Katsojat tyrmistyivät The Crown -tähtien palkkaerosta: kuningatar Elisabetin näyttelijä tienasi vastanäyttelijäänsä vähemmän – ”Raivostuttavaa” - TV & elokuvat - Ilta-Sanomat

Katsojat tyrmistyivät The Crown -tähtien palkkaerosta: kuningatar Elisabetin näyttelijä tienasi vastanäyttelijäänsä vähemmän – ”Raivostuttavaa”

Hittisarjan tuottajien mukaan jatkossa kukaan ei tienaa kuningatarta enempää. Kahdella ensimmäisellä kaudella näin ei ollut.

The Crown -sarjan tähdet eivät saaneet samaa palkkaa.

14.3.2018 15:02

Suositun Netflix-draaman The Crownin tuottajat ovat myöntäneet, ettei sarjan tähdille maksettu samaa summaa jaksosta. Kuningatar Elisabetia sarjan kaksi ensimmäistä kautta näytellyt Claire Foy sai vähemmän palkkaa kuin Elisabetin puolisoa prinssi Philipiä näytellyt Matt Smith, The New York Times uutisoi.

Tuottajien mukaan syynä palkkaeroon oli se, että Smith oli tunnetumpi kuin Foy. Smith oli sarjan kuvausten alkaessa tunnettu näyttelijä, sillä hänet nähtiin BBC:n Doctor Who -sarjassa vuosina 2010–2013. Foylla oli rooli Golden Globe -palkitussa minisarjassa Wolf Hall, mutta muuten näyttelijällä ei ollut taustallaan suuria rooleja.

– Tulevaisuudessa kukaan ei saa suurempaa palkkaa kuin kuningatar, tuotantoyhtiön luova johtaja Suzanne Mackie sanoi Variety-lehdelle.

Claire Foy kuningatar Elisabetina. Matt Smith prinssi Philipinä takaoikealla.

Foy on palkittu roolistaan kuningatar Elisabetina Golden Globe -palkinnolla.

Varietyn viime vuonna julkaistun jutun mukaan Foylle maksettiin yhdestä jaksosta arviolta 40 000 dollaria (yli 32 000 euroa). Smithin palkka ei ole tiedossa.

Sarjan fanit ovat järkyttyneet palkkaerosta.

– The Crown on upeaa ja laadukasta tv:tä. Mutta jokainen fani tietää Claire Foyn olevan SE näyttelijä, joka sai ohjelman loistamaan. Hänen kuvauksensa nuoresta kuningatar Elisabetista on todella poikkeuksellisen taitava roolityö. Kenenkään ei tulisi tienata enemmän kuin hän, The Atlanticille kirjoittava talousasiantuntija ja sarjan fani Gene Sperling kritisoi Twitterissä.

– Tämä on niin raivostuttavaa. Buu Netflix. Maksaisitko enemmän Watsonille kuin Sherlockille? Maksaisitko enemmän Jesse Pinkmanille kuin Walter Whitelle? Claire Foy on tähti, BBC:n Toronton-kirjeenvaihtaja Robin Levinson King kirjoitti.

– Käsittämätöntä. Hän (Foy) on ohjelman valo ja hän kannattelee miestä (Smithiä), Varietyn uutista kommentoitiin Twitterissä.

– En usko kenenkään olevan yllättynyt, mutta jokaisen pitäisi olla tyrmistynyt.

Matt Smith ja Claire Foy.

Toisaalta osan mielestä oli oikein, ettei Foy pääroolista huolimatta tienannut yhtä paljon kuin tunnetumpi Smith.

– Mielestäni ei ole mitään väärää siinä, että isompi nimi saa enemmän raha. Näin nämä hommat vain toimivat. Jos he olisivat neuvotelleet sopimukset uudestaan sen jälkeen, kun alkuperäiset sopimukset päättyivät niin kyllä, antakaa hänelle (Foylle) enemmän rahaa, mutta he eivät tehneet niin, tuottajia puolustettiin.

Claire Foy sai roolistaan kuningattarena Golden Globe -palkinnon.

Verrattuna muihin suosittujen Netflix-sarjojen tähtiin Foy tienasi varsin vaatimattomasti. Esimerkiksi Netflix-sarja Ozarkin päätähdet Jason Bateman ja Laura Linney kuittasivat yhdestä jaksosta arviolta 300 000 dollarin (noin 242 000 euroa) palkkion. Toisaalta molemmat olivat Hollywood-näyttelijöitä ennen sarjaa.

Netflix-sarja House of Cardsia tähdittänyt Kevin Spacey kuittasi yhdestä jaksoista noin 500 000 dollaria (reilu 404 000 dollaria). Spacey sai sarjasta potkut useiden ahdistelusyytösten takia. Myös Spacey oli tunnettu Hollywood-näyttelijä ennen rooliaan hittisarjassa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?