TV & elokuvat

”Lehmä, sika, luuseri!” Dokumentti paljastaa venäläisvalmentajan henkisen väkivallan olympiakullan takana

Julkaistu:

tänään tv:ssä
Päävalmentaja Irina Viner-Usmanova vaatii voimistelijoiltaan lähes mahdottomia ja haukkuu heitä kovin sanoin. Margarita Mamun voitti Riossa kultaa, mutta joutui kestämään ehkä liiankin paljon.
Dokumenttiprojekti: Over The Limit, maanantaina 19.3. TV1 klo 21.30

Lehmä, sika ja luuseri ovat sanoja, joilla Venäjän rytmisen kilpavoimistelun maajoukkueen päävalmentaja Irina Viner-Usmanova piiskaa suojattiaan Margarita Mamunia parempiin suorituksiin.

Marta Prusin ohjaama ja käsikirjoittama Over the Limit (Puola-Saksa-Suomi 2017) on karu kuvaus huippu-urheilun raadollisesta maailmasta.

Dokumentti tarkkailee venäläisen voimistelun kärkinimiin kuuluneen Mamunin valmistautumista Rion vuoden 2016 kesäolympialaisiin.

Puolalaisohjaaja seuraa vuoden ajan Mamunia ja tämän henkilökohtaista valmentajaa Amina Zaripovaa kilpailusta ja treenileiristä toiseen. Zaripovakin on vaativa, mutta hänen kanssaan Mamunilla on sentään jokseenkin tasapainoinen valmentaja-valmennettava-suhde.


Sen sijaan Mamunia väsymättä läksyttävää ja mollaava Viner-Usmanovaa katsellessa ei voi välttyä ajatukselta, että ehkä venäläiseen valmennustapaan liitetyt stereotypiat eivät ole niin kaukana todellisuudesta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Itsevaltiattaren tavoin käyttäytyvä päävalmentaja vaatii voimistelijaltaan paljon, lähes mahdottomia. On hyvin vaikea sanoa, nauttiiko Mamun edes kilpailemisesta.

Enimmäkseen nuori nainen vaikuttaa lannistuneelta. Pelkästään dokumentin aikana hän käy läpi rääkin, josta jää taatusti jäljet loppuelämäksi.


Itsekin lajia harrastaneena Prus vangitsee hienosti herkän urheilijan ahdistuksen ja turhautumisen.

Kaiken keskellä Mamun saa kuulla isänsä sairastuneen syöpään. Totta kai Viner-Usmanov iskee siihenkin.

Osansa höykytyksestä saa myös Zaripova. Kun tämä halaa Mamunia suoritusten välissä lohdutukseksi, on se Viner-Usmanovan mielestä pöyristyttävää nuoleskelua.


Nöyryyttämistä hipovalla ankaruudella syntyy kuitenkin tulosta. Pelätty ja arvostettu Viner-Usmanova on lajin kaikkien aikojen menestynein valmentaja, jonka suojatit ovat voittaneet rytmisen voimistelun kultaa viisissä viimeisimmässä olympialaisissa.

Tähän viittaa myös Prusin oivallinen dokumentti: valmentajat menevät jatkuvasti yli rajan, saadakseen urheilijan ylittämään itsensä.


Dokumentin lopussa Mamun nousee kuin nouseekin korkeimmalle palkintopallille olympialaisissa.

Kultamitalista jäi kuitenkin katkera maku, sillä Mamunin isä menehtyi pari päivää olympiavoitosta. 20-vuotias voimistelija lopetti kilpauransa pian Rion jälkeen.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt