Elokuva-arvio Tully – Charlize Theron ansaitsisi tästä roolista Oscarin: ”Äitiyden arkea on harvoin kuvattu yhtä rehellisesti” - TV & elokuvat - Ilta-Sanomat

Charlize Theron ansaitsisi tästä pelottomasta roolista Oscarin: ”Äitiyden arkea on harvoin kuvattu yhtä rehellisesti”

Charlize Theron näyttelee kolmen lapsen väsynyttä äitiä.

Julkaistu: 4.5.2018 7:19

Charlize Theron heittää Jason Reitmanin ohjaamassa Tully-elokuvassa kaikkensa peliin, kehuu elokuvakriitikko Tarmo Poussu.

Charlize Theron on viime kuukausina loistanut sekä miehiä turpiin mätkivänä agenttina Atomic Blondessa (2017, arvio) että piinkovana liikenaisena Gringossa (2018, arvio). Nyt hän tekee yhtä vaikuttavan roolityön uupumuksensa kanssa kamppailevana kolmen lapsen äitinä.

Tully on Junon (2007) ja Young Adultin (2011) tekijöinä tunnetun parivaljakon, ohjaaja Jason Reitmanin ja käsikirjoittaja Diablo Codyn, kolmas yhteistyö. Theron esittää kolmannen lapsensa synnyttävää Marloa, joka on nääntymässä unenpuutteen, vauvan- ja kodinhoidon sekä erityistarpeisen poikansa vaatiman huomion alle.

Ron Livingston tulkitsee hänen aviomiestään, joka ei tunnista vaimonsa hätää.

Äitiyden arkea on harvoin kuvattu valkokankaalla yhtä rehellisesti kuin Tullyn alkupuolella. Elokuvan sävy muuttuu, kun Marlon saa avukseen nuoren, neuvokkaan ja loputtoman empaattisen lastenhoitaja Tullyn (Mackenzie Davis). Harmaa realismi vaihtuu toiveunen kaltaiseksi kertomukseksi kahden naisen kaikki vastukset voittavasta ystävyydestä.

Marlon (Charlize Theron, oik.) saa avukseen nuoren, neuvokkaan ja loputtoman empaattisen lastenhoitaja Tullyn (Mackenzie Davis).

Lopun yllätyskäänne pyrkii selittämään äkillisen tunnelmanvaihdoksen ja epätodennäköiset juonenkäänteet. Valitettavasti ratkaisu vain lisää elokuvan jättämää hämmennystä.

Se, mikä onnistui joskus M. Night Shyamalanilta, ei luonnistu Reitmanilta ja Codylta.

Theron ansaitsisi silti Oscar-ehdokkuuden pelottomasta ja kaikkensa peliin heittävästä roolityöstään.

Ohjaus: Jason Reitman.

Pääosissa: Charlize Theron, Mackenzie Davis, Ron Livingston.

Juoni: Uupunut kolmen lapsen äiti saa avukseen poikkeuksellisen lastenhoitajan.

Ensi-ilta: Perjantaina 4. toukokuuta 2018.

★★★

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?