TV & elokuvat

Kommentti: Tällainen on Joonas Suotamon rooli uudessa Solo-seikkailussa – iso ero siihen, miten Chewbaccaa on aiemmissa Star Wars -elokuvissa näytelty

Julkaistu:

Kommentti
Joonas Suotamo on näytellyt Star Wars -elokuvien Chewbaccaa jo kaksi kertaa aiemminkin. Cannesin elokuvajuhlillakin esitetyssä Solossa hän tekee karvaisesta hahmosta kuitenkin täysin omannäköisensä, arvioi elokuvakriitikko Taneli Topelius.
Mudasta nousee hahmo, joka näyttää ensin epämääräiseltä jättiläismöykyltä. Sitten välähtää: sehän on Chewbacca – eli suomalainen Joonas Suotamo!

Karvainen ja rakastettu Chewbacca ei enää Solo-elokuvassa ole pelkkä sivuhahmo kuin niin monessa muussa Star Wars -seikkailussa, vaan toinen pääosa Alden Ehrenreichin näyttelemän nuoren rämäpään Han Solon rinnalla.

Sen jälkeen, kun Chewbacca ilmestyy tarinaan mukaan, Suotamo on mukana kuvissa melkein aina kuin Ehrenreichkin on.

Seikkailuna Solo etenee hieman hitaasti, mutta sen värikkäät hahmot ovat verrattomia – niin myös Suotamon näyttelemä Chewie.


Keskiviikkona 23. toukokuuta elokuvateattereihin saapuva Solo kertoo taustatarinan sille, miten nuoresta Han Solosta kasvoi se kyyninen huippupilotti, joka elokuvissa Star Wars (1977), Imperiumin vastaisku (1980) ja Jedin paluu (1983) auttoi Luke Skywalkeria taistelemaan pahaa Imperiumia vastaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kuten mutakohtaus vertauskuvallisesti antaa ymmärtää, samalla se on Chewbaccan luomismyytti.

Tomusta ja savesta on ennenkin muovattu klassisissa kertomuksissa niin ihmisiä (Raamattu) kuin hirviöitäkin (vaikkapa juutalaisten tarustojen tuhoisa Golem-olento). Miksipä ei siis myös kookkaita, karvaisia wookieita.

Solo-elokuvassa Chewbacca kulkee uskollisesti nuoren Han Solon mukana vaarallisesta tilanteesta toiseen. Elokuvassa nähdään myös tilanne, jossa Chewie päättää toimia itsenäisesti, ilman ihmisystäväänsä.


Suotamo on esittänyt Chewbaccaa kahdesti aiemminkin, mutta Solossa hän tekee karvaturrista ensimmäistä kertaa täysin omannäköisensä. Chewbacca on Solossa vielä paljon nuorempi kuin aiemmin nähdyissä Star Wars -seikkailuissa, mikä heijastuu myös Suotamon tapaan kantaa hahmoa.

Suotamon liikekieli notkeaa ja sähäkkää. Solo-elokuvassa Chewbacca liikkuu, juoksee ja taistelee kuin nuori soturi.

Nuoruus on tietenkin suhteellista: elokuvassa ja trailerissa Chewien iäksi mainitaan 190 vuotta.

Ero Chewbaccan olemuksessa on joka tapauksessa iso siihen hieman jähmeästi elehtineeseen karvakamuun, jollaiseksi hahmon alkuperäinen näyttelijä Peter Mayhew tämän loi.

Vaikka karva-asu on sama, tällaista Chewbaccaa ei ole aiemmin nähty.


Polku on todellakin komea. Star Wars: The Force Awakens -seikkailussa (2015) Suotamo oli vielä Peter Mayhew’n stunt-mies: Suotamo teki käytännössä ne kohtaukset, joissa Chewbaccan piti liikkua. Sitä tehtäessä Mayhew oli jo 71-vuotias.

Star Wars: The Last Jedissä (2017) Suotamo sai ensimmäistä kertaa tehdä koko Chewbaccan roolin itse, mutta sen kertomassa tarinassa Chewbaccakin oli jo vanha.


Nyt Solo-elokuvassa aiempaa nuoremman Chewien rooli on isompi ja näkyvämpi kuin yhdessäkään aiemmassa Star Wars -seikkailussa.

Vaikka Suotamosta itsestään ei näy karvaisen rooliasun alta kuin pikimustalla meikillä ympäröidyt silmät, tähtiroolista puhuminen ei ole yhtään liioiteltua. Solossa Suotamon näyttelemä Chewie on tarinan tähti samaan tapaan kuin ketkua kapteeni Beckettiä esittävä Woody Harrelson tai Solon rakastettua Qi’raa näyttelevä Emilia Clarke.

Harrelson on tehnyt Hollywoodissa näkyvää uraa 1980-luvulta lähtien, mutta uudestaan hän kohosi näyttelijöiden kärkeen True Detective -tv-sarjan ensimmäisen kauden ansiosta. Clarke taas tunnetaan Game of Thrones -sarjan Daeneryksenä, lujatahtoisena lohikäärmeiden äitinä.

