Alina

TV & elokuvat

Skientologia-dokumentti paljastaa painajaiselämän uskonlahkossa: ”Joko alistut tai muutut itse pedoksi”

Julkaistu: , Päivitetty:

Dokumentti
Louis Theroux haastatteli dokumenttia varten skientologikirkon entisiä jäseniä, jotka kertovat väkivallasta ja aivopesusta. Ohjelma esitetään ensi syksynä.
Korjaus 15.4.2018 klo 10.45: Dokumentin esitys on siirretty ensi syksyyn. Aiemmin jutussa kerrottiin, että ohjelma tulisi tänään televisiosta.

Skientologia on uskonto, jota kohtaan on paljon ennakkoluuloja. Skientologian kehitti ja perusti L. Ron Hubbard 1950-luvun alussa.

Hubbardin kuoltua 1986 vallan kirkossa otti David Miscavige, joka edelleen johtaa yhteisöä – monien väitteiden mukaan kuin hirmuvaltias. Näkyvin jäsen on kuitenkin Hollywood-tähti Tom Cruise.


Ennakkoluulojen torjumista ei edesauta, että skientologien edustajat vaikenevat julkisuudessa. Heidän päämajansa on kuin linnoitus, jonne ei ole asiaa ulkopuolisilla, eikä varsinkaan kameroiden kanssa.

Kohuaiheisiin erikoistunut tähtitoimittaja Louis Theroux yrittää selvittää skientologian saloja puolitoista tuntisessa dokumentissaan Theroux ja skientologia (My Scientology Movie, 2015). Theroux esittää tavoitteekseen kertoa positiivisiakin asioita skientologiasta, mutta niitä ei lopulta kuulla.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Entiset jäsenet: Aivopesua ja väkivaltaa

Kukaan kirkon nykyisistä jäsenistä ei halua olla mukana dokumentissa.

Entisten jäsenten kertomukset ovat karmaisevia: he esittävät väitteitä väkivallasta ja eräänlaisesta henkisestä kidnappauksesta.


Yksi entisistä jäsenistä kertoo tulleensa houkutelluksi mukaan, kun hän aloitteli uraansa nuorena näyttelijänä Los Angelesissä. Hän meni näyttelijäkurssille, joka olikin skientologien värväystilaisuus. Pääsanoma oli, että tämän kurssin käymällä saavuttaa onnen ja menestyksen.

– Kun nuorelle näyttelijälle sanotaan, että sinä voit olla seuraava Tom Cruise, totta kai tulee tunne, että sitä haluaa, ex-jäsen kertoo.

Hän laskee käyttäneensä 50 000 dollaria skientologia-oppaisiin ja kursseihin.


Kirkon näkyvin vastustaja on nykyään sen entinen huippuvaikuttaja Mark Rathbun. Rathbun karkasi piikkilangan ympäröimästä, kameroilla ja liiketunnistimilla varustetusta skientologian linnakkeesta, kun hän oli joutunut Miscavigen epäsuosioon.

Kertomusten mukaan Rathbun oli yli 20 vuoden ajan säälimätön, pelottava hahmo kirkon sisällä. Rathbun tunnustaa olleensa muun muassa väkivaltainen. Hän löi kerran toista haastateltua, Michael Headya, joka oli jäsen 15 vuoden ajan. Kun Theroux kysyy Rathbunilta, miltä Michaelin lyöminen tuntui, Rathbun tuntuu ahdistuvan ja vastaa:

– Käteeni sattui. Hän on iso kaveri.

Michael Heady puolestaan muistelee aikaansa ennen karkaamistaan seuraavasti:

– Halusin mieluummin kuolla kuin asua siellä.

Myös entinen skientologi Tom de Vocht kuvailee, että elämä kirkossa oli ”silkkaa painajaista”.

– Siellä joko alistuu tai muuttuu itse pedoksi, hän kuvailee dokumentissa.

Skientologikirkko vastusti dokumentin tekoa muun muassa lakimiesten välityksellä. Se on aiemmin ja monesti tämän jälkeenkin kuvaillut entisiä, paljastuksia tehneitä jäseniä katkeroituneiksi valehtelijoiksi, joiden puheissa ei ole mitään totuusarvoa.

Korjaus 15.4.2018 klo 10.45: Dokumentin esitys on siirretty ensi syksyyn. Aiemmin jutussa kerrottiin, että ohjelma tulisi tänään televisiosta.


Näitä luetaan!
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Sivullinen näki kuinka pyöräilijä pyyhälsi pelastuslaitoksen sulkumerkeistä välittämättä tulvivalle tielle – ja hävisi vedenpinnan alle

 2. 2

  Ohikulkija huolestui oudosta liikehdinnästä heikoilla jäillä ja soitti 112:een – kopteripelastajia odotti yllättävä näky

 3. 3

  Poliisi kertoi uusia yksityiskohtia Aviciin kuolemasta – koko perhe saapui Omaniin: ”He ovat todella järkyttyneitä”

 4. 4

  Kirja: Maria Veitolan 5-vuotias poika aiheutti kiusallisen tilanteen HopLopissa – näin julkisuus vaikuttaa perhe-elämään

 5. 5

  Syyt, miksi sinun pitäisi tietää, kuka Avicii oli – ja miksi hän oli nuorille niin tärkeä

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Koulutyttöä puukotettiin 37 kertaa – yksi Ison-Britannian pitkäkestoisimmista murhamysteereistä ratkesi 26 vuoden jälkeen

 2. 2

  TMZ: Avicii vietti aikaa jahdilla vain päivää ennen kuolemaansa – poseerasi kuvassa hyväntuulisena juoma kädessään

 3. 3

  Luksuselämää viettänyt sometähti jätti vuokra-asunnon karmaisevaan kuntoon – törkyinen asunto kuin pommin jäljiltä

 4. 4

  Kommentti: Hjallis Harkimo jatkaa härskiä sumutusta loppuun saakka – tästä kaikesta Jokerien ”myynnissä” on kyse

 5. 5

  Hymy palasi Olli Lindholmin kasvoille rankan vuoden jälkeen – yllättävä harrastus pitää tähden kunnossa: ”Monia varmaan naurattaa...”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Katariina sai selville hirvittävän totuuden omasta pojastaan vasta, kun poika kuoli yllättäen 23-vuotiaana

 2. 2

  Ruotsalainen huippu-DJ Avicii on kuollut 28-vuotiaana

 3. 3

  Tuomas Enbuske nosti esiin mielettömän porsaanreiän suomalaisessa Haluatko miljonääriksi? -visassa – oljenkorsi voikin olla järjettömän hyödyllinen

 4. 4

  Monen kammoksuma muotivillitys saapui myös uikkarityyliin – tätä ei ole totuttu rannalla näkemään

 5. 5

  Asunnottomaksi jäänyt Björn, 54, ”muutti” Ruotsin-laivaan – näin paljon hän maksaa asumisestaan

 6. Näytä lisää