TV & elokuvat

Arman Alizad ylistää arjen sankareita – kokeili viemärisukeltajan työtä: ”Paskahan ei mystisesti vain katoa”

Julkaistu:

tänään tv:ssä
Arman Pohjantähden alla -sarjan uudella kaudella Arman Alizad sukeltaa viemäriin, hoitaa lapsia ja avustaa kätilöä.
Arman Pohjantähden alla, tiistaisin 10.4. alkaen Nelonen klo 22.00

Liivijengiläisiä, vankeja ja turvapaikanhakijoita. Toimittaja-juontaja Arman Alizad on Arman Pohjantähden alla -ohjelmassaan tavannut monia ihmisiä, joihin perustallaaja ei elämänsä aikana törmää kuin lehtien sivuilla tai omissa ennakkoluuloissaan.

Yhteiskuntaa eri kanteilta tutkivan sarjan uudella kolmannella kaudella huomio kääntyy kuitenkin tavallisiin suomalaisiin. Heihin, joiden tekemästä työstä nautimme päivittäin – sitä välttämättä edes tiedostamatta.

– Halusin kuvata ammatteja, joita pidetään itsestäänselvyytenä. Ne muistetaan ehkä juhlapuheissa, mutta sen jälkeen unohdetaan, Alizad kertoo.


Viime kesänä alkaneiden kuvausten aikana Alizad perehtyi kymmeneen eri ammattiin, kuhunkin neljän päivän ajan. Hän kulki mukana seuraamassa työtä muun muassa päiväkodissa, karjatilalla, pelastustehtävissä, Kätilöopistolla ja Helsingin viemäreissä. Samalla hän tutustui töitä tekeviin ihmisiin. Yksi asia yhdisti kaikkia ammattiryhmiä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Nämä ovat ammatteja, joita ei tehdä rahan takia. Näille ihmisille kyse oli kutsumuksesta. On käsittämätöntä, millaista omistautumista työ vaatii, ja kuinka paljon he antoivat työlleen itsestään.


Alizad puhuu arjen sankareista, joiden työ on monilta osin näkymätöntä: joko työ tapahtuu katseilta piilossa tai sen merkittävyyttä ei nähdä, ennen kuin joku jättää hommansa hoitamatta.

Hän ottaa esimerkiksi jätevesipuhdistamon.

– Jos Viikin jätevesipuhdistamoa ei olisi, olisi esimerkiksi Hietsu jo alle vuodessa siinä kunnossa, ettei siellä voisi uida.


Seuratessaan läheltä viemärisukeltajan arkea Alizad ymmärsi konkreettisesti, miten vähän koko asialle tulee uhrattua ajatuksia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Sillä hetkellä, kun teen tarpeeni ja vedän vessan, lakkaan miettimästä koko asiaa. Mutta paskahan ei mystisesti vain katoa, vaan se vaihtaa paikkaa. Kun sanon tuotokselleni moido, niin maan alla on joku, joka sanoo sille tervetuloa.


Kukaan tuskin kiistää ohjelmassa käsiteltyjen ammattiryhmien tärkeyttä, mutta silti niitä pidetään aliarvostettuina. Se näkyy varsinkin palkassa, mutta myös asenteissa.

Miksi tiettyjen töiden tärkeys on niin helppo unohtaa?

– Osittain kyse on varmasti siitä, että näistä ammateista ei tule välitöntä tuottoa. Ajatellaan, ettei esimerkiksi lastentarhanopettajan tai kätilön työ tuota. Se on tosi karu juttu.

– Mutta totta kai ne tuottavat: elämää, tulevaisuutta. Eli nehän juuri tuottavat ja pitävät kaiken pystyssä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt