Matt Damon Marsissa – oikeat Nasa-keksinnöt nähdään avaruusseikkailussa! Lue lauantain elokuva-arviot

Julkaistu:

tv-elokuvat
Tv-ensi-iltansa saavassa Yksin Marsissa -elokuvassa nähdään, kuinka astronautit tulevaisuudessa majoittuvat Marsissa. IS Tv-lehden kriitikot arvioivat kaikki päivän elokuvat.
Kiehtova Mars on inspiroinut kirjoittajia ja herätellyt mielikuvitustamme vuosisatoja. Ridley Scottin ohjaamassa elokuvassa Yksin Marsissa Matt Damonin tähdittämä Mark Watney joutuu keksimään keinot selvitäkseen hengissä tuolla mystisellä naapuriplaneetalla.

Nasa on ollut tukemassa elokuvaprojektia, ja se näkyy monella tapaa – elokuva yhdistääkin fiktiota ja todellisuutta. Nasa tekee aktiivisesti töitä sen eteen, että tulevaisuudessa astronautit tekevät säännöllisiä reissuja Marsiin. Tämän vuoksi Nasa on kehitellyt taitavaa teknologiaa, jota päästään näkemään tv-ensi-illassa olevassa elokuvassa.

Tieteisdraamassa nähtävä asumismoduuli on tyypillinen paikka, jossa Marsiin lähtevät astronautit tulevat elämään.


Moduuliin astronautti Watney myös kehittää paikan, jossa viljelee itselleen ruokaa. Maasta on turha odotella täytettä ruoka- ja juomavarastoihin, koska matka Marsiin kestää yhdeksän kuukautta.

Nasan tutkimusten tuloksia päästään näkemään muun muassa myös siinä, millaisessa avaruuspuvussa ja millaisella kulkuneuvolla Watney liikkuu Marsissa. Astronauttien pitää myös osata ”tehdä” puhdasta vettä sekä happea.


Yksin Marsissa (2015)
Sub klo 21.00
Avaruusseikkailu ★★★

Lapsuudessa monesti mietti yötaivasta tuijotellessaan, miltä tuntuisi olla yksin vieraalla planeetalla. Ridley Scottin ohjaama viihdyttävä Yksin Marsissa (The Martian) yrittää vastata kysymykseen.

Scifi-tarinassa tulevaisuuden Marsissa on tutkimusasema ja ryhmä ihmisiä töissä. Raju myrsky yllättää heidät, ja yksi miehistön jäsen katoaa. Selviytyneet starttaavat raketin ja lähtevät kotimatkalle tietämättä, että taakse jäänyt miehistön jäsen Mark (Matt Damon) onkin hengissä. Siitä alkaa kertomus miehestä yksin kylmällä planeetalla.


Modernissa Robinson Crusoe -tarinassa ollaan vihamielisten villien ja luonnon sijaan ympäristössä, joka on ihmiselle kaikilla tavoilla kelvoton. Selviytyäkseen Mark joutuu panemaan kaiken näppäryytensä peliin pysyäkseen hengissä. Ja näppärähän Mark on: hän hoitaa haavansa itse, alkaa viljellä perunoita ja on aika haka tekniikkahommissa – mutta ei kai muunlaisia ihmisiä Marsiin kannattaisi lähettääkään.

Synkeän vakava Yksin Marsissa ei ole sentään kaiken aikaa, sillä Markin puuhastelu on paikoin hyvinkin hupaisaa, etenkin kun taustalla soivat 1970-luvun diskohitit. Jännitteitä Markin yksitoikkoisiin päivärutiineihin saadaan väliin leikatuilla kohtauksilla maasta, jonne eloonjääminen on kiirinyt ja pelastussuunnitelmia laaditaan. Etäisyys maasta Marsiin on ongelma, sillä matka sinne kestää noin yhdeksän kuukautta yhteen suuntaan.

Avustusoperaation hinnalla maapallolla pelastettaisiin miljoonia ihmisiä, mutta yksi mies on haettava Marsista hinnalla millä hyvänsä. Joten ei tästäkään selvitä ilman lievää patrioottista pullistelua. (144)

Timo Kuismin

Muiden elokuvien arviot:


Isäni on turbomies (1996)
MTV3 klo 13.00
Komedia ★

Arnold Schwarzenegger on uransa surullisimmassa roolissa, lapsensa unohtuneen joululahjan perässä ryntäilevänä liikemiehenä. Komediallinen joulutarina tarjoaa kaavamaisen kökköä kaatuilua tavarataloissa. (89) TK28 päivää (2000)
Frii klo 15.50
Draamakomedia ★ ½

Ylinäyttelevä Sandra Bullock on katkaisuhoitoon joutuva bilehile. Romanttiseksi vääntyvässä keskinkertaisessa tarinassa hän saa parempaa hoitoa Viggo Mortensenin näyttelemältä kollegalta. (99) TK


Paluu tulevaisuuteen II (1989)
TV5 klo 18.45
Tieteiskomedia ★★

Michael J. Foxin näyttelemä nuorimies poukkoilee nykyisyyden ja tulevan välillä lastensa ongelmia ratkomassa. Robert Zemeckisin ohjaama jatko-osa toistaa ykkösen näppärää perusideaa. Sivuosassa näyttelee Elisabeth Shue. (104) TKViimeinen illallinen (2001)
TV2 klo 21.00
Parisuhdedraama ★★ ½

Norman Jewisonin ohjaama aikuinen draama puhuu asiallisesti parisuhteesta, seksistä ja etenkin ruuasta. Dennis Quaid ja Andie MacDowell näyttelevät keskiluokkaista ja keski-ikäistä ruokatoimittajapariskuntaa, joiden parhaat ystävät (Greg Kinnear, Toni Collette) ovat ajautumassa aivoeroon. Eri aikatasoilla hyppelehtivä draama jää hyvistä parisuhdehuomioistaan huolimatta hieman hampaattomaksi. (90) TKThor (2011)
Nelonen klo 21.00
Supersankariseikkailu ★★

Marvel-kustantamon sarjakuvaan perustuvassa supersankariseikkailussa ukkosen jumala Thor (Chris Hemsworth) karkotetaan maapallolle oppimaan nöyrtymistä ihmisiltä. Alun tehostemättö jää onneksi taustalle, kun Kenneth Branaghin ohjaamassa elokuvassa keskitytään keskiaikaisia tapoja ja puheenpartta noudattavan Thorin kommelluksiin nykyajassa. (115) TKGreen Zone (2010)
TV5 klo 21.00
Sotajännitys ★★★

Taitavan brittiohjaajan Paul Greengrassin mielenkiintoisessa, mutta vaisuksi jäävässä jännityselokuvassa ollaan keskellä Irakin sotaa. Dokumentaarista kerrontaa hyödyntävässä tarinassa Matt Damon näyttelee sotilasta, joka etsii surullisenkuuluisia Irakin joukkotuhoaseita. (115) TKThe Rebound (2009)
Ava klo 21.00
Draamakomedia ★★

Catherine Zeta-Jones on New Yorkiin muuttava, kahden lapsen juuri eronnut yksinhuoltajaäiti Bart Freundlichin ohjaamassa mukavasti sanailevassa romanttisessa draamakomediassa. Hän löytää lastenhoitajakseen ja rakastajakseen mukavan nuoren miehen (Justin Bartha). Aikuisen naisen ja nuoren miehen rakkaustarinassa tyydytään turhan helppoihin ratkaisuihin. (90) TKBrothers (2009)
Hero klo 21.00
Draama ★★ ½

Tobey Maguire näyttelee Afganistanin rauhanturvaoperaatioissa katoavaa ”kunnon” upseeria ja Jake Gyllenhaal hulttiomaisempaa pikkuveljeä. Jim Sheridanin ohjaaman Hollywood-version pohjana on Susanne Bierin tanskalaiselokuva. Brothers kertoo melko sovinnaisesti sodan tuhoavasta vaikutuksesta turhan psykologisella tasolla. (100) TMPsycho (1998)
Kutonen klo 21.00
Jännitys ★★

Alfred Hitchcockin mestarillisen jännärin uudelleenfilmatisoinnissa ei ole järjen hiventä. Ei, vaikka ohjaajana on amerikkalaisen elokuvan omaperäisimpiin visionääreihin kuuluva Gus Van Sant. Uusi Psycho on haalea haituva, eikä Norman Batesin pyörittämän motellin ympärillä tapahtuva piina pure. Pääosissa on eturivin näyttelijöitä, kuten Vince Vaughn, Anne Heche, Julianne Moore, Viggo Mortensen ja William H. Macy. (109) TK

Wallander – Kosto (2009)
MTV3 klo 22.35
Dekkari ★★★

Wallanderin (Krister Henriksson) kostean iloinen joulunvietto keskeytyy, kun pommiattentaatti katkaisee sähköt, poliitikko murhataan ja mielenosoitukset vellovat kaduilla. Ohjaaja Charlotte Brändströmin osaavissa käsissä on syntynyt vakuuttavasti toimiva dekkari. Vaikka tarina ei enää perustukaan Wallanderin luojan Henning Mankellin tekstiin, tarina kulkee. (90) TK

Miami Vice (2006)
Frii klo 23.00
Toimintajännäri ★★ ½

Menestyssarjan jäljillä ratsastava toimintajännäri on rahastusleffa, joka lopahtaa pahimmillaan korniksi saippuaoopperaksi. Musavideomaisessa kerronnassa on sentään ohjaaja Michael Mannille ominais­ta tiukan viilettävää imua. Kertakäyttöviihteenä jutun katsoo lähinnä rikollishahmojen takia. Colin Farrell on taas kerran kuin krapulainen nukkuneen rukous. Naiskonnan roolissa vakuuttaa Gong Li. (128) HIMTuntematon vihollinen (2014)
TV2 klo 23.11
Sairauskertomus ★★★ ½

HBO:n tuottama tv-elokuva valottaa taitavasti 1980-luvun alun hiv-epidemian puhkeamista ja sen karuja seurauksia. Tarkkanäköinen tarina perustuu Larry Kramerin omaelämäkerralliseen näytelmään. Mark Ruffalo näyttelee homopiireissä pyörivää nelikymppistä miestä, joka päättää toimia, kun ystävistä yksi toisensa jälkeen sairastuu. Julia Roberts on polion rampauttama lääkäri, joka keskittää kaiken tarmonsa aids-epidemian pysäyttämiseksi. (127) TKBeck: Huone 302 (2015)
Nelonen klo 23.25
Dekkari ★★

Tutuista aineksista kasatun uuden Beck-sarjan käynnistää Huone 302. Beckinä jatkaa Peter Haber ja lähimpänä työtoverina Gunvald Larssonina nähdään vanha tuttu, Mikael Persbrandt. Dekkari on kaikin puolin perusrutistus, arkinen rikostarina, jossa toimintaa ei juuri ole ja jännitys loistaa poissa olollaan. Tarinan käynnistää väkivaltainen autovarkaus ja hotellihuoneesta löytyvä nuoren naisen ruumis. (90) TKRäjähdyspisteessä (1994)
Fox klo 23.30
Toimintajännitys ★★ ½

Stephen Hopkinsin ohjaamassa sujuvassa toimintajännärissä kohtaavat pomminpurkaja (Jeff Bridges) ja niiden tappava rakentelija (hurjassa vedossa oleva Tommy Lee Jones). Näyttävää pyrotekniikkaa tarjoavassa elokuvassa miesten välille kehkeytyy kissa ja hiiri -leikki, jonka taustalla ovat menneisyyden tapahtumat Pohjois-Irlannissa. (115) TKToinen mies (2008)
Liv klo 0.10
Draamajännäri ★★★

Richard Eyren ohjaamassa tyylikkäässä brittidraamassa aviomies (Liam Neeson) saa tietää, että hänen vaimollaan (Laura Linney) on ollut pitkään suhde toisen miehen (Antonio Banderas) kanssa. Alkuraivon laannuttua mies päättää lähteä salaa Milanoon tapaamaan vaimonsa rakastajaa. Loppu huipentuu säväyttävään yllätyskäänteeseen. (85) TK

The Gunman (2015)
TV5 klo 0.15
Toimintajännäri ★★ ½

Ranskalaisohjaaja Pierre Morel teki ikämies Liam Neesonista toimintatähden elokuvallaan Taken (2008). Nyt hän yrittää The Gunmanissa samaa Sean Pennin kanssa. Kongosta käynnistyvässä ja Barcelonaan etenevässä palkkamurhaajajännärissä riittää näyttävästi toteutettua, ihmislihaa ruhjovaa toimintaa mutta tarinapuoli sakkaa. Sivuosissa nähdään Idris Elba, Javier Bardem, Ray Winstone sekä suomalaisvahvistus Peter Franzén. (115) TK

Beast of The Bering Sea (2013)
Kutonen klo 0.20
Lepakkokauhu ★

Tv:lle pykätty amerikkalainen halpiskauhistelu vie merimaisemiin Alaskaan, jossa pinnan alla kuhisee ihmisverestä innostuneita jättilepakoita. Juttu toimii joten kuten, kun ollaan päivätapahtumissa, mutta iltakohtaukset ovat pimeää suttua ja monsterit aivan hulvattoman hilpeän näköisiä. (76) TK

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt