Elokuvaohjaaja Milos Forman on kuollut

Forman oli kuollessaan 86-vuotias.

14.4.2018 10:15

Tsekkiläinen elokuvaohjaaja Milos Forman on kuollut. Forman oli kuollessaan 86-vuotias.

Forman menehtyi tsekkiläismedian mukaan lyhyen sairauden seurauksena.

13 Oscaria voittanut Forman ohjasi muun muassa menestyselokuvat Yksi lensi yli käenpesän, Hair ja Amadeus. Hänen elokuvansa keräsivät vuosien varrella yhteensä huimat 33 Oscar-ehdokkuutta.

Forman jäi orvoksi toisen maailmansodan aikaan, kun hänen vanhempansa Anna ja Rudolf Forman lähetettiin natsien toimesta keskitysleirille, missä he menehtyivät. Heitä syytettiin osallistumisesta vastarintaliikkeeseen. Forman vietti suuren osan nuoruudestaan sotaorpojen sisäoppilaitoksessa.

Forman opiskeli käsikirjoitusta Prahan elokuva-akatemiassa. Hänellä oli ainutlaatuinen ote amerikkalaisiin teemoihin, joita ohjaaja käsitteli herkällä, sivistyneellä tavallaan. Formanin metodit vetosivat kuitenkin myös suuriin massoihin.

Forman muutti Yhdysvaltoihin vuonna 1968. Hän asui kuollessaan Warrenissa, Connecticutissa. Hän oli naimisissa kolmesti. Hän avioitui vaimonsa Martina Formanin kanssa vuonna 1999, jonka kanssa hän sai kaksoispojat Andrew’n ja Jamesin.

Vuosina 1958–1962 hän oli naimisissa näyttelijä-kirjailija Jana Brejchován ja 1964–1999 näyttelijä Vera Kresadlován kanssa. Hänellä on kaksi lasta myös avioliitostaan Kresadlován kanssa.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?