Tänään tv:ssä Tarantinon uusin elokuva – Ohjaaja meinasi heittää hanskat tiskiin, kun käsikirjoitus vuodettiin nettiin

Julkaistu:

Tänään tv:ssä
Quentin Tarantinon western-vaikutteilla leikittelevä elokuva The Hateful Eight oli jäädä tekemättä.
The Hateful Eight, perjantaina 23.3. Nelonen klo 21.30

Ohjaaja Quentin Tarantino oli heittää hanskat tiskiin, kun löysi tekeillä olevan elokuvansa käsikirjoituksen netistä. Jokaisen filmintekijän painajainen pääsi tapahtumaan, kun Tarantino antoi sisäpiirilleen kopion The Hateful Eightin käsikirjoituksesta. Gawker Media pääsi siihen käsiksi ja julkaisi koko käsikirjoituksen. Tarantino raivostui ja päätti kuopata koko projektin.


Alun perin tarkoituksena oli ollut tehdä Django Unchainedille (2012) jatko-osa. Django oli saanut Tarantinon ihastumaan lännengenreen. Pian ohjaaja kuitenkin huomasi, ettei uusi tarina tarvinnutkaan Djangoa taustalleen. Hän kätki elokuvaan kuitenkin monia viittauksia edellisestä mestariteoksestaan. Elokuvassa on paljon sukulaisuutta Djangon maailman kanssa.


Sydän kuitenkin veti takaisin filmin pariin varkaudesta huolimatta. Menestyksellisen esiluvun sekä muokkauksen jälkeen työnteko jatkui. Vuotajaa ei tiedetä vieläkään, ja Tarantinonkin kiinnostus syyllisen esiin penkomiseen lopahti. Muun muassa loppuratkaisu päädyttiin vaihtamaan vuodon takia.

Voi olla, että tiedossa on lisää Tarantino-westernejä. Tarantino on sanonut, ettei voi olla varteen otettava lännenelokuvaohjaaja John Fordin tapaan, ellei vähintään kolmas elokuva vielä valmistu.


Miehen seuraava filmaus tosin sijoittuu 1960-luvun viihdeteollisuuteen, jota ravistelevat Charles Mansonin murhat. Once Upon a Time in Hollywood saa ensi-iltansa ensi vuonna, ja mukana ovat Brad Pitt ja Leonardo DiCaprio – ensimmäistä kertaa samassa elokuvassa!


Arvio: The Hateful Eight on jättipitkä, mutta yllättävä – Näyttelijät loistavia

The Hateful Eight on Tarantinon kahdeksas elokuva. Jättipitkä filmi on yllättävä sekoitus, mutta kokonaisuus jättää toivomisen varaa. Asetelma on mielenkiintoinen, sillä pääosa elokuvasta tapahtuu murhadekkarin tyyliin yhdessä tilassa: värikäs, väkivaltainen joukko päätyy pieneen majataloon.

Sitten sekoitetaan teatraalista tunnelmaa, murhamysteeriä, silkkaa kauhua ja lännenfilmiä. Ajankohta sijoittuu Yhdysvaltain sisällissodan jälkimaininkeihin Wyomingissa. Lumimyrsky pauhaa, ja alun rauhallisempi, joskin tarantinomaisen verbaalinen, tahti muuntuu uhkaavaksi kuka sen teki -tarinaksi.


Minnien puodissa yöpyvät palkkionmetsästäjät Marquis Warren (Samuel L. Jackson) ja John Ruth (Kurt Russell), jotka ovat kuljettamassa hirttotuomittua vankia (Jennifer Jason Leigh) Red Rockiin kohtaamaan loppunsa. Myrskyn vuoksi jäädään ”lepäämään” kohtalokkaaseen majataloon.

Muita hahmoja näyttelevät muun muassa Walton Goggins, Tim Roth, Michael Madsen ja Bruce Dern. Henkilökaarti on epätasainen, mikä on elokuvan heikko lenkki. Pulppuavan dialogin pyörteessä osaan hahmoista tutustuu hyvin – osaan, kuten Madsenin lännenhemmoon, heikosti.


Hahmot ovat kompleksisia, kun taas juoni on harmillisenkin simppeli. Yksi vahva teema on rasismi ja orjuuden perintö, jota Tarantino on käsitellyt myös elokuvassa Django Unchained (2012). Näyttelijät tekevät tasaisen hyvää, jopa loistavaa työtä.

Tarantino kuvasi alkuperäiselokuvan filmille väliaikoineen. Hän käyttää kertojaääntä ja lukuja, mikä tuo näyttämöllistä tunnelmaa liikaakin. Katselukokemus on taiteellinen, mutta jättää usein viileäksi. Väkivalta kulminoituessaan on shokkirajua.Jennifer Jason Leighin naisrooli herätti mielipiteitä mediassa. Daisyn julma, ruma kohtelu on taatusti kaukana Kill Billin (2003–2004) naisvoimasta, mutta toinenkin seikka on tosi: Daisya kohdellaan kuin ketä tahansa (mies)hahmoa. Hän saa tasa-arvoisen käsittelyn, joka kuuluu elokuvan karmeimpiin.

 


Parhaita puolia ovat kuvalliset ja leikkaukselliset elementit sekä musiikki, jonka on säveltänyt lännenelokuvien luottomies Ennio Morricone. Hän sai elokuvasta Oscarin.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt