Kommentti: Oscar-gaalasta on tulossa äänekkäin vuosiin – yksi mies loistaa poissaolollaan

Julkaistu:

oscar-gaala 2018
Jonkun on sanottava Oscar- lavalla ääneen se, mitä kaikki ajattelevat: tuomittava seksuaalinen häirintä, toteaa elokuvakriitikko Taneli Topelius.
Juontaja Jimmy Kimmelin täytyy jo hikoilla.

Oscar-gaala on vuodesta toiseen tv-bisneksen kovin näytön paikka: elokuva-alan tärkeimmän palkintojuhlan isännän täytyy vetää show, joka kelpaa sekä paikan päällä Hollywoodin vaikutusvaltaisimmille ihmisille että tv-katsojille ympäri maailman.

Toinen haaste on konkreettisempi. Los Angelesin Dolby-teatterin juhlavasta salista puuttuu tänä vuonna henkilö, joka menneinä vuosina oli usein Oscar-gaalan merkittävin taustavaikuttaja – sama mies, joka viime kuukausina on muuttanut Hollywoodia eniten.

Tuottaja Harvey Weinstein ei tänä talvena ohjaillut kulisseista enää yhtään Oscareihin liittyvää pr-kampanjaa. Sen sijaan hänestä on tullut synonyymi naisten alistamiselle, seksuaaliselle häirinnälle ja asiattomalle vallankäytölle.


Weinsteiniin nelisen kuukautta sitten osuneet syytökset seksuaalisesta häirinnästä avasivat padon, joka on sen jälkeen vetänyt otsikoihin Hollywoodin ahdistavia salaisuuksia.

Ne ovat intiimejä, arkoja asioita, joista jopa puhumiseen tottuneiden Hollywood-tähtien on ollut viime kuukausina vaikea puhua, saati vitsailla. Nyt Kimmelin on pystyttävä siihen koko maailman edessä.

Puhumista seksuaalisesta häirinnästä ei nimittäin tänä vuonna voi välttää. Jonkun on sanottava ääneen se, mitä kaikki ajattelevat: tuomittava häirintä koko elokuva-alan – ja samalla maailman – edessä kaikissa mahdollisissa muodoissaan.


Yksi viime vuoden voittaja jättää väliin

Varmuudella lavalle nousevat jälleen unelmakaupungin tärkeimmät tähdet. Ennakkotietojen mukaan näyttelijä-Oscarit saapuvat jakamaan viime vuoden voittajat Emma Stone, Viola Davis ja Mahershala Ali.

#Metoo-kampanjan tulokset näkyvät myös tässä. Joukosta puuttuu viime vuonna draamasta Manchester by the Sea palkinnon saanut Casey Affleck, joka päätti jättäytyä Oscar-juhlasta pois sen jälkeen, kun häntä kohtaan esitetyt vanhat syytökset seksuaalisesta ahdistelusta nousivat jälleen esiin.

Vaikka Oscar-gaalan järjestävä Yhdysvaltain elokuva-akatemia on kieltänyt juhlassa poliittiset mielenilmaukset, tänä vuonna niille on aivan erityistä tilausta.

Trump-pilat vaativat kekseliäisyyttä

Kekseliäisyyttä vaatii muun muassa se, miten Jimmy Kimmel aikoo vitsailla Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin kustannuksella.

Liberaalissa Hollywoodissa Trumpin politiikalle ja julkisille esiintymisille ei viime vuoden aikana ole juuri riittänyt ymmärrystä, mutta Kimmel ei voi ampua Oscar-lavalla yhtä kovilla kuin amerikkalaistelevision talk show -juontajat ja -satiirikot omissa ohjelmissaan tekevät.


Gaalassa on pelissä myös koko amerikkalaisen elokuvakoneiston imago, joten mahdollisen Trump-ivan täytyy olla hienostunutta ja fiksua.

Tarinat naisista vahvoilla palkinnoille

Palkintojen jakautumista on vaikeampi ennustaa – ainakin kun puhutaan siitä, mikä elokuva palkitaan parhaana ja mikä voittaa eniten pystejä.

Todennäköisimmät pärjääjät ovat 13 ehdokkuutta saanut The Shape of Water sekä 7 ehdokkuutta kerännyt Three Billboards outside Ebbing, Missouri. Molemmissa vahvaksi osoittautuva nainen pääsee yllättämään muut sekä näyttämään voimansa.

Mikä olisikaan osuvampaa #metoo-kampanjan sähköistämänä Oscar-vuonna?

Edellisen, meksikolaissyntyisen Guillermo del Toron ohjaaman fantasiadraaman, puolesta puhuu Sally Hawkinsin vahva pääosa mykkänä naisena, joka rakastuu salaisessa laboratoriossa vankina pidettyyn omituiseen vesihirviöön – ja yrittää pelastaa tämän hengen.

Three Billboards outside Ebbing, Missouri taas nojaa Frances McDormandin rooliin naisena, joka painostaa pikkukaupungin rasistisia poliiseja selvittämään tyttärensä raiskausmurhan.

Vahvoja naisia nähdään myös The Postissa, jossa Meryl Streep esittää sanomalehden kustantajaa; Phantom Threadissa, jossa lankoja pitää loppujen lopuksi käsissä jyräävän pukusuunnittelijan muusa (Vicky Krieps); sekä Lady Birdissä, joka kertoo nuoren tytön (Saoirse Ronan) kasvutarinan.


Palkintojen määrässä tämä kolmikko tosin jäänee illan hännille.

Kauhuelokuvan Get Out sekä maanviljelydraaman Mudbound palkitseminen olisi puolestaan Hollywoodille oiva tilaisuus muistuttaa rasismin kitkemisen tärkeydestä.

Toistaiseksi näyttelijöiden ennakkosuosikit ovat Gary Oldman (Synkin hetki), Frances McDormand, Sam Rockwell (Three Bill­boards outside Ebbing, Missouri) ja Allison Janney (I, Tonya), jotka kaikki ovat voittaneet jo niin Golden Globen, näyttelijäkillan oman palkinnon sekä Britannian Baftankin.

Oscar-äänestäjät ovat kuitenkin aina rakastaneet tunteellisia yllätyksiä.

En ihmettelisi, jos palkinnot veisivätkin näyttelemisen Phantom Threadiin lopettava Daniel Day-Lewis, All the Money in the Worldin 88-vuotias Christopher Plummer, mykkänä loistava Sally Hawkins tai The Shape of Waterissa suulaudesta hyveen tekevä Octavia Spencer.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt