Kupla-ohjelman Henkka Hyppönen tunnustaa: ”En ole yhtään nettinokkela. Somestrategiani on olla hiljaa”

Julkaistu:

tänään tv:ssä
Uudessa Kupla-viihdeohjelmassa digimaailman sudenkuoppiin katsotaan koomisin keinoin. Henkka Hyppönen jakaa tehtävät ja vetää keskustelua.
Uuden Kupla-ohjelman kapteenin Henkka Hyppösen mielestä ihmisten pitäisi rauhoittua.

– Meneillään on jäätävän kokoinen murros, jonka laajuus ei uppoa vielä monenkaan jakeluun, aloittaa Henkka Hyppönen vakavana.

Kupla-viihdeohjelma ei tosin aio olla vakava – ainakaan liikaa. Siitä ovat pitämässä huolta Aku Hirviniemi, Pirkka-Pekka Petelius ja Anni Hautala.


Hyppönen on digitaaliseen maailmaan pureutuvan ohjelman puheenjohtaja. Hän on jo pitkään ollut kiinnostunut tulevaisuuden liikkeistä ja tiedeinnovaatioista. Myös Kuplassa haastetaan ajattelemaan uusin näkökulmin.

– Kuplassa tutkitaan ja analysoidaan viihteen kautta sitä, mitä digitaalisessa maailmassa parhaillaan tapahtuu, ja millaista ihmisten käyttäytyminen sen kaiken pyörteissä on. Minulle tärkeää on popularisoida tietoa.

Hyppönen jakaa ohjelman panelisteille erilaisiin aiheisiin liittyviä tehtäviä, joissa mitataan nokkeluutta digitaalisissa kanavissa. Vieraat vaihtuvat viikoittain.

Kohutwiittejä? Klikkiotsikoita? Someraivoa? Aku-trolleja?

– Populaarikulttuuri on muoto, joka mahdollistaa leikin isoillakin asioilla. Kupla on hauska viihdeohjelma, jonka aihepiirit liittyvät paitsi sosiaaliseen mediaan, myös koko tiedon tulvaan, viestintään ja tulevaisuuden digisuuntiin, Hyppönen kertoo.


Aku Hirviniemi on kuvaillut Henkka Hyppöstä tekijäporukan ainoaksi sivistyneeksi ja tietoviisaaksi ihmiseksi. Hirviniemi on maininnut omaksi tavoitteekseen tehdä rankkaa pilaa somesta ja pahoittaa mahdollisimman paljon mieliä.

Puhutaanko Kuplassa nykyajan mielensäpahoituskanavasta: foorumikeskusteluista?

– Ehkä kiinnostavin ilmiö foorumeilla on se, kun ammattiloukkaantuja avautuu siitä, mistä on loukkaantunut, ja toinen ammattiloukkaantuja loukkaantuu tuosta kommentista, joka edelleen loukkaa kolmatta. Yleisesti internetissä pitäisi suhtautua kaikkeen kriittisesti.

– Sellainen vanhanaikainen viestintä kuin sähköposti antoi yleensä hieman varoaikaa ennen jatkokeskustelua. Kaikessa ihmisten välisessä kommunikaatiossa tulisi olla parin tunnin varoaika pohtia ja syventää todellista mielipidettään.


Pirkka-Pekka Petelius on kertonut somekäyttäytymisensä olevan ”löyhää”, Anni Hautala kuvailee omaa somettamistaan ”itsekriittiseksi”, kun taas Henkka määrittelee termikseen ”välttelevän”.

– En ole yhtään nettinokkela. Somestrategiani on olla hiljaa. Maailmassa on liikaa turhaa puhetta, enkä lainkaan jaksa foorumimaailmaa, Hyppönen tylyttää.

– Sen sijaan olen hyvin kiinnostunut digitaalisista ulottuvuuksista, kuten ihmisen ja koneen välisestä interaktiosta ja datalla tekemisestä. On käsittämätöntä, että maailman datan määrä tulee tuplaantumaan seuraavan 18 kuukauden aikana.

Kupla, maanantaisin 2.4. alkaen Nelonen klo 21.00

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt