Maria Veitola paljastaa: Näin Yökylässä-sarjaa tehdään – osallistujat tekevät sopimuksen, ”isot pomot” kielsivät vierailun Anneli Auerin luona... - TV & elokuvat - Ilta-Sanomat

Maria Veitola paljastaa: Näin Yökylässä-sarjaa tehdään – osallistujat tekevät sopimuksen, ”isot pomot” kielsivät vierailun Anneli Auerin luona...

Maria Veitolan ohjelma on tarjonnut katsojille aitiopaikan Suomen ykkösjulkkisten koteihin. Mutta mitä kaikkea tapahtui kameroiden ulkopuolella?

18.3.2018 15:10

Ei missään nimessä. Se oli Maria Veitolan ensimmäinen ajatus, kun häntä vuonna 2014 kysyttiin vetämään ohjelmaa, jossa hän yökyläilisi suomalaisjulkkisten kotona.

– Olin juuri aloittanut Radio Helsingin päätoimittajana ja minulla oli kädet savessa siellä. Kun sain puhelun, sanoin, etten mitenkään ehdi ja en muutenkaan voi.

Aiemmissa tv-töissään Maria oli tottunut kantamaan valtavan vastuun. Siispä pelkkä ajatus siitä, että hänen pitäisi radiotyön lisäksi itse käsikirjoittaa, ohjata, leikata ja taustatoimittaa tv-ohjelmaa uuvutti.

– Kun minulle sanottiin, ettei minun tarvitse tehdä kaikkea itse, se oli aivan uusi ajatus. En ollut ollut tv:ssä vähään aikaan, joten otin myös paineita siitä, jos ohjelma epäonnistuisikin. Lopulta ajattelin luottaa muuhun tiimiin siinä, että kaikki järjestyy.

Yökylässä Maria Veitolan kolmannesta kaudesta on esittämättä enää yksi jakso. Se nähdään poikkeuksellisesti perjantaina 30.3., kun Maria Veitola vierailee pääministeri Juha Sipilän luona Kesärannassa.­

Ja kyllähän kaikki järjestyi. Yökylässä Maria Veitola -sarjasta on esitetty kaksi menestyksekästä tuotantokautta. Venla-palkitussa sarjassa Maria viettää kaksi päivää ja yhden yön julkkiksen luona tutustuen tämän elämään.

Parhaillaan esitettävä kolmas kausi huipentuu yökyläilyyn pääministeri Juha Sipilän luona Kesärannassa. Aiemmin Veitola on yöpynyt muun muassa Dannyn ja Erika Vikmanin, Sirpa ja Teemu Selänteen, Cheekin ja Matti Nykäsen luona.

Veitola kertoo, että ohjelman päähenkilöt valitaan yhdessä tuotantoyhtiön ja ohjelmaa esittävän MTV3:n kanssa. Julkkiksia ohjelmaan pyytää castingista vastaava henkilö.

– Osa ihmisistä lähtee, osa sanoo ei.

– Usein kieltäytyjillä saattaa olla sellainen elämäntilanne, josta he eivät halua puhua. Olemme joskus ihmetelleet, miksi joku on kieltäytynyt ja jälkeenpäin on tullut ilmi, että tämä henkilö kävi juuri silloin rankkaa eroa läpi. Sitten on ihmisiä, jotka ovat tarkkoja siitä, etteivät näytä kotiaan tai perheenjäseniään.

Danny ja Erika isännöivät Veitolaa Dannyn kesähuvilalla.­

Veitolan mukaan useimmiten ihmiset lähtevät ohjelmaan mukaan mielellään.

– Aika paljon ihmiset myös kysyvät, voivatko päästä ohjelmaan mukaan.

Jokaisen ohjelmaan osallistuvan kanssa tehdään sopimus tietyistä reunaehdoista. Osa ei esimerkiksi tahdo puhua tietyistä asioista, kuten lapsuudenperheestään ja aiemmista parisuhteistaan lainkaan.

Toiset eivät tahdo, että jälkikasvun kasvot näkyvät ohjelmassa. Ehtoihin kuuluu myös se, että kuvaustilanteessa saa sanoa, jos puhui ohi suunsa ja ei tahdo asiaa ohjelmaan.

– Siihen me emme lähde, että ihmiset saisivat vaikuttaa siihen, miten ohjelma leikataan ja jälkeenpäin soitella, etteivät tahdokaan jotain pätkää ohjelmaan.

Maria Veitola kertoo, ettei hänen viisivuotias poikansa Taisto ihmettele yhtään äidin yökyläilyä. – Kuulin juuri, kun hän selitti jollekin, että ”minun äitini on tv-toimittaja. Hän käy yökylässä”.­

Usein kuvaukset sujuvat vaivattomasti ja ihmiset kieltävät hupsultakin kuulostavia asioita.

– Ihmiset ovat tarkkoja siitä, ettei vaikka likapyykkikori tai siivouskaapin sotkut saa näkyä tv-kuvissa. Osa ei myöskään tahdo, että tv:ssä näytetään, mistä ovesta asuntoon kuljetaan sisään.

Ehdoista julkkisten kanssa neuvottelee ohjelman tuottaja, ei Veitola itse. Itse asiassa tuotanto on hyvin tarkka siitä, ettei Veitola saa olla missään tekemisissä haastateltavien kanssa etukäteen.

Toisinaan ehdottomuus saattaa johtaa huvittaviin tilanteisiin, kuten silloin, kun Maria vieraili Mallorcalla Sami Yaffan ja Meeri Koutaniemen luona.

– He asuvat Mallorcalla aivan minikylässä, johon saavuimme tiimin kanssa kaksi päivää aikaisemmin. Kun muu tiimi hoiti käytännönjärjestelyitä kuvauksia varten, minä jouduin piileskelemään kylässä Meeriltä ja Samilta. Tuntui, että he olivat kaikkialla tuossa kylässä. Yhtäkkiä minulle saatettiin huudahtaa: ”Tuolla ne Sami ja Meeri ovat terassilla, Maria karkuun!”

– Ohjelmassa nähty alkujännitys menisi pilalle, jos näkisin ihmiset etukäteen. Kaiken pitää olla mahdollisimman aitoa.

Meeri Koutaniemen ja Sami Yaffan luona Mallorcalla.­

Kun Maria sitten lopulta menee yökylään, hänen mukanaan tulee tv-tiimi. Tiimiin kuuluu Marian lisäksi kuvaaja, äänittäjä, tuottaja ja ohjaaja. Kun kamera käy, paikalla ovat Marian lisäksi vain kuvaaja ja äänittäjä.

– Ohjaaja ja tuottaja eivät ole samassa tilassa, mutta he ovat sisällä asunnossa. He saattavat olla vaikkapa saunassa tai vaatehuoneessa. Kuvauksissa on intiimi tunnelma ja sitä helposti unohtaa työryhmän läsnäolon, sillä kuvaaja ja äänittäjä ovat hiljaisia otuksia.

Kun on aika käydä yöpuulle, muu työryhmä poistuu muualle nukkumaan Marian jäädessä yöksi julkkisten luo. Tällä kaudella Mariaa ovat jännittäneet eniten vierailut Laura Huhtasaaren, Päivi Räsäsen ja Juha Sipilän luona.

– On vaikeaa yrittää kohdata ihminen ihmisenä, kun on isoista ihmisyyttä koskevista asioista todella eri mieltä.

Veitola kertoo yllättyneensä Huhtasaaren ja Räsäsen äidillisyydestä.

– Huhtasaaren äidillisyys tuli minulle täytenä yllätyksenä, olin pitänyt häntä jääprinsessana.

Samaa lämpöä Veitola koki tavatessaan Päivi Räsäsen.

– Päivi Räsäsen ajatukset tasa-arvoisesta avioliittolaista ovat aivan kauheita ja ihan perseestä, mutta miten voi silti olla siten, että meillä oli todella kivaa. Se oli todella ristiriitaista ja näistä tilanteista olen itsekin hämmentynyt. Mielestäni on erittäin tärkeää pystyä keskustelemaan ihmisten kanssa, jotka ajattelevat eri tavalla.

 

Maria miettii hetken aikaa, kun häneltä kysyy, missä menee raja siinä, kenen luo hän itse menisi yökylään.

– No, minähän olin jo menossa yökylään Anneli Auerille, mutta sitten isommat pomot kielsivät sen. Anneli olisi kyllä ottanut minut kylään.

Myös muutamia muita Marian ehdotuksia on torpattu. Sitten on vielä yksi seikka, josta Maria pohtii, voiko siitä julkisesti puhua.

– Kyllähän meidän täytyy myös miettiä turvallisuutta. Sitä ajattelee, että minä tällaisena suomalaisena toimittajanaisena voin mennä minne tahansa turvallisesti. Mutta sen jälkeen, kun yksi ruotsalainen toimittajanainen paloiteltiin sukellusveneessä, niin ehkä se ei olekaan niin, että kaikkialle voi mennä ihan turvallisesti.

– On ollut aidosti sellaisia tilanteita, että olemme joidenkin tyyppien kohdalla miettineet suunnitteluvaiheessa, onko minun turvallista jäädä heidän luokseen yöksi.

Hampaidenpesulla Cheekin kanssa.­

Muutamia kertoja kuvaukset on jouduttu myös keskeyttämään. Kerran Maria ei itse olisi halunnut jäädä yökylään. Kyse on jaksosta, josta katsojatkin kauhistuivat, nimittäin yökyläilystä Ristomatti Ratian ja Anu Saagimin luona vuonna 2015. Jaksossa Saagim solvasi surutta Veitolan ulkonäköä ja kehotti tätä muun muassa menemään kauneusleikkaukseen.

– Minun oli todella vaikea jäädä heidän luokseen yöksi. Roikuin tuottajan kaulassa ja pyysin, että saisin mennä kotiin. Lopulta kuitenkin jäin.

Muutaman kerran myös kuvattavat ovat halunneet paussin intensiivisiin kuvauksiin kesken kaiken. Veitola kuvailee tilanteiden tulleen yllättäen.

– Yhtäkkiä ihmiselle saattaa tulla kriisi, että mitä hittoa olen tekemässä. Nämä ihmiset ovat usein sellaisia, joilla on vahva kontrolli. He ahdistuvat siitä, että ovat päästäneet irti ja antaneet mennä. Tilanteista on päästy yli pitämällä taukoa kuvauksista ja tilanteesta keskustelemalla.

Veitola sanookin parhaimpien jaksojen syntyneen silloin, kun ihmiset eivät rajoita itseään tai Veitolaa. Silloin kun ihmiset sanovat, että saa kysyä mitä vaan.

– Silloin syntyy parhaita keskusteluja. Nämä ihmiset ovat usein sinut itsensä ja elämänsä kanssa.

Veitola kertoo saaneensa jälkeenpäin runsaasti palautetta siitä, kuinka ohjelma on merkinnyt todella paljon julkisuuden henkilöille.

– Joka ikinen tässä ohjelmassa mukana ollut kärsii omasta julkisuuskuvastaan. Kuten minä itsekin kärsin omasta julkisuuskuvastani.

– Usein ihmisten julkisuuskuva on kovin yksiulotteinen ja se ei ole niin monipuolinen kuin mitä ihminen oikeasti on. Usein päähenkilöt sanovat jakson nähtyään: kiitos kerrankin minut tai meidät nähtiin sellaisena, mitä me oikeasti olemme.

Maria kokee, että hänen oma julkisuuskuvansa on myös vääränlainen.

– Kyllä ihmettelen sitä, että ihmiset kysyvät kavereiltani, miksi se Maria on niin kova. Enhän minä ole yhtään kova. On hämmentävää, että ihmiset näkevät rohkeuteni ja suoruuteni kovuutena.

Veitolan yökyläily Laura Huhtasaaren luona herätti runsaasti keskustelua jo ennen jakson esittämistä.­

Maria kertoo törmäävänsä myös hämmentäviin tulkintoihin tv-ohjelmastaan.

– On olemassa joukko ihmisiä, joiden mielestä minä väkisin tunkeudun ihmisten kotiin ja pyrin häpäisemään sarjan päähenkilöt. Joka kerta mietin, miten ihmeessä tällainen tulkinta voi olla mahdollinen. Osa jengistä on varmaan sitä mieltä, että minun pitäisi olla pihalla termospullon kanssa ja olla hiljaa. Mitään ei ainakaan saisi kysyä, koska se on tungettelevaa.

Maria Veitola uskoo useiden julkisuudessa työtä tekevien olevan oman julkisuuskuvansa vankina.­

Maria myöntää, että myös hänellä itsellään on ollut ennakkoluuloja joistain sarjan ihmisistä. Hän kertoo yrittävänsä olla etukäteen tutkimatta ja analysoimatta ihmisiä etukäteen runsaasti, jotta olisi samalla tasolla, mitä tv-katsoja saattaa olla.

– Yritän aina mennä kylään avoimin mielin ja sydämin, mutta huomaan, että minullakin on aina jokin ennakkoluulo. Se johtuu varmaan juuri julkisuuskuvasta tai siitä, että ajattelen ihmisen olevan yhtä kuin hänen mielipiteensä.

– Yleisesti ottaen ihmiset osoittautuvat paljon lämpimimmiksi ja mukavimmiksi kuin mitä etukäteen ajattelee. Monet ovat pyytäneet uudestaan kotiinsa, mutta ilman kameroita.

Kuinka käsikirjoitettu ohjelma on?

Kuten kaikissa tosi-tv-sarjoissa, myös Yökylässä Maria Veitola -sarjassa, on käsikirjoitus. Sarjan kolmannen kauden käsikirjoituksista vastaavat Petra Martikainen ja leikkaaja Liisa Vartiainen.

– Päähenkilöiden kanssa käydään keskustelu siitä, mitä he haluavat ohjelmassa tehdä ja mitä kahteen päivään voisi kuulua, että mitkä ovat heille luontaisia tekemisiä, Maria Veitola kertoo.

Koko tuotantotiimi myös miettii, mikä päähenkilössä on kiinnostavaa. Sitten tehdään kohtausluettelomainen käsikirjoitus.

– Käsikirjoitukseen laitetaan toimintaa ja dialogia tasapainoisesti. Siten että on paikkoja pidemmille keskusteluille ja paikkoja aktiviteeteille.

Yökylässä-ohjelma on Marialle rakas tv-tuotanto. Häntä myös kiinnostaa, mitä ihmiset jaksoista ajattelevat.­

Veitola kertoo, että kuvauksissa tapahtuu kuitenkin paljon spontaaneja tilanteita. Yksi sellainen hetki koettiin tällä kaudella, kun Maria päätti hetken mielijohteesta ottaa tatuoinnin. Niinpä popähti Alman kaksoissisko Anna ikuisti Marian käteen tekstin: cybermom, kun taas kaksosten käsiä koristavat tekstit cybertwinz.

– Siinä tilanteessa en kauheasti ehtinyt miettiä. Asioita sumplitaan kuvauksissa koko ajan. Jos alun perin käsikirjoituksessa on ollut, että menemme pelaamaan tennistä ja sen jälkeen on tarkoitus puhua kuolleesta perheenjäsenestä, niin voi olla, että kuvauksissa tajuaa, että se ei toimikaan. Että vielä ei ole sen aika.

– Käsikirjoitus on tuki ja peruskallio, josta voi aina poiketa. Mutta jos kuvauksissa tulee hetki, että mietimme mitä olimmekaan tekemässä, voimme aina palata kässäriin. Aika paljon annamme hetken viedä. Puheenaiheita voimme miettiä etukäteen, mutta keskusteluja ei tietenkään voi käsikirjoittaa.

 

Tuotetiedot: Tyyli: Mirkka Siusluoto. Pinkki paita ja hame: Samuji, www.samuji.com, punaiset korvikset, & Other stories, www.stories.com, kaftaani, Hennes & Mauritz, www.hm.com, pistokkaat, Agnes&Cecilia/Ellos, www.ellos.fi, pinkki röyhelöpaita Monki, www.monki.com, housut, rekvisittaa. Meikki: Keiku Borgström, Hiukset: Meron Laine.

Cybermom-tatuoinnin Maria otti hetken mielijohteesta. Tekstin ihoon ikuisti poptähti Alman kaksoissisko Anna.­

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?