Poliisin erikoisosasto vakoili kuninkaallista kohuparia – Dokumentti sisältää ensi kertaa nähtävää salaista materiaalia

Julkaistu:

tänään tv:ssä
Dokumentti tuo ensi kertaa päivänvaloon salaista materiaalia prinssi Edvard VIII:n ja Wallis Simpsonin rakkaustarinasta ja hovin toimeenpanemasta vakoilusta.
Historia: Kuninkaallisia vakoilemassa, TV1 klo 19.00

”Raikuliprinssi”, ”playboy-prinssi”, ”höveli elämäntyyli”… 80 vuotta sitten Walesin prinssi Edvard VIII aiheutti pitkään vaietun kohun hovissa. Kruununprinssi käyttäytyi sopimattomasti, juhli liikaa, unohti velvollisuudet ja mikä pahinta: tapaili varattua naista.

Tuo nainen oli rouva Simpson eli Wallis Warfield, johon liitetyt kuvailut eivät olleet mairittelevia. ”Harmillisen epämääräinen menneisyys”, ”mutkikas yksityiselämä”, ”onnenonkija”, ”tapaillut vapaamielisiä kosmopoliitteja”. Wallis oli naimisissa niin ikään epämääräisen hahmon, Ernest Simpsonin, kanssa.


Vuoden 1935 vaihteessa hovimies tiedotti, että prinssi Edward on lahjoittanut tuntemattomalle naiselle 110 tuhannen punnan arvosta (noin 8 miljoonaa euroa) jalokiviä. Samana vuonna poliisin erityisosasto ryhtyi tutkimaan tapausta ja selvitti, että kyseessä on naimisissa oleva Wallis Simpson-Warfield, jonka kanssa Edwardilla on salainen suhde.


Dramatisoidussa dokumentissa pohditaan, käyttikö Simpsonin pariskunta höveliprinssiä hyväkseen, vai oliko kyseessä aito rakkaus. Edvard itse uskoi jälkimmäiseen.

Kaksiosaisessa dokumentissa edetään hiljalleen kohti vaiheita, joiden myötä Edvard luopui ensimmäisenä monarkkina kruunusta avioituakseen eronneen Wallisin kanssa. Kaiken aikaa Wallisilla oli kuitenkin myös muita rakastajia.


Dokumentti sisältää ensi kertaa julkisuudessa nähtävää salaista materiaalia. Poliisin erikoisosasto tutki prinssin liikkeitä intensiivisesti 1930-luvulla Albert Canningin johdolla. Sekä kuningas Yrjö V että pääministeri Stanley Baldwin tekivät kaikkensa, jotta lehdistö pysyisi hiljaa.

Uskottiin, että Wallis tavoitteli kuninkaallista valta-asemaa suoranaisena Troijan Helenana.

Lopulta kohuparia seurattiin kuin pahimpia vakoojia, ja epätavalliset valta-asetelmat kiinnostivat salapoliiseja. Millä keinoilla Wallis kietoi prinssin pikkusormensa ympärille? Aviomies Ernest vaikutti jopa olevan ylpeä vaimonsa sivusuhteesta.


Kun Yrjö V tammikuussa 1936 kuoli, paheellinen pariskunta alkoi viettää näkyvämmin yhteistä aikaa julkisuudessa. Edvardista tuli Yhdistyneen kuningaskunnan kuningas – mutta vain muutamaksi kuukaudeksi.

Jo saman vuoden joulukuussa Edvard VIII luopui kruunustaan avioituakseen Wallisin kanssa, sillä hovi ei suvainnut avioliittoa huonomaineisen naisen kanssa. 1937 vietettiin häät, ja pariskunta sai arvonimet Windsorin herttua ja herttuatar.


Yhä jännittävämmäksi dokumentti käy, kun pelin astuu – Hitler. Ilmenee, että Edvardilla on myönteinen näkemys Hitleriä ja mustapaitoja kohtaan.

Herttupari asui Ranskassa ja toisen maailmansodan aikana Bahamalla. Edward toimi Bahaman kuvernöörinä. 1972 herttua kuoli kurkkusyöpään. Herttuatar asui Pariisissa kuolemaansa saakka vuonna 1986.

Edit. Juttua korjattu klo 10.48: lisätty puuttuva sana tuhannen lauseesta ”prinssi Edward on lahjoittanut tuntemattomalle naiselle 110 tuhannen punnan arvosta (noin 8 miljoonaa euroa) jalokiviä”.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt