivat ihmisten odotuksia.

– Mitä muuta voin antaa? Ihmiset odottava enemmän ja enemmän, koska kun se kerran on tehty, siitä tulee kuolematonta. Ei voi enää mennä takaisin.

Perikunta tuomitsi dokumentin

Dokumentti aiheutti pienimuotoista kohua jo ennen sen julkaisua, sillä Jacksonin perikunta ilmoitti, että dokumentti oli tehty ilman sen hyväksyntää.

– Me uskomme kyseessä olevan jälleen toinen törkeä ja ilman lupaa tehty yritys hyötyä Michael Jacksonin elämästä, musiikista ja imagosta ilman, että kunnioitetaan Michaelin perintöä, immateriaalioikeuksia tai hänen lapsiaan, perikunta sanoi lausunnossa Rolling Stonen mukaan.

Michael Jacksonin perikunta ei halunnut, että dokumentissa kuultaisiin poptähden musiikkia.­

Jacksonin tunnetuimpiin hitteihin kuuluvat esimerkiksi Thriller, Smooth Criminal, Bad ja Billie Jean. Perikunnan pelkona oli, että artistin musiikkia kuullaan dokumentissa ilman asianmukaista lupaa.

Trailerin tunnusmusiikkina ei ainakaan kuultu Jacksonin musiikkia, joskin siinä nähtiin otteita hänen esityksistään.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?