Skientologia-dokumentti paljastaa painajaiselämän uskonlahkossa: ”Joko alistut tai muutut itse pedoksi” - TV & elokuvat - Ilta-Sanomat

Skientologia-dokumentti paljastaa painajaiselämän uskonlahkossa: ”Joko alistut tai muutut itse pedoksi”

Louis Theroux teki dokumentin skientologiasta. Nykyiset kirkon jäsenet vaikenivat kuin muuri.

Julkaistu: 15.4.2018 9:02, Päivitetty 15.4.2018 10:47

Louis Theroux haastatteli dokumenttia varten skientologikirkon entisiä jäseniä, jotka kertovat väkivallasta ja aivopesusta. Ohjelma esitetään ensi syksynä.

Korjaus 15.4.2018 klo 10.45: Dokumentin esitys on siirretty ensi syksyyn. Aiemmin jutussa kerrottiin, että ohjelma tulisi tänään televisiosta.

Skientologia on uskonto, jota kohtaan on paljon ennakkoluuloja. Skientologian kehitti ja perusti L. Ron Hubbard 1950-luvun alussa.

Hubbardin kuoltua 1986 vallan kirkossa otti David Miscavige, joka edelleen johtaa yhteisöä – monien väitteiden mukaan kuin hirmuvaltias. Näkyvin jäsen on kuitenkin Hollywood-tähti Tom Cruise.

Tom Cruise on maailman kuuluisin skientologi.

Ennakkoluulojen torjumista ei edesauta, että skientologien edustajat vaikenevat julkisuudessa. Heidän päämajansa on kuin linnoitus, jonne ei ole asiaa ulkopuolisilla, eikä varsinkaan kameroiden kanssa.

Kohuaiheisiin erikoistunut tähtitoimittaja Louis Theroux yrittää selvittää skientologian saloja puolitoista tuntisessa dokumentissaan Theroux ja skientologia (My Scientology Movie, 2015). Theroux esittää tavoitteekseen kertoa positiivisiakin asioita skientologiasta, mutta niitä ei lopulta kuulla.

Entiset jäsenet: Aivopesua ja väkivaltaa

Kukaan kirkon nykyisistä jäsenistä ei halua olla mukana dokumentissa.

Entisten jäsenten kertomukset ovat karmaisevia: he esittävät väitteitä väkivallasta ja eräänlaisesta henkisestä kidnappauksesta.

L. Ron Hubbard perusti skientologian 1950-luvulla.

Yksi entisistä jäsenistä kertoo tulleensa houkutelluksi mukaan, kun hän aloitteli uraansa nuorena näyttelijänä Los Angelesissä. Hän meni näyttelijäkurssille, joka olikin skientologien värväystilaisuus. Pääsanoma oli, että tämän kurssin käymällä saavuttaa onnen ja menestyksen.

– Kun nuorelle näyttelijälle sanotaan, että sinä voit olla seuraava Tom Cruise, totta kai tulee tunne, että sitä haluaa, ex-jäsen kertoo.

Hän laskee käyttäneensä 50 000 dollaria skientologia-oppaisiin ja kursseihin.

Skientologian näkyvin vastustaja ja sen entinen jäsen Mark Rathbun on näkyvästi mukana Louis Theroux’n dokumentissa.

Kirkon näkyvin vastustaja on nykyään sen entinen huippuvaikuttaja Mark Rathbun. Rathbun karkasi piikkilangan ympäröimästä, kameroilla ja liiketunnistimilla varustetusta skientologian linnakkeesta, kun hän oli joutunut Miscavigen epäsuosioon.

Kertomusten mukaan Rathbun oli yli 20 vuoden ajan säälimätön, pelottava hahmo kirkon sisällä. Rathbun tunnustaa olleensa muun muassa väkivaltainen. Hän löi kerran toista haastateltua, Michael Headya, joka oli jäsen 15 vuoden ajan. Kun Theroux kysyy Rathbunilta, miltä Michaelin lyöminen tuntui, Rathbun tuntuu ahdistuvan ja vastaa:

– Käteeni sattui. Hän on iso kaveri.

Michael Heady puolestaan muistelee aikaansa ennen karkaamistaan seuraavasti:

– Halusin mieluummin kuolla kuin asua siellä.

Myös entinen skientologi Tom de Vocht kuvailee, että elämä kirkossa oli ”silkkaa painajaista”.

– Siellä joko alistuu tai muuttuu itse pedoksi, hän kuvailee dokumentissa.

Skientologikirkko vastusti dokumentin tekoa muun muassa lakimiesten välityksellä. Se on aiemmin ja monesti tämän jälkeenkin kuvaillut entisiä, paljastuksia tehneitä jäseniä katkeroituneiksi valehtelijoiksi, joiden puheissa ei ole mitään totuusarvoa.

Korjaus 15.4.2018 klo 10.45: Dokumentin esitys on siirretty ensi syksyyn. Aiemmin jutussa kerrottiin, että ohjelma tulisi tänään televisiosta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?