IS listasi Oscar-gaalan mielenkiintoisimmat seikat – 21 syytä herätä kello kolme yöllä

Julkaistu:

oscar-gaala 2018
Elokuva-alan kuuluisimmat palkinnot jaetaan taas maanantain vastaisena yönä. Tässä gaalan todennäköisimmät puheenaiheet.
Maailman kuuluisimmat – ja sen ansiosta myös tärkeimmät – elokuvapalkinnot jaetaan sunnuntain ja maanantain välisenä yönä jo 90. kerran.

Tasavuosien ansiosta Yhdysvaltain elokuva-akatemian järjestämästä show’sta odotetaan erityisen näyttävää – mutta jännitettävää riittää myös yöllä klo 3 Suomen aikaa alkavassa gaalassa itsessään.

1. Suurin voittaja

Fantasiadraama The Shape of Water sai huimat 13 ehdokkuutta – mikä on yhtä vaille ennätys – mutta se ei silti ole varma voittaja.

Vahvoilla ovat myös 7 ehdokkuuden draama Three Billboards outside Ebbing, Missouri (7 ehdokkuutta), nuoren naisen kasvutarina Lady Bird (5 ehdokkuutta) sekä Call Me by Your Name (4 ehdokkuutta) – eikä 8 ehdokkuutta saaneen sotaelokuvan Dunkirk kiriminen monien teknisten ehdokkuuksienkaan ansiosta ole mahdotonta.


2. Häirintäkohu

Tuottaja Harvey Weinsteinin tapauksen paljastuttua seksuaalisia häirintätapauksia on tullut viime kuukausien aikana Hollywoodissa esiin niin paljon, että niistä puhutaan väistämättä myös Oscar-lavalla – mutta kuka puhuu ja mitä?

3. Yhdysvaltain politiikka

Juontaja Jimmy Kimmel vitsaili jo viime vuoden gaalassa Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin kustannuksella. Trumpin myrskyisän ensimmäisen presidenttivuoden jälkeen olisi ihme, jos häntä ei mainittaisi gaalassa sanallakaan.

4. Greta Gerwig

Lady Birdin ohjaaja, myös näyttelijänä tunnettu Greta Gerwig on vasta viides nainen, joka on saanut ehdokkuuden elokuvaohjaajana. Hänen edeltäjänsä olivat Lina Wertmüller (Mies joka osti elämänsä, 1975), Jane Campion (Piano, 1993), Sofia Coppola (Lost in Translation, 2003) ja Kathryn Bigelow (The Hurt Locker, 2008).

5. Meryl Streep

Näyttelijä Meryl Streep rikkoi aiemman ennätyksensä nappaamalla tositapahtumiin perustuvasta sanomalehtijännäristä The Post uransa 21. Oscar-ehdokkuuden – enempää ei kukaan näyttelijä ole saanut.

Streep on kuitenkin voittanut vain kolmesti: naissivuosasta draamassa Kramer vastaan Kramer (1979) sekä naispääosista elokuvissa Sofien valinta (1982) ja Rautarouva (2011).


6. John Williams

Vieläkin huikeamman potin on kerännyt Star Wars: The Last Jedin säveltäjä John Williams, joka sai tänä vuonna uransa 51. Oscar-ehdokkuuden. Se on enemmän kuin kenelläkään elossa olevalla henkilöllä. Edesmenneistä edelle menee vain 59 ehdokkuuteen aikoinaan yltänyt Walt Disney.

7. Mary J. Blige

Laulaja Mary J. Blige on Oscar-historian ainoa henkilö, joka on saanut samana vuonna ehdokkuudet sekä näyttelijänä että säveltäjänä – Yhdysvaltain syvään etelään sijoittuvaan Mudbound-draamaan tekemästään kappaleesta.


8. Paras kuvaus

Mudboundin kuvaaja Rachel Morrison on puolestaan ensimmäinen nainen, joka on ikinä päässyt ehdokkaaksi kuvauskategoriassa.

9. Netflix

Jokainen Mudbound-draaman saama palkinto on näkyvä voitto netti-tv-palvelu Netflixille, joka otti elokuvan ohjelmistoonsa ja on kampanjoinut näkyvästi sen Oscar-ehdokkuuksien ja -voiton puolesta.

10. Jordan Peele

Koomikkonakin tunnettu Jordan Peele sai ehdokkuudet rasismia kommentoivan kauhuelokuvan Get Out tuottajana, käsikirjoittajana ja ohjaajana. Kaikki kolme tärkeintä ehdokkuutta ovat aiemmin napanneet samasta elokuvasta vain Warren Beatty (Taivas saa odottaa, 1979) ja James L. Brooks (Hellyyden ehdoilla, 1984).

Peele on vasta viides musta mies, joka on saanut ehdokkuuden ohjauksesta. Hänen edeltäjänsä ovat John Singleton (Boyz n the Hood, 1991), Lee Daniels (Precious, 2009), Steve McQueen (12 Years a Slave, 2013) ja Barry Jenkins (Moonlight, 2016).


11. Guillermo del Toro

The Shape of Waterin meksikolaisohjaaja Guillermo del Toro on vasta viides latinotaustainen ohjaaja parhaan ohjauksen ehdokkaiden joukossa. Häntä ovat edeltäneet Hector Babenco (Hämähäkkinaisen suudelma, 1985), Fernando Meirelles (Jumalan kaupunki, 2002), Alfonso Cuarón (Gravity, 2013) ja Alejandro Gonzalez Inárritu (Birdman, 2014, ja The Revenant, 2015).

12. Christopher Plummer

Näyttelijä Kevin Spaceyn häirintäsyytösten vuoksi jännärin All the Money in the World tähdeksi vaihtui viime tipassa 88-vuotias Christopher Plummer. Siitä tullut ehdokkuus teki hänestä jo Oscar-historian vanhimman näyttelijäehdokkaan – rikkooko hän oman ennätyksensä myös vanhimpana näyttelijä-Oscarin voittajana?

Aiemman palkintonsa Plummer sai 82-vuotiaana elokuvan Beginners (2010) sivuosasta.

13. Agnès Varda

Kaikkien kategorioiden ehdokkuudet huomioiden Plummer ei silti ole kaikkien aikojen vanhin ehdokas: ennätyksen teki tänä vuonna dokumentin Kasvot, kylät toinen ohjaaja, 89-vuotias ranskalainen Agnès Varda. Häntä kahdeksan päivää nuorempi, Call Me by Your Name -draaman 89-vuotias käsikirjoittaja James Ivory on puolestaan nyt kaikkien aikojen vanhin miesehdokas.


14. Woody ja Sam

Saman elokuvan Oscar-ehdokkaat ovat onneksi harvoin joutuneet kisaamaan toisiaan vastaan. Draaman Three Billboards outside Ebbing, Missouri miestähdet Woody Harrelson ja Sam Rockwell ovat molemmat ehdokkaina sivuosasta. Edellisen kerran näin kävi näyttelijöille rikosdraamassa Bugsy (1991), josta sekä Harvey Keitel että Ben Kingsley pääsivät ehdokkaiksi.

15. Muut tuplat

Disneyn satumusikaali Beauty and the Beast – Kaunotar ja hirviö sekä Churchill-draama Synkin hetki olivat onnekas yhdistelmä puvustaja Jacqueline Durranille sekä lavastajakaksikko Sarah Greenwoodille ja Katie Spencerille. Niiden ansiosta Durran pääsi puvustuskategoriaan ehdokkaaksi kahdesti, samoin Greenwood ja Spencer parhaan lavastuksen sarjassa.

16. Näyttelijöiden paluu

Näyttelijäehdokkaista Denzel Washington (elämäkertadraama Roman J. Israel, Esq.), Meryl Streep (The Post) ja Octavia Spencer (The Shape of Water) olivat ehdokkaina myös vuosi sitten – elokuvista Fences, Florence ja Hidden Figures: Varjoon jääneet.

17. Koripallotähti

Koripalloseura Los Angeles Lakersin sekä NBA:n pelaajalegendasta Kobe Bryantista tuli tänä vuonna myös Oscar-ehdokas, kun hänen kirjoittamansa lyhytelokuva Dear Basketball noteerattiin lyhyiden animaatioelokuvien sarjassa.


18. Supersankaritarina

Hugh Jackmanin näyttelemän Wolverinen viimeisistä päivistä kertova Logan on kaikkien aikojen ensimmäinen supersankarielokuva, joka on saanut parhaan käsikirjoituksen ehdokkuuden – jos Pixarin animaatiota Ihmeperhe (2005) ei lasketa. Loganin kirjoittivat ohjaaja James Mangold sekä Scott Frank ja Michael Green.

19. Transohjaaja

Netflixin dokumentin Veljeni William tehnyt Yance Ford on Oscar-historian ensimmäinen avoimesti transseksuaalinen ohjaaja.

20. Michael Stuhlbarg

Näyttelijä Michael Stuhlbarg ei vielä tänäkään vuonna saanut Oscar-ehdokkuutta, mutta hän on silti ehdokaselokuvien näkyvin hahmo: Stuhlbarg nähtiin sivurooleissa niin The Shape of Waterissa (jossa hän esitti laboratorion tiedemiestä), Call Me by Your Namessa (päähenkilön isänä) ja The Postissa (kilpailevan The New York Timesin edustajana).


21. Jimmy Kimmel

Talk show -juontaja veti Oscar-show’n komeasti kotiin vuosi sitten, kun hän marssitti gaalaan bussillisen tavallisia turisteja. Miten hän selviää neljän tunnin urakasta tänä vuonna? Odotettavissa on ainakin Matt Damon -vitsejä.

Ilta-Sanomat seuraa Oscar-yön tapahtumia verkkosivuillaan www.is.fi.