TV & elokuvat

IS seurasi Oscar -yötä hetki hetkeltä – 89-vuotiaasta tuli kaikkien aikojen vanhin voittaja

Julkaistu:

Järjestyksessä 90. Oscar-gaala alkoi kello 03.00. IS seurasi gaalaa hetki hetkeltä tässä artikkelissa.
IS seurasi kaikkien aikojen 90. Oscar-gaalaa hetki hetkeltä

Gaalan juonsi talkshow -isäntä Jimmy Kimmel.

Eniten ehdokkuuksia oli saanut tänä vuonna saanut romanttinen fantasiadraama The Shape of Water, jolla oli 13 ehdokkuutta. Elokuva voitti lopulta 4 palkintoa.

Lavalla nähtiin palkintoja jakamassa muun muassa viime vuoden näyttelijäkategorioiden voittajat Emma Stone, Viola Davis ja Mahershala Ali.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Joukosta puuttui Casey Affleck, joka päätti jättäytyä pois sen jälkeen, kun häntä kohtaan esitetyt vanhat syytökset seksuaalisesta ahdistelusta nousivat jälleen esiin.

Päätapahtumat

ISTV:n suora Oscar-studio alkaa klo 8.15

The Shape of Water on paras elokuva

Oscar naispääosasta menee Frances McDormandille

Oscar parhaasta miespääosasta Gary Oldmanille

Ohjauksen Oscar: Guillermo del Toro

Näytä lisää(5 kpl)

ISTV:n suora Oscar-studio alkaa klo 8.15

Oscar-gaala on päättynyt. Elokuvakriitikko Taneli Topelius ja toimittaja Lauri Silvander vetävät yön tapahtumia yhteen ISTV:n suorassa Oscar-studiossa kello 8.15 alkaen.

Suoraa lähetystä voit seurata täällä:

https://www.is.fi/tv-ja-elokuvat/art-2000005589569.html

The Shape of Water on paras elokuva

Oscarin vuoden parhaasta elokuvasta saa The Shape of Water. Guillermo del Toron romanttinen fantasiaelokuva käsittelee naisen ja kalamiehen intohimoista suhdetta. Guillermo del Toro sai elokuvasta myös ohjauksen Oscarin.

- Tämä on kohta, jossa mikään ei voi mennä enää pieleen, juontaja Jimmy Kimmel toteaa viitaten viime vuoden lappusotkuun.

Lavalle saapuvat Warren Beatty ja Faye Dunaway. Viime vuonna lappukömmähdys sattui juuri tässä vaiheessa gaalaa. Nyt selviää paras elokuva.

Oscar naispääosasta menee Frances McDormandille

Parhaan naispääosan Oscar menee Frances McDormandille roolista elokuvassa Three Billboards Outside Ebbing, Missouri. McDormand puhuu voimakkaasti naisasioiden puolesta. Hän pyytää kaikkia naiselokuvantekijöitä nousemaan ylös penkeiltään ja kehottaa ottamaan yhteyttä heihin. Näillä elokuvantekijöillä on McDormandin mukaan tarinoita kerrottavana.

Jodie Foster ja Jennifer Lawrence saapuvat jakamaan Oscar-palkintoa parhaasta naispääosasta. Lawrence viittaa Hollywoodin tasa-arvohaasteisiin ja viime aikojen tapahtumiin.

Oscar parhaasta miespääosasta Gary Oldmanille

Miespääosan Oscarin nappaa tänä vuonna Gary Oldman, Synkin hetki. Oldman esittää elokuvassa Winston Churchilliä tämän noustessa Britannian pääministeriksi toisen maailmansodan alkupuolen myllerryksessä.

Ohjauksen Oscar: Guillermo del Toro

Ohjauksen Oscar menee Guillermo del Torolle elokuvasta The Shape of Water. Kyseessä on ohjaajan ensimmäinen Oscar.

Seuraavaksi jaetaan ohjauksen Oscar, jonka jakaa Emma Stone. Ehdolla ovat Christopher Nolan (Dunkirk) Jordan Peele, (Get Out), Greta Gerwig (Lady Bird), Paul Thomas Anderson (Phantom Thread), Guillermo del Toro (The Shape of Water).

Gaalassa muistetaan ja kunnioitetaan vuonna 2017 keskuudestamme poistuneita elokuvatähtiä.

Paras kappale on Remember Me

Parhaan kappaleen Oscarin voittavat puolestaan Kristen Anderson-Lopez ja Robert Lopez kappaleella "Remember Me" elokuvasta Coco.

Parhaan musiikin palkinto The Shape of Waterista

Oscarin parhaasta musiikista voittaa Alexandre Desplat elokuvasta The Shape of Water.

Christopher Walken jakaa Oscarin parhaasta musiikista.

- Kun sanat pettävät, musiikki pelastaa, Walken aloittaa puheensa.

Keala Settlen esittämä kappale This Is Me elokuvasta The Greatest Showman sai seisaaltaan annetut aplodit. Esiintyjäseurue koostuu etnisten vähemmistöjen edustajista.

Parhaan kuvauksen Oscar elokuvasta Blade Runner 2049

Parhaan kuvauksen Oscar menee Roger Deakinsille elokuvasta Blade Runner 2049.

Sandra Bullock saapuu lavalle jakamaan Oscaria kuvauksesta. Ehdolla on myös ensimmäistä kertaa nainen: Rachel Morrison elokuvasta Mudbound.

- Kaikki näyttää hienolta, mutta valaistus on kirkas. Voisitteko vähentää sitä, Bullock toteaa heti puheensa alkuun ja viittaa valaistuksen tärkeyteen elokuvassa.

Paras alkuperäinen käsikirjoitus: Jordan Peele, Get Out

Jordan Peele voittaa parhaan alkuperäisen käsikirjoituksen Oscarin kauhusatiirista Get Out.

James Ivorysta vanhin Oscar-voittaja

Parhaan sovitetun käsikirjoituksen Oscarin voittaa James Ivory elokuvasta Call Me by Your Name. Ivory, 89, on historian vanhin Oscar-voittaja.

Tasa-arvoasioihin pureudutaan pitkässä videossa

Gaalan alla todennäköisesti kohutuimpia asioita ovat olleet#metoo-kampanja ja tasa-arvokysymykset. Oscar-ehdokkaat kertovat haastatteluissa ajatuksiaan tasa-arvosta, stereotypioista ja #metoo-kampanjan merkityksestä. Tänä vuonna naiset ja etniset vähemmistöt ovat gaalassa aiempia vuosia vahvemmin esillä. Nuoret, naiset ja etniset vähemmistöt ovat yhä vahvemmin mukana myös ehdokkaiden valitsemisessa.

Gaalassa on kuultu useita viittauksia pilveen eli marihuanaan. Juontaja Jimmy Kimmel totesi läheisessä elokuvateatterissa vieraillessaan, että teatterissa tuoksui marihuana. Kaliforniassa marihuanaa saa myydä laillisesti vapaa-ajan käyttöön.

Paras lyhytelokuva on Silent Child

Lyhytelokuva-Oscarin nappaa Silent Child.