TV & elokuvat

Köyhän perheen pojasta tuli Suomi-elokuvan legenda – Tiesitkö nämä asiat Edvin Laineesta? Lue lauantain elokuva-arviot

Julkaistu:

tv-elokuvat
Tänään nähdään Edvin Laineen toinen kuuluisa Väinö Linna -filmatisointi Täällä Pohjantähden alla. IS Tv-lehden kriitikot arvioivat kaikki päivän tv-elokuvat.
Niin työssään taiteilijana kuin työn ulkopuolella Edvin Laine oli näkyvä ja vaikuttava persoona. Hän oli ohjaaja ja näyttelijä teatterissa, elokuvissa ja televisiossa.


Tuntemattoman sotilaan tunnetuin filmiversio (1955), toinen Linna-filmatisointi Täällä Pohjantähden alla (1968), satuelokuva Prinsessa Ruusunen (1949), kolme Niskavuori-filmatisointia tai vaikkapa Runeberg-sovitus Sven Tuuva (1958) pitävät huolen siitä, että Laineen ohjaustyöt ovat aina tv-yleisön peruskatsottavaa.


Mutta hänet muistetaan myös näyttelijänä lähes kolmestakymmenestä valkokangastehtävästä täydennettynä tv-osilla. Oma suosikkini on Edvin elämänsä roolissa kirkonkylän VPK:ta johtavana apteekkarina Matti Kassilan mainiossa komediassa Hilmanpäivät (1954).

Laine oli taustaltaan köyhän työläisperheen kasvatti Iisalmesta, jossa hän syntyi 1905. Mies teki kotiperintönsä mukaisesti ahkerasti töitä kuolemaansa 1989 asti – viimeinen rooli oli samana vuonna Jouko Turkan legendaarisen Seitsemän veljestä -tv-sarjan ikimuistoisena lukkarina.


Jos Edvin Laineen elokuvien perisyntinä voi pitää teatraalisuutta, niin teatteri olikin hänen ensimmäinen ja suurin rakkautensa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Laine aloitti teatterinäyttelijänä Turussa 1927 edeten ohjaajaksi. Teatteriurasta on ehdottomasti noteerattava teatterinjohtajaksi vieneet vuodet Tampereen Työväen Teatterissa 1930- ja 1940-luvuilla sekä pitkä kaari Suomen Kansallisteatterissa vakituisena ohjaaja-näyttelijänä ja sen jälkeen vielä vierailevana ohjaajana kuolemaansa saakka.


Laine oli 1931 mukana jo meikäläisen äänielokuvan läpimurtofilmissä Sano se suomeksi. Rooleja riitti valkokankaalla ”vanhan” suomalaisen elokuvan hiipumiseen 1960-luvulle asti, maineikkaimpana varmaan Juhanin rooli Wilho Ilmarin Seitsemässä veljeksessä (1939).


Ensimmäinen Laineen elokuvaohjaus, lapsettomuusteemainen Yrjänän emännän synti (1943) huvittaa nykykatsojaa, mutta pateettisena melodraamana on tekijänsä ehtaa tavaraa.

Laine pysyi uskollisena tuottaja T.J. Särkälle ja tämän kansanomaisen Suomen Filmiteollisuuden linjalle yhtiön loppuun 1965 asti.Täällä Pohjantähden alla (1968)
TV1 klo 22.00
Draama ★★

Väinö Linnan Pohjantähti-trilogian ensimmäisten romaanien filmatisoinnissa seurataan Koskelan torppariperheen vaiheita 1800-luvulta sisällissotaan. Edvin Laineen eepos on materiaalinsa runsaudessa kankea ja hengeltään ponneton eepos. Toki Aarno Sulkanen ja kumppanit enimmäkseen pärjäävät rooleissaan. (178) TM

Muiden päivän elokuvien arviotNot Easily Broken (2009)
Frii klo 15.50
Parisuhdedraama ★

Bill Duken afroamerikkalaisessa draamassa pitkään naimisissa olleen pariskunnan (Morris Chestnut ja Taraji P. Henson) rakoileva liitto joutuu todelliselle koetukselle auto-onnettomuuden myötä. Laskelmoidusti tunteisiin vetoava draama on kiusallisen opettavainen, uskontoa unohtamatta. (92) TKMatilda ja lasten kapina (1996)
TV5 klo 19.00
Lastenseikkailu ★★★

Danny DeViton ohjaama, aikuiseenkin makuun sopiva lastenelokuva perustuu Roald Dahlin romaaniin. Hulvattoman perheen huomiota vaille jääneellä tyttärellä (Mara Wilson) on maagisia kykyjä. (94) TKYouth in Revolt (2009)
TV2 klo 21.00
Teinikomedia ★★ ½

Puheliaiden nörttien rooleihin erikoistunut Michael Cera tekee hyvää työtä Miguel Artetan ohjaamassa, hulvattoman henkilökaartin tarjoavassa komediassa. Avioeroperheen kiltti, poikuuden riivaama teini kohtaa kesälomalla ensirakkautensa, mutta onneksi hänen tuhmempi sivupersoonansa panee parisuhdeasioihin vauhtia. (82) TKTappajan näköinen mies (2016)
Sub klo 21.00
Jännitys ★★

Samuli Edelmann näytteli rikoskirjailija Matti Röngän luomaa yksi-ilmeistä Viktor Kärppää, entistä erikoisjoukkojen sotilasta, jo 2011 valmistuneessa samannimisessä tv-sarjassa. Elokuvan takana ovat samat tekijät ohjaaja Lauri Nurksea myöten. Tuliaiset Moskovasta -romaaniin (2009) perustuva jännitysjuoni sotkee Kärpän keskelle salaliittoa. Sujuvan mutta tasapaksun tarinan pohjalla on tarina äijien lujasta veljeydestä, jossa uhkana nähdään sekä roistot että naiset. Ville Haapasalo näyttelee veljeä rutiineillaan, kun taas Martti Suosalo sävyttää rikospoliisin rooliaan sarkastisilla maneereilla. (91) TTAmateur Night (2016)
TV5 klo 21.00
Seksikomedia ★

American Pie -leffojen mokaileva nörtti Jason Biggs on kasvanut aikuiseksi. Nyt hän näyttelee tulevaa perheenisää, joka alkaa rahapulassa kuskata ilotyttöjä asiakkaidensa luokse. Lisa Addarion ja Joe Syracusen ohjaama komedia on reippaasta aiheestaan huolimatta aivan hämmästyttävän tylsä viritelmä, jonka hauskuus on kaiken aikaa hakusessa. (83) TKDirty Dancing – Kuuma tanssi (1987)
Ava klo 21.00
Tanssidraama ★

Edesmenneen ohjaajan Emile Ardolinon ja 2009 kuolleen näyttelijän Patrick Swayzen yhteispelin tuotos, hellyttävän imelä kasarihitti tarjoaa lanteenvatkausta ja söpöä romantiikkaa. 1960-luvulle sijoittuvassa tarinassa paidaton Swayze on tanssinopettaja ja Jennifer Grey häntä himoitseva neito. Parin yhteisistä tanssiaskelista kasvaa, tytön vanhempien vastustuksesta huolimatta, ihka ihana rakkaustarina. (97) TKBasic Instinct 2 (2006)
Hero klo 21.00
Eroottinen jännäri ★★

Sharon Stone palaa rikospaikalle Basic Instinctin 14 vuotta myöhemmin valmistuneessa, turhan jälkijättöisen makuisessa jatko-osassa. Michael Caton-Jonesin ohjaamassa, siistin mitäänsanomattomassa jännärissä ollaan Lontoossa. Stonen näyttelemä kohukirjailija kohtaa David Morrisseyn esittämän psykiatrin, ja kohta ollaan jälleen eroottissävytteisten kiemuroiden ja murhien keskellä. (110) TKThe Legend of Boogeyman (2012)
Kutonen klo 21.00
Kauhujännäri ★ ½

Amerikkalaisessa tv-elokuvassa ullakolle vangittu Boogeyman vapautuu ja alkaa lahdata pikkukaupungin asukkaita. Jeffery Scott Landon ohjaama kauhutarina toistaa näkemyksettömästi lajityypin kuluneimmat käänteet. (82) TKAvengers: Age of Ultron (2015)
Nelonen klo 22.05
Supersankariseikkailu ★★

Marvelin supersankareiden kokoontumisajojen toisessa rutiinirutistuksessa hahmojen syventämiseen tarkoitettua kankeaa draamapuolta on peitelty jättimäisillä CGI-efekteillä, jotka kuitenkin kolisevat vain virtuaalisesti, aitoja jälkiä jättämättä. Pahimmillaan kaupunkien tuhosinfoniat muistuttavat Transformers-elokuvia. Tekoälyn Frankensteinin hirviö -tarinan ympärille kasattu hyvä-paha-paukuttelu uppoaa vain tosifaneille. (135) TKTanssit (1983)
Teema & Fem klo 22.40
Tanssidraama ★★★★

Huvittavaa sinänsä, että ”parhaan vieraskielisen elokuvan Oscar-ehdokkaassa” ei puhuta lainkaan: italialaisen Ettore Scolan kokonaan pariisilaisessa tanssiravintolassa tapahtuva elokuva kertoo Ranskan lähimenneisyydestä pelkästään tanssin ja musiikin avulla. 24 näyttelijää tulkitsee noin 140 henkilöhahmoa – millä onnistutaan hämmästyttävästi kuvaamaan historian taitekohtia. (108) TMWallander: Pappi (2009)
MTV3 klo 22.45
Dekkari ★★

Ystadissa meno vain hurjenee. Nyt ammutaan pappia, eikä tämän menneisyys näytä Wallanderin tutkimuksissa lainkaan synnittömältä. (86) TK

Resident Evil: Afterlife (2010)
Kutonen klo 22.55
Tieteisseikkailu ★★ ½

Milla Jovovich jatkaa videopeliin perustuvan Resident Evil -sarjan neljännen seikkailun pääosassa. Matrixin kuvakieltä lainaavassa, veikeästi toteutetussa zombilahtauksessa monistettu Jovovich pakenee tuhoutuvasta Tokiosta. Paul W.S. Andersonin toimintarymistely rokkaa hyvin. (95) TK

Cold in July (2014)
Frii klo 23.05
Jännitys ★★★

Amerikkalaisessa indie-elokuvassa kiltti perheenisä Richard (Michael C. Hall) ampuu puolivahingossa omakotitaloonsa yöllä tunkeutuneen murtovarkaan. Draamana alkavassa tarinassa ongelmiin ei jäädä vetistelevästi pyöriskelemään, sillä Joe Lansdalen kulttiromaaniin perustuva elokuva vaihtaa nopeasti ja yllätyksellisesti tyylilajia muuttuen näppärästi juonituksi jännäriksi. Texasiin sijoittuvan ja harmaan ankeissa väreissä kylpevän elokuvan 1980-luvun ajankuva on hallittu ja vaikuttava. (105) TK

Bad Words (2013)
TV5 klo 23.50
Komedia ★★½

Koomikko Jason Batemanin esikoisohjauksessa keskitytään kiroiluun. Pääosassa on itse Bateman, joka esittää nelikymppistä Guy Trilbyä, miestä, joka on taitava kiroilemaan ja taitava tavaamaan. Kitkeryys ja makeus eivät aina pysy tasapainossa, ja silloin leffa puuduttaa. Solvausverbaliikka ei amerikkalaisen sensuurin perinteen läpi katsottunakaan ole kovin kekseliästä. Alkaa tuntua, että elokuva hätkähdyttää vain hätkähdyttämisen vuoksi. SVPinnan alla (2005)
Fox klo 0.30
Jännitys ★★ ½

Timmissä kunnossa olevat nuoret aikuiset (Jessica Alba, Paul Walker, Scott Caan ja Ashley Scott) kirmailevat Bahaman upeissa maisemissa John Stockwellin ohjaamassa jännärissä. He löytävät merestä arvokkaan lastin. Tavanomaisen rikostarinan vedenalaiset kohtaukset ovat vaikuttavan hienosti toteutettuja. (112) TKBeck: Steinar (2016)
Nelonen klo 0.55
Dekkari ★★

Beckin voimahahmon, Mikael Persbrandtin näyttelemän Gunvald Larssonin korvaajaksi uitetaan tässä jaksossa norjalaspoliisi Steinar Hovland, jota esittää mm. Game of Thronesissa näytellyt punaparta Kristofer Hivju. Hovland tuo urautuneeseen sarjaan pientä piristystä. Hän pääseekin saman tien hommiin, kun palaneen asuntovaunun jäänteistä löytyy ruumis. (90) TK

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt