Helen Mirren ja Donald Sutherland tyypillisessä seniorielokuvassa – aiheena loma, muistisairaus ja myöhäinen aviokriisi

Julkaistu:

Elokuva-arvio
Viimeinen loma on kankea ja verkkainen mutta kohtuullisen viihdyttävä – kiitos Helen Mirrenin ja Donald Sutherlandin sympaattisten roolitöiden, arvioi elokuvakriitikko Tarmo Poussu.
Ikäihmisistä kertovat ja varttuneelle yleisölle suunnatut elokuvat ovat viimeisen vuosikymmenen aikana yleistyneet ilahduttavasti.

Vähemmän ilahduttavaa on näiden seniorileffojen taso, josta Helen Mirrenin ja Donald Sutherlandin varaan rakennettu Viimeinen loma tarjoaa tyypillisen esimerkin.

Mirren ja Sutherland esittävät aviopari Ella ja John Spenceriä. He ovat lähestymässä pitkän yhteisen taipaleensa loppua: John, eläköitynyt kirjallisuuden professori, kärsii pitkälle edenneestä muistisairaudesta. Ellan sairauden laatu paljastuu tarkemmin vasta elokuvan lopulla.

Aikuisten lastensa kauhuksi Ella ja John karkaavat yhteiselle lomamatkalle vanhalla asuntoautollaan. John ei aina tunnista edes vaimoaan, mutta asuntoauton ajaminen häneltä sujuu vanhasta tottumuksesta.


Ella ilmoittaa matkan päämääräksi Ernest Hemingwayn kotimuseon Floridan Key Westissä, mutta alusta saakka on selvää, että jotain muutakin hänellä on mielessään.

Matkalla Ella harjoituttaa Johnin murenevaa muistia näyttämällä hänelle diakuvia heidän lapsistaan, ystävistään ja yhteisestä menneisyydestään.

Hetkittäin John muistaa kaiken, välillä ei mitään, mutta tienvarsiravintoloissa hän pitää hämmentyneille tarjoilijoille pitkiä luentoja amerikkalaisesta kirjallisuudesta ja erityisesti ihailemastaan Hemingwaysta.

Matkan mittaan Ella ja John kokevat myös myöhäisen aviokriisin, kun heistä kumpikin vuorollaan saa todellisen tai kuvitellun syyn päästää mustasukkaisuutensa valloilleen. Nämä vitsikkäiksi tarkoitetut jaksot ovat valitettavasti elokuvan epäuskottavimpia.


Vanhan asuntoauton tapaan Viimeinen loma etenee verkkaisesti ja vähän kankeasti.

Monet elokuvaan kirjoitetut kommellukset ovat turhan ilmeisiä tai ratkeavat liian helposti. Silti mukaan mahtuu myös aidosti koskettavia tuokioita.

Elokuvan lopetus, jonka tarkkaavainen katsoja voi arvata jo alussa annetusta vihjeestä, tuo puolikomedialliseen tarinaan painokkuutta, jota se ei oikeastaan kestä.

Tuntuakseen täysin vakuuttavalta loppuratkaisu edellyttäisi elokuvalta paljon syvempää pureutumista päähenkilöidensä mieleen.

Viimeisen loman on ohjannut italialainen Paolo Virzi, jonka tunnetuin työ, rahan ja moraalin törmäystä kahden perheen kautta tarkasteleva Ahneuden hinta (2014) nähdään ensi keskiviikkona Teema & Fem -kanavalla. Siihen verrattuna Viimeinen loma on harmillisen tyhjäkäyntinen ja helppoihin ratkaisuihin tukeutuva elokuva.


Puutteistaan huolimatta Viimeinen loma on kohtuullisen viihdyttävä – kiitos Helen Mirrenin ja Donald Sutherlandin sympaattisten roolitöiden.

Etenkin Sutherland tulkitsee uskottavasti sekä Johnin hämmennystä että ärtymystä oman katoavan muistinsa armoilla.

Viimeinen loma

Ohjaus: Paolo Virzi.

Pääosissa: Helen Mirren, Donald Sutherland.

Juoni: Iäkäs aviopari karkaa viimeiselle yhteiselle lomamatkalleen.

Ensi-ilta: Perjantaina 6. huhtikuuta 2018.

★★

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt