Seksuaalista hyväksikäyttöä rajusti käsitellyt 90-luvun nuortenelokuva oli ponnahduslauta tuleville tähdille

Julkaistu:

Tänään tv:ssä
Vuonna 1994 ilmestyneessä Kissan kuolema -elokuvassa näyttelivät nuorina muun muassa Peter Franzén, Kalle Ahola ja Marja Pyykkö.
Kissan kuolema (1994), tiistaina 6.3. Teema & Fem klo 21.55

Kissan kuolema kuuluu monen nykynelikymppisen nuoruusmuistoihin. Esiintyihän elokuvassa Don Huonot -yhtyeestä jo orastavan tunnettu Kalle Ahola.

Taru Väyrysen nuortenkirjaan perustuvan koulukotielokuvan ohjasi tv-sarjojoista Susikoira Roi (1987) ja Pirunnyrkki (1988) tuttu Raimo O. Niemi.

Vuoden 1994 elokuvassa on vielä vahva kasaritunnelma, mutta aihepiiri ei ole kaukana nykypäivän teemoista. Viime aikojen #metoo-keskusteluun elokuva ottaa kantaa vuosien takaa.


Koulukodissa nuoria vaanii inhottava Sika, joka hyväksikäyttää ja valokuvaa uhrejaan. Nämä eivät uskalla puhua aikuisille, mutta lopulta kiukku kulminoituu niin, että Sialle viritetään ansa.


Ohjaaja Niemi löysi roolituksensa pääasiassa tuon ajan Kellariteatterista ja muiden ohjaustöidensä kautta. 22-vuotias Ahola oli ollut mukana tv-sarja Pirunnyrkissä. 23-vuotias Franzèn oli esiintynyt elokuvataiteen opiskelijoiden lyhytelokuvissa.

18-vuotias Marja Pyykkö oli ohjaaja Nadja Pyykön tytär, 14-vuotias Helena Vierikko Vesa Vierikon tytär.


Kellariteatterissa näytelleelle 25-vuotiaalle Marjaana Maijalalle elokuvarooli oli ensimmäinen, ja samoihin aikoihin hän pääsi Teatterikorkeakouluun. Helena Vierikko sai suorituksestaan itsemurhaa yrittävänä Siruna Jussi-palkinnon.

Alalle sivurooleista päätyivät Sanna-June Hyde, Riku Suokas ja Petri Hanttu. Vanhemmista konkareista elokuvassa esiintyivät Rea Mauranen ja Sulevi Peltola.

Kalevan kriitikko Juhani Nurmi kirjoitti vuonna 1994 arviossaan: ”Ainoa spontaani näyttelijä on Kalle Ahola, jonka vähäeleinen machismo säväyttää."


Ahola ei päätynyt näyttelijäksi, mutta yhtye Don Huonot takoi suurimpia keikkalavoja seuraavat kymmenen vuotta. Telakalle jäänyt yhtye soitti viime vuonna nostalgisen muistelukiertueen. Elokuvassa kuullaan Don Huonojen vuoden 1994 läpimurtohitti Kissaihmiset, jossa Aholan parina laulaa Costi Snellman.

Marja Pyykkö toimii nykyään elokuvaohjaajana (Sisko tahtoisin jäädä, Yösyöttö).


Helena Vierikko on näytellyt useissa sarjoissa ja elokuvissa, kuten Kotikadussa, Laitakaupungin valoissa, Suojelijoissa, Helpossa elämässä ja Luokkakokouksessa.


Marjaana Maijala on nähty viimeksi Yösyöttö-elokuvassa ja tv-sarjassa Donna. Hän on näytellyt muun muassa Kansallisteatterissa.


Ja Peter Franzénista tuli tietysti yksi Suomen suosituimmista näyttelijöistä, joka tekee uraa myös ulkomailla. Franzén on myös kirjailija ja ohjaaja.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt