TV & elokuvat

Mystiset oireet piinasivat Ullaa 20 vuotta – lihoi yli 50 kiloa ja erakoitui: totuus paljastui lopulta simppelillä verikokeella

Julkaistu:

tähän aikaan ensi vuonna
Ulla Torstensson kärsi 20 vuotta tietämättään sairaudesta, joka on hoidettavissa varsin helposti. Nyt hän kertoo hurjasta tavoitteestaan Tähän aikaan ensi vuonna -sarjassa.
Tähän aikaan ensi vuonna -sarjassa nähdään tavallisten suomalaisten unelmia ja uskomattomia muodonmuutoksia. Tämän viikon jaksossa kuullaan brovarvilaisen Ulla Torstenssonin tarina.

57-vuotiaan Ullan tavoitteena on pudottaa vuodessa 35 kiloa painoa, jotta hän voisi palata rakkaan harrastuksensa, ratsastuksen pariin. Rollaattorin kanssa liikkuva Ulla kertoo ohjelmassa, että hänelle alkoi kertyä ylipainoa parikymmentä vuotta sitten. Ulla lihoi yhtäkkiä nopeasti, muttei tiennyt miksi.

– Yli kakskyt vuotta sitten mä lihoin aika nopeasti 50 kiloa, eikä saatu selville, mistä se johtui, Ulla kertoo juontaja Ellen Jokikunnakselle.

Nyt, 20 vuotta myöhemmin, simppeli verikoe paljasti, että Ulla on kärsinyt kilpirauhasen vajaatoiminnasta tietämättään. Ulla oli kärsinyt elämää hankaloittavista oireista pitkään, ja diagnoosi olikin suuri helpotus.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Nyt tietää, mistä on johtunut, miksi olen ollut saamaton, kykenemätön, pystymätön. Se on ollut koko perheelle ja mulle hirveen raskasta kaikki nämä vuodet, hän kertoo tv:ssä.

Kilpirauhasen vajaatoiminnan oireisiin kuuluu muun muassa väsymystä, masentuneisuutta, palelua ja painonnousua.


Hevosia rakastava Ulla on ratsastanut nuoresta lähtien ja viettää edelleen paljon aikaa hevosten kanssa. Ylipainon kertymisen myötä hän joutui luopumaan harrastuksestaan ja kokee, ettei yhteys hevoseen voi olla täydellinen ilman, että nousee ratsaille.

– Kun paino nousi yli sataan kiloon, tein päätöksen, etten voi nousta hevosen selkään, koska se ei olisi reilua hevosta kohtaan, nainen sanoo.

Ylipainolla on ollut Ullan elämässä toinenkin surullinen vaikutus.

– Mä oon aika erakoitunut, olen jättänyt paljon mun ystäviä, koska mun liikkuminen on niin huonoa. Ton rollaattorin kanssa meneminen on vähän haasteellista. Ja aika nöyryyttävääkin, nainen kertoo.

Nyt Ulla aikoo laihduttamisen ja ratsastamisen lisäksi rakentaa vanhoja siltoja uudestaan ja ottaa jälleen yhteyttä kadonneisiin ystäviinsä.

Kilpirauhasen vajaatoiminta on hyvin yleinen sairaus. Sitä sairastaa Suomessa arvioilta noin 300 000 ihmistä, joista osa sairastaa tietämättään. Naisilla sairaus on neljä kertaa yleisempi kuin miehillä. Sairauden aiheuttamat oireet voivat olla salakavalia ja siksi se on joskus hyvinkin vaikea diagnosoida. Kilpirauhasen vajaatoimintaa voidaan kuitenkin hoitaa lääkityksellä.

Tähän aikaan ensi vuonna torstaina kello 21 Nelosella ja Ruudussa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt