Tv:n uranuurtaja Liisamaija Laaksonen, 80, muistelee: ”Sanottiin, että olet semmoinen akka, että sinulta pitäisi ottaa lapset pois” - TV & elokuvat - Ilta-Sanomat

Tv:n uranuurtaja Liisamaija Laaksonen, 80, muistelee: ”Sanottiin, että olet semmoinen akka, että sinulta pitäisi ottaa lapset pois”

Liisamaija Laaksonen on ikimuistoinen Ylen televisioteatterin kasvo. Hän myös avasi tärkeän väylän käsikirjoittaville naisille. – Tarvittaisiin enemmän suomalaisia, samastuttavia sarjoja, Laaksonen sanoo.

Liisamaija Laaksonen täyttää tänään 80 vuotta. Hänen mietteitään voi kuulla Elävä arkisto -ohjelmassa uusintana ma 7.5. Teema & Fem klo 12.00. Sen jälkeen myös Lumikit esitetään uusintana samalla kanavalla.

6.5.2018 9:10

On vuosi 1986. Naistentautien osastolla 4, huoneessa 5 elää joukko monen kolhun kirjomaa naista. Naiset saavat kertoa, puhua, kullekin annetaan kuuluva ääni. Kyseessä on näyttelijä-käsikirjoittaja Liisamaija Laaksonen-Kaitueen palkittu televisioteatterin näytelmä Lumikit.

– Lumikit on lempilapseni, Liisamaija toteaa kotonaan Töölössä.

Kuudes toukokuuta 80 vuotta täyttävää Laaksosta juhlitaan Yle Areenalla usean valovoimaisen, tekijälleen ja yleisölleen rakkaan televisionäytelmän voimin. (Jutun lopussa on listaus Liisamaija Laaksosen nähtävissä olevista elokuvista.)

Liisamaija Laaksosen käsikirjoittama Lumikit antoi naisille äänen. Kuvassa näyttelijät Anja Pohjola, Eeva-Maija Haukinen ja Tarja Keinänen.

Näyttelijä teki uran Ylen televisioteatterissa vuosina 1963–1998. Kollegoiden kanssa puhuttiin 1980-luvulla paljon siitä, mikseivät naisnäyttelijät saaneet hyviä rooleja. Anja Pohjola toivoi, että joku kirjoittaisi suorastaan naisille roolitetun tv-näytelmän.

– Päätin käydä työhön. Muistan, kun Yleisradion saunatilassa posket palaen esittelin tarinaa ja rooleja, jotka olin varta vasten kirjoittanut suoraan määrätyille ihmisille. Pakotin Hannu Kahakorven kuuntelemaan Lumikit -käsikirjoituksen, ja häntä saan kiittää. Hän oli vakuuttunut siitä, että tämä tehdään, hänen ohjauksessaan.

Ylen televisioteatterin Liisamaija Laaksonen ja Iris-Lilja Lassila vuonna 1965.

Ennen televisioteatteria Liisamaija haaveili lastentarhanopettajan työstä. Partiossa innokkaasti toiminut lahtelaistyttö, jonka isä oli veturinkuljettaja ja äiti sairaanhoitaja, kävi soveltuvuuskokeessa.

– Lapset kuulemma johtivat minua, enkä minä heitä. Päätin, etten varmasti hae enää.

Caj Bremer, Liisamaija Laaksonen ja Risto Jarva saivat valtion elokuvapalkinnon 1969.

Sen sijaan Teatterikorkeakouluun Liisamaija pääsi heti sisään. Hän kuvailee kurssiaan hienoksi. Mukana oli sellaisia nimiä kuin Tamara Lund, Ritva Oksanen, Maija-Liisa Peuhu ja Antti Litja. Koulun jälkeen kutsui televisioteatteri.

– Koko tv-teatteri oli uusi konsepti, ja koska Helsingissä oli kallista, Yle oli oikeastaan minulle ainoa vaihtoehto. Siellä oli parempi palkka. Mutta ihmiset olivat ihania. Etenkin Emma Väänänen – olihan hänellä kissa, joka osasi itse vetää wc-pöntön!

Liisamaija Laaksonen näytteli elokuvassa Marja pieni!.

Liisamaija kaipaa televisioteatteria yhä.

– Oli surullista, että se lopetettiin. Tarvittaisiin enemmän suomalaisia, samastuttavia sarjoja. Mutta se on hyvä, että nykyään naisilla on parempi työtilanne. Olin aikoinani ensimmäinen naisnäyttelijä, joka myös käsikirjoitti.

Liisamaija on seurannut #metoo-kampanjasta alkanutta kulttuurimurrosta.

– Aina miesten vallankäyttöä on tapahtunut, myös omalla kohdallani, mutta vihdoinkin ihmiset uskaltavat siitä puhua. Tunnistan itsekin sen, että sitä tahtoi olla hienotunteinen ja samalla pelkäsi töiden menettämistä, Laaksonen sanoo.

– Tästä kaikesta kohusta huolimatta viime aikojen uusista kulttuurielämyksistä eniten on koskettanut elokuva Tuntematon sotilas.

Liian paksu perhoseksi -elokuva on yksi muistetuimmista rooleista. Kuvassa Anna-Elina Lyytikäinen (vas.) ja Liisamaija Laaksonen.

Aikoinaan moni uskalias tv-näytelmä sai paljon kommentteja katsojilta. Palautetta Liisamaija on viimeksi kuullut juuri haastattelupäivänä.

– Solveigin laulun aikaan (1974) minua haukuttiin ruokakaupassa. Sanottiin, että olet semmoinen akka, että sinulta pitäisi ottaa lapset pois. Ihmiset samastuivat roolihahmooni Saaraan. Ja juuri tänään apteekissa eräs mies huusi perääni: ”Oleksä se Saara?” Näin monen vuoden jälkeen!

Vuonna 2009 Liisamaija Laaksonen vietti 45-vuotistaiteilijajuhlaa Temppeliaukion kirkossa.

Kuuden lapsen isoäiti kuuluu niihin aktiivisiin eläkeläisiin, jotka eivät malta pysyä poissa työnteon parista. Hän suunnittelee jälleen uutta käsikirjoitusta ja kiertelee lausuntatapahtumissa.

– Haluaisin kirjoittaa näytelmän vanhoista akoista! Eli tämmöisistä mummoista. Siis rakkaudesta ja elämästä.

Liisamaija Laaksonen tv:ssä

Elävä arkisto: Liisamaija Laaksonen (uusinta ma Teema & Fem klo 12.00), Lumikit (uusinta ma Teema & Fem klo 12.17), Rakkaus alkaa aamuyöstä (ma TV1 klo 13.20), Marja pieni! (ti Teema & Fem klo 21.55).

Yle Areenassa: Onnellinen mies, Liian paksu perhoseksi, Kvartetti, Rakkaus alkaa aamuyöstä, Kirje isältä, Ilman kavaluutta, Sellaista rakkautta, Ruma Elsa, Luule kanssamme -kabaree, Martinin rikos, Tribadien yö, Irti maasta, Kiinnisidottu, Viisi tytärtäni, Solveigin laulu, Lacrimosa.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?