Muistatko vielä Pyhimyksen? Roger Moore teki läpimurron – myös toinen yllättävä asia nousi suosioon - TV & elokuvat - Ilta-Sanomat

Muistatko vielä Pyhimyksen? Roger Moore teki läpimurron – myös toinen yllättävä asia nousi suosioon

1960-luvun suosikkisarja Pyhimys oli Roger Mooren läpimurto ja tie kohti Bond-rooleja.

Pyhimys-sarja teki tähden niin Roger Mooresta kuin myös Volvo P1800 -autosta.­

25.2.2018 7:10

1960-luvulla Pyhimys (The Saint, 1962–1969) edusti vauhdikasta ja tyylikästä jännitysviihdettä, joka oli kuorrutettu ajankohdalle tyypillisellä alleviivatulla huumorilla. Brittisarja kertoo kirjailija Leslie Charterisin luomasta, rikoksia selvittävästä seikkailijahahmosta Simon Templarista eli Pyhimyksestä, joka toimii kuin Robin Hood. Templar auttaa ihmisiä epätavallisin keinoin, jotka usein liikkuvat laillisuuden harmaalla alueella.

Sarja alkoi perinteisenä salapoliisijännärinä, mutta muuttui vuosien aikana enemmän vakoojatrillerin suuntaan. Samoin mustavalkoisuus vaihtui väreihin kesken sarjan.

Pääroolia näytteli sittemmin Bond-seikkailuista tuttu Roger Moore (1927–2017). Pyhimys-sarja olikin Moorelle suuri läpimurto, joka teki hänestä tähden. Moore loi sarjassa omaksi tavaramerkikseen muodostuneen itseironisen ja pilke silmäkulmassa operoivan brittiherrasmiehen prototyypin.

Moorelle tarjottiin Bond-roolia jo Pyhimyksen-kuvausten aikaan, mutta hän joutui tuolloin kieltäytymään aikatauluongelmien vuoksi.

Pyhimys-rooli oli Moorelle onnenpotku monella tapaa. Hän oli jo aikaisemmin halunnut ostaa kirjojen filmausoikeudet. Vaikka tämä ei onnistunut, hän sai kuitenkin pääroolin. Myöhemmin Moore myös ohjasi yhdeksän sarjan jaksoa.

Lähes yhtä kuuluisaksi kuin Roger Moore nousi hänen autonsa, valkoinen Volvo P1800. Alun perin Pyhimyksen autoksi haluttiin Jaguar. Miksi Jaguarista ei tullut Pyhimyksen autoa, liikkuu kaksi eri versiota. Toisen mukaan Jaguar ei suostunut antamaan uutta E-tyyppiään sarjaan. Toisen mukaan Jaguaria ei saatu tarpeeksi ajoissa kuvauksiin lakkojen vuoksi.

Joka tapauksessa Volvo innostui tarjouksesta saada autonsa tv-sarjaan. Se todellakin kannatti, sillä tv-sarjan ansiosta Volvo P1800 nousi yllättävään suosioon. Autosta tuli yhtäkkiä haluttu, ja sen myynti nousi räjähdysmäisesti. Suomessakin autotyyppi on tullut tunnetuksi ”Pyhimys-Volvona”.

Myös Roger Moore ajoi Volvo P1800 -mallia. Kun Moorelta kerran kysyttiin, mikä on ollut hänen lempiautonsa kuvauksissa, vastaus oli selvä.

– Olen hyvin kiintynyt Volvo P1800:an, ja tietysti omistin myös sellaisen. Se on kaunis auto ja ajan Volvolla edelleen.

Alkuperäinen, kunnostettu Pyhimys-Volvo oli näytteillä Lonttoon automessuilla.­

Alkuperäinen vuoden 1962 Pyhimys-Volvo ehti romuttua 22 vuoden ajan, kunnes autoharrastaja Kevin Price löysi sen ja kunnosti sen entiseen loistoonsa. Price löysi auton huonossa kunnossa 1991 maatilalta Pohjois-Walesistä. Price käytti kymmenen vuotta autonosien keräämiseen ja vielä kuusi vuotta sen kunnostamiseen.

Tammikuussa 1973, kun Roger Moore oli juuri allekirjoittanut ensimmäisen sopimuksensa Bond-elokuvista, hän vastasi Hindu Timesin haastattelussa epäilyksiin, joiden mukaan suuri yleisö tulisi aina näkemään hänet Pyhimyksenä.

– Kun näyttelin Ivanhoessa, lapset tulivat potkimaan minua, koska luulivat että minulla on panssari vaatteiden alla. Kun näyttelin Maverickissa, minua pidettiin cowboyna. Toisin sanoen, olen yleisölle aina sitä, mitä sillä hetkellä näyttelen. Näyttelen yhtä roolia kunnes otan toisen roolin, juuri niin kuin ammattinäyttelijän kuuluukin tehdä, Moore kuittasi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?