Eikä Solo-elokuva mitenkään jätä epäselväksi, kuka Chewbaccaa esittää. Seikkailun päättyessä Suotamon nimi mainitaan kahdesti.


Lopputekstien alettua Suotamo on elokuvan päätähtien luettelossa seitsemäntenä, sekä nimi että roolihahmo mainiten: ”Joonas Suotamo as Chewbacca”. Varsinaisessa rooliluettelossa Suotamo tulee heti toisena Ehrenreichin jälkeen.

Ja kun elokuvan tähdet tiistai-iltana kävelivät Cannesin elokuvajuhlilla punaista mattoa pitkin Solon gaalanäytökseen, 211-senttinen Suotamo loisti joukosta päätä pidempänä muita.

Vaikka suomalaisen kasvot eivät olisi entuudestaan olleetkaan tutut, viimeistään tiistai-illan jälkeen kaikki Cannesin elokuvajuhlista kiinnostuneet ovat tienneet, kuka karvapuvun alla näyttelee.

Näihin kiinnostuneisiin kuuluvat paitsi maailman merkittävimpien tiedotusvälineiden edustajat, myös puoli Hollywoodia – ja likipitäen kaikki muutkin tahot, jotka ovat millään tavalla kytköksissä elokuvabisnekseen.


Aiempina vuosina Suomea ovat edustaneet Cannesin elokuvajuhlilla komeasti muun muassa ohjaaja Aki Kaurismäki – useampaankin otteeseen – ja Hymyilevän miehen (2016) ohjaaja Juho Kuosmanen sekä kummankin elokuvissa esiintyneet näyttelijät.

Tänä viikonloppuna päättyvän Cannesin elokuvajuhlien historiallisuudesta pitivät Suotamon lisäksi huolta ruotsalais-tanskalaisen Gräns-elokuvan toinen päätähti Eero Milonoff sekä rasismia suomineen amerikkalaisen Blackkklansman-elokuvan julminta hahmoa näyttelevä Jasper Pääkkönen. Kaikki saivat vuoropäivinä paikkansa valokeilassa.

Näin paljon huomiota Suomi ei ole saanut Cannesissa koskaan yhden ja saman festivaalin aikana.

Merkittävää on sekin, että Suotamo, Pääkkönen ja Milonoff olivat Cannesissa esillä juuri ulkomaisissa elokuvissa. Se viestii siitä, että meillä on kansainvälistä osaamista.

Kun Gräns, Blackkklansman ja Solo myöhemmin tulevat maailmalla elokuvateattereihin, suomalaisten osaamisesta voivat vakuuttua elokuva-alan ammattilaisten lisäksi kaikki muutkin katsojat.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Entinen Playboy-malli päätyi järkyttävään tekoon: hyppäsi pilvenpiirtäjästä pienen poikansa kanssa

  2. 2

   Radiojuontajan risteilyreissu sai kahelin käänteen: nyt miehen kehoa koristaa neljä kookasta tatuointia – ”Kun tehdään, niin tehdään kunnolla”

  3. 3

   Tällainen on Terhi Kokkosen viimeinen hetki Vain elämää -sarjassa – katoaa vaivihkaa kesken illallisen: lähtö sivuutetaan täysin

  4. 4

   Herttuatar Catherine välttää huomion varastamisen häissä ovelalla kikalla – toteutti sen myös Harryn ja Meghanin häissä

  5. 5

   Texasin ampuja sai nolot pakit luokan edessä ennen veritekoa – lähenteli uhriksi joutunutta tyttöä kuukausien ajan

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Ruotsi voitti dramaattisesti jääkiekon MM-kultaa!

  2. 2

   Meghanin elämä mullistuu täysin häiden jälkeen – nämä kaikki arkiset asiat ovat häneltä nyt jatkossa kiellettyjä

  3. 3

   Entinen Playboy-malli päätyi järkyttävään tekoon: hyppäsi pilvenpiirtäjästä pienen poikansa kanssa

  4. 4

   Alkoholin jättäneet kertovat 6 asiaa, jotka toivoisivat muiden tajuavan

  5. 5

   Herttuatar Catherine välttää huomion varastamisen häissä ovelalla kikalla – toteutti sen myös Harryn ja Meghanin häissä

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Susanna Kosken ja pitkäaikaistyöttömän kohtaaminen Ylellä pöyristytti katsojia: ”Kylmäävää ja erittäin vastenmielistä”

  2. 2

   Nanna, 22, otti aurinkoa bikineissä pihalla, kun kuuli naapurin törkeän kommentin: ”Uppos aika syvälle”

  3. 3

   Nuoripari luuli ostavansa 93 000 euron asunnon – ei ymmärtänyt yhtä kohtaa kauppakirjassa

  4. 4

   Sebastian Aho takoi hattutempun, USA jäi jalkoihin! IS seurasi

  5. 5

   Intiimit keskustelut häähumusta julki: kuningatar ojensi tomerasti prinssi Philipiä – Meghanin ”lipsautus” pöyristyttää somessa

  6. Näytä lisää