Tästä roolista Madonnalle vuosisadan huonoin näyttelijä -palkinto – Muistatko nämä Madonnan floppiroolit? Lue lauantain elokuva-arviot

Julkaistu:

tv-elokuvat
Madonnalla on mittava ura myös näyttelijänä, mutta positiivisia palkintoja ei ole juuri herunut. IS Tv-lehden kriitikot arviovat lauantain tv-elokuvat.


Madonna on popin kuningatar muttei valkokankaiden valtiatar. Tähti on näytellyt peräti 21:ssä koko illan elokuvassa, yhdeksässä lyhyetelokuvassa ja kymmenessä tv-sarjassa. Näistä muistetuimmat ovat Missä olet, Susan? -komedia (1985), toimintaelokuva Dick Tracy (1990) ja musikaali Evita (1996).


Menestys ei ole ollut kuitenkaan huimaa. Harva elokuvista on menestynyt hyvin, vaikka tähti toki katsojia tuokin. Madonnan näyttelijänlahjat ovat usein saaneet kriitikot suunniltaan.


Madonna on saanut yhdeksän Razzie-palkintoa vuoden huonoimmasta suorituksesta: viisi huonoin naispääosa -pystiä (elokuvista Shanghain yllätys (1986), Who’s That Girl (1987), Hyytävä syleily (1993), The Next Best Thing (2000) ja Haaksirikkoutuneet (2002)), kaksi huonoin naissivuosa -palkintoa (Neljä huonetta (1995) ja Bond-leffasta Kuolema saa odottaa (2002)) ja huonoin pari -palkinnon Adriano Gianninin kanssa elokuvasta Haaksirikkoutuneet.

Lisäksi Madonna on voittanut huonoin vuosisadan näyttelijä -palkinnon vuonna 2000 (elokuvista Hyytävä syleily, Shanghain yllätys ja Who’s That Girl) ja ollut ehdolla vuonna 2010 vuosikymmenen huonoimmaksi näyttelijäksi rooleistaan elokuvissa Kuolema saa odottaa, The Next Best Thing ja Haaksirikkoutuneet. Aikamoinen suoritus.


Musiikkivideot taas ovat kahmineet arvostettuja palkintoja kuten myös Madonnan tekemät soundtrackit. Poptähti teki listaykköseksi nousseen Die Another Day -tunnusbiisin Kuolema saa odottaa -Bond-leffaan 2002.

Tähden ensimmäinen näyttelijänrooli oli vuonna 1979 purkitetussa Rakkauden uhri -elokuvassa, joka kuitenkin julkaistiin vasta 1985. Kuvausten aikana Madonna oli 21-vuotias ja vasta muuttanut New Yorkiin luodakseen uraa tanssijana.


Sittemmin tähden elokuvauraa on siivittänyt avioliitto ohjaaja Guy Richien kanssa vuosina 2000–2008. Madonna näytteli tuolloin miehensä ohjaamassa Haaksirikkoutuneet-elokuvassa.


Viime aikoina Madonna on jättänyt näyttelemisen vähemmälle ja keskittynyt ohjaamiseen. Hänen ohjauksensa Filth and wisdom (2008) ja W.E. (2011) eivät ole myöskään niittäneet erityistä menestystä. Elokuvien menestystä mittaavalla Rotten tomatoes -sivustolla Filth and wisdomin saamista arvioista vain 25 prosenttia oli positiivisia ja W.E.lla 13 prosenttia.

Kaisla Kuuskoski

Lue Hyytävän syleilyn arvio kuvan alta


Hyytävä syleily (1993)
Hero klo 21.00
Eroottinen jännäri ★

Saksalaisen Uli Edelin ohjaamassa, tahattomalla tavalla hilpeän hölmössä eroottisessa jännärissä Madonna on kuolleena löytyneen ikääntyneen miljonäärin vaimo, josta tulee pääepäilty. Köyhän miehen Basic Instinct -kopiossa Madonnan näytteleminen on aivan kamalaa. Willem Dafoe, Joe Mantegna, Julianne Moore sekä Anne Archer tuhlaavat sivuosissa lahjojaan. (100) TK

Muiden päivän elokuvien arviotKoomikot (2014)
Teema & Fem klo 12.00
Draamakomedia ★★ ½

Useamman euromaan yhteistuotantona (mm. Suomi) valmistunut, aavistuksen komediallinen draama kertoo kolmesta yhdessä esiintyneestä miimikosta, joiden tiet erkanivat entisten Itä-Euroopan maiden hajoamisen myötä. Nyt nämä ikämiehet ovat yhtä aikaa kotikaupungissaan Prahassa. Hyppelevässä kerronnassa valotetaan kunkin miehen menneisyyttä sekä nykypäivää, vanhuuden vaivojen säestyksellä. Kivasti kerrottua tarinaa vaivaa lievä tasapaksuus. Sivuosassa näyttelee Kati Outinen. (120) TKPaavo Pesusieni kuivalla maalla (2015)
Nelonen klo 14.05
Pesusienianimaatio ★★ ½

Tv-sarjasta tuttu animaatiohahmo Paavo Pesusieni seikkailee jo toisessa kokoillan elokuvassaan. Merenpohjassa asustava Paavo työskentelee suositussa pikaruokalakuppilassa. Suomeksi yllättävän hyvin puhuttu, räväkkä ja hulvattomasti sekoileva kerronta toimii myös aikuisille, jos jaksaa jatkuvaa huutamista ja meuhkaamista. (88) TKViimeinen illallinen (2001)
TV2 klo 14.35)
Parisuhdedraama ★★ ½

Norman Jewisonin ohjaus puhuu asiallisesti parisuhteesta, seksistä ja etenkin ruoasta. Dennis Quaid ja Andie MacDowell näyttelevät keskiluokkaista ruokatoimittajaparia, joiden ystävät (Greg Kinnear, Toni Collette) ovat ajautumassa avioeroon. Eri aikatasoilla hyppelehtivä draama jää hyvistä parisuhdehuomioista huolimatta hieman hampaattomaksi. (90) TK

Eden (2011)
Frii klo 16.20
Hotellidraama ★★

Alun perin tv-sarjan pilottijaksoksi tarkoitettu, mutta vain yhteen osaan jäänyt Eden sijoittuu New Yorkiin ja kertoo paremman luokan hotellissa työskentelevistä nuorista aikuisista. Pilottijakson tehokkuudella toimiva elokuva esittelee vauhdilla pääosanesittäjät ja sekalaisen seurakunnan hotellin asukkaita menevän musiikin säestyksellä. (80) TKHotel Transylvania (2012)
TV5 klo 19.15
Monsteriseikkailu ★★★

Yksinhuoltajaisä Draculan 118-vuotissynttäreitä viettävä goottitytär on tullut teini-ikään ja haluaa vihdoinkin tavata ihmisiä – synkässä linnassa monsterien kanssa viettämänsä elämän jälkeen. Tolkuttoman vauhdikkaassa digianimaatiossa tavanomainen teinirakkaustarina on saanut hulppeat kulissit. (88) TKHobitti – Smaugin autioittama maa (2013)
Nelonen klo 21.00
Fantasiaseikkailu ★★ ½

Peter Jacksonin ohjaaman megalomaanisen Hobitti-trilogian toisessa osassa vaellellaan outoja olioita ja jättihämähäkkejä tulvivassa Keski-Maassa. Fantasiaseikkailu on komeaa digitaalisen lavastustaiteen juhlaa. Henkilöhahmot ja tarinapuoli sen sijaan sakkaavat. Hobitti-hyppely ei juuri eroa Taru sormusten herrasta -trilogiasta (2001–2003). Mukana on samoja hahmojakin. (132) TKSafety not Guaranteed (2012)
Sub klo 21.00
Draamakomedia ★★★ ½

Sundance-festivaaleilla palkittu amerikkalainen indie-elokuva on mainiosti kupliva keitos, jossa toimittaja (Jake Johnson) lähtee kahden harjoittelijan kanssa aikamatkailusta kertovalle jutuntekokeikalle pikkukaupunkiin. Varsinaiset työt jäävät sivuseikaksi, sillä toimittajan tarkoitus on tavata entinen heilansa ja toinen harjoittelijoista (Aubrey Plaza) ihastuu jutun aiheena olevaan mieheen. (82) TKAnna Karenina (2012)
TV5 klo 21.00 & 0.40
Historiallinen draama ★★★★

Nuorempaan mieheen (Aaron Taylor-Johnson) lankeavan vaimon (Keira Knightley ) tragedia hehkuu näytelmäkirjailija Tom Stoppardin ja ohjaaja Joe Wrightin sovituksessa pukuloiston, näyttävän lavastuksen ja komean kuvauksen sävyttämänä. Näyttämötilan käyttö epookin korvikkeena on rohkean teatraalinen ratkaisu, mutta toimii ensiluokkaisesti. (125) TTBeasts of the Southern Wild (2012)
Ava klo 21.00
Draama ★★★

Historian nuorin pääosan Oscar-ehdokas Quvenzhané Wallis esittää realismia ja fantasiaa sekoittavassa draamassa kuusivuotiasta, joka asuu alkoholisoituneen isänsä kanssa New Orleansin suistomaalla. Benh Zeitlinin esikoisohjaus on epätasainen mutta kiehtova kuvaus. (93) TT

Fletch – hän elää (1989)
Kutonen klo 21.00 & 2.55
Komedia ★★

Michael Ritchien kasarikomedian Nimeni on Fletch (1985) jatko-osassa Chevy Chasen näyttelemä nimihenkilö jatkaa tutussa hutkivan journalistin roolissaan. Perintökartanon ympärille kietoutuva dekkarimainen juonimukaelma on vain sopiva tekosyy päästää maskeeraajat valloilleen, sillä Fletchin tavaramerkki ovat lukemattomat, toinen toistaan hupaisammat valeasut ja roolihahmot. (91) TK28 viikkoa myöhemmin (2007)
Fox klo 0.30
Tieteisjännitys ★★★

Espanjalaisen Juan Carlos Fresnadillon elokuva on jatkoa Danny Boylen 2002 valmistuneelle tieteisjännärille 28 päivää myöhemmin. Raivotaudin autioittamaan maailmanlopun Lontooseen sijoittuva yhdistelmä karhean rosoista tieteistarinaa ja zombielokuvaa toimii kaikin puolin mallikkaasti. (100) TK

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt