Kommentti: Jasper Pääkkönen saattoi juuri todistaa omaa kansainvälistä läpimurtoaan

Julkaistu:

Blackkklansman on loistelias elokuva, jonka julminta hahmoa esittää Jasper Pääkkönen, kirjoittaa Taneli Topelius.
Huh, mikä rooli! Jasper Pääkkönen saattoi päästä todistamaan maanantai-iltana Cannesissa omaa kansainvälistä läpimurtoaan.

Cannesin elokuvajuhlien painokkaassa kilpasarjassa maailmanensi-iltansa saanut Blackkklansman näyttää Pääkkösen julmana, peräänantamattomana ja väkivallan uhkaa huokuvana rasistina – mutta sellaisena, jonka intensiivisestä, likipitäen hypnoottisesta tuijotuksesta on vaikea päästää irti.

Sellaisia pahiksia myös Hollywood rakastaa. Häiritsevällä tavalla mieleenpainuvia.

Rooli on yksi Spike Leen ohjaaman, keventävällä huumorilla silatun Blackkklansmanin tärkeimmistä: Pääkkösen näyttelemä Felix Kendrickson on valkoisen rodun ylivaltaa ajavan Ku Klux Klan -järjestön coloradolaisen paikallisosaston tärkeitä aktiiveja, ja koko elokuvan julmin hahmo.

Kendrickson vihaa yhtä lailla sekä mustia että juutalaisia. Yhdessä kohtauksessa hän ilmoittaa olevansa valmis toteuttamaan mustien kansalaisoikeusaktivistien joukkomurhan.

Pääkkönen ilmaantuu tarinaan noin 40 minuutin kohdalla. Yritin hetken ajan pitää kirjaa, kuinka monessa kohtauksessa hän on mukana, mutta menin aika nopeasti laskuissa sekaisin, koska kohtauksia oli niin monta. Pääkkönen oli siitä eteenpäin melkein joka toisessa kohtauksessa.

Taakse geelillä kammatut hiukset, viikset ja kapea leukaparta yhdistettynä kiiluviin silmiin ovat jo itsessään vaikuttava näky, mutta Pääkkönen ottaa roolin omakseen erityisesti puhuessaan. Kendricksonin puhuessa muut kuuntelevat, eikä häntä uskalla moni hahmo elokuvassa kyseenalaistaa – John David Washingtonin ja Adam Driverin näyttelemiä poliiseja lukuunottamatta.

Pääkkönen puhuu uskottavalla etelän aksentilla.

Mikä parasta, Blackkklansman on loistelias elokuva. Se on Spike Leen paluu eturivin amerikkalaiseksi mustaksi elokuvantekijäksi.

Parhaimmillaan velmun absurdiksi yltyvän varsinaisen juonen lisäksi Blackkklansman on täytetty yksityiskohdilla mustien vaikeasta asemasta 1900-luvun alusta tähän päivään.

Viimeiset kohtaukset ovat Charlottesvillen väkivaltaisista yhteenotoista viime vuoden elokuulta. Blackkklansmanin ensi-ilta elokuvateattereissa sekä Yhdysvalloissa että Suomessa on tapahtuman vuosipäivänä 10. elokuuta.

Cannesin gaalanäytöksen juhlayleisö palkitsi elokuvan monta minuuttia kestävillä aplodeilla. Erittäin tyytyväinen Lee löi kättä myös Pääkkösen kanssa.

Tästä näytöksestä puhutaan vielä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt