Jani Volanen lihotti itsensä Pekka Perän rooliin pizzalla ja oluella: ”Se oli hirveää” – Lue sunnuntain elokuva-arviot

Julkaistu:

tv-elokuvat
Tv-ensi-illassa nähdään Talvivaaran sotkuja kuvaava elokuva Jättiläinen. IS Tv-lehden kriitikot arvioivat päivän tv-elokuvat.
Talvivaaran kaivos on suomalaisten oma tragedian lähde, josta on helppo ammentaa ainekset poliittiseen juonitteluelokuvaan. Aleksi Salmenperän elokuvassa Jättiläinen Joonas Saartamo esittää uunituoretta virkamiestä, jonka harteille nopeassa tahdissa kasataan kainuulaisen nikkelikaivoksen ympäristöluvan käsittelytaakka. Vastassa ovat kovat luut, Talvivaaran johtohahmo Pekka Perä (Jani Volanen) ja oman viraston pomo Raimo (Peter Franzén).Jani Volasen Pekka Perä olisi lähes parodinen pahishahmo, ellei tyypissä olisi niin paljon aitoa tunnetta mukana. Roolia varten Volanen tutki hahmoa videoiden ja haastattelujen avulla sekä lihotti itseään viikkoja.

– Pizzalla ja oluella. Se oli hirveää. Oli helpompaa lihoa kuin jälkeenpäin pudottaa painoa, mutta raskasta oli lihominenkin! Pari päivää ahmien meni hyvin, mutta sitten ei maittanut enää mikään, Volanen kertoi IS Tv-lehdelle.

– Hahmoon eläytymisessä auttoi paitsi taustatyö myös se, että keskityimme työmaailmaan, emme kotioloihin. Se olisi ollut paljon haastavampaa aitojen henkilöiden ollessa kyseessä. Perältä en saanut itse palautetta.

Siru Valleala

Lue elokuvan arvio kuvan allaJättiläinen (2016)
TV1 klo 21.00
Draama ★★★

Sotkamon Talvivaaran kohutun nikkelikaivoksen skandaalimainen tapahtumaketju saa ansaitsemansa madonluvut Aleksi Salmenperän ohjaamassa elokuvassa. Pekko Pesonen on kirjoittanut tosiasia-aineiston pohjalta tiukan aikalaisdraaman. Omissa hieman reportaasinomaisissa rajoissaan Jättiläinen toimii hyvin. Peter Franzénin, Leea Klemolan ja Pertti Sveholmin kaltaiset huippunäyttelijät tekevät loistavan Jani Volasen rinnalla tapausten kulusta kiehtovan kiinnostavaa seurattavaa. (94) TM

Muiden päivän elokuvien arviotOikeanlaista kemiaa (2005)
Hero klo 9.55
Romanttinen komedia ★★

Uma Thurman on eronnut nelikymppinen Rafi ja Bryan Greenberg kaksikymppinen Dave, joiden välille kehkeytyy suhde. Daven äiti (Meryl Streep) sattuu myös olemaan Rafin terapeutti. Ben Youngerin elokuva ei kapsahda pelkäksi komediaksi, vaan onnistuu käsittelemään ikäeron aiheuttamia ennakkoluuloja kohtuullisen kiinnostavasti. (100) TKKelly & Cal (2014)
Hero klo 11.40
Parisuhdedraama ★★★

Jen McGowanin ohjaamassa hyvässä draamassa muusikkonakin kunnostautunut, raivokkaista näyttelijätöistään tunnettu Juliette Lewis tekee koskettavan roolin entisenä punkbändin soittajana Kellynä. Avioituneena ja lapsen saaneena hän on päätynyt kotiäidiksi keskiluokkaiselle omakotitaloalueelle. Kellyn tylsään elämään tulee kaivattu käänne, kun hän tutustuu naapurissa asuvaan halvaantuneeseen opiskelijaan. (105) TKMonty Pythonin paremmat pilat (1971)
Teema & Fem klo 12.00
Komedia ★★★

Brittiläisen koomikkoryhmän ensimmäistä pitkää elokuvaa on hankala arvottaa, koska kyse on heidän tv-sarjasketsiensä (46!) kokoelmasta. Onneksi kaverukset ovat kuitenkin tehneet Ian MacNaughtonin ohjauksella ne uudelleen, isolle kankaalle. Joka tapauksessa hervotonta, oivaltavaa naurattamista riittää. Miksei tämmöistä tehdä enää..? (89) TM

Ranskalaista häähumua (2014)
Hero klo 13.25
Hääkomedia ★★★

Philippe de Chauveronin ohjaamassa ranskalaiskomediassa vitsaillaan vitsikkään mainiosti ennakkoluuloisilla uskonto-, rotu- ja kulttuurieroilla. Huikeaksi menestykseksi kotimaassaan osoittautuneessa elokuvassa porvariperheen neljästä tyttärestä yksi on mennyt naimisiin muslimin, toinen juutalaisen ja kolmas kiinalaisen kanssa. Ikääntyneet katolilaisvanhemmat päättävät luottaa nuorimpaan tyttäreensä, mutta tämän sulhasehdokas onkin varsinainen yllätys. (92) TKKuninkaan puhe (2010)
Hero klo 15.00
Draama ★★★ ½

Tom Hooperin ohjaama Oscar-palkintojen kahmija kertoo Yorkin herttuasta (Colin Firth herkimmillään), joka kärsii änkytyksestä eikä halua nousta 1930-luvulla Britannian kuninkaaksi. Hieman laskelmoidussa mutta koskettavassa elokuvassa Geoffrey Rush näyttelee omaperäistä puheopettajaa, kansanmiestä, josta tulee kuninkaan ystävä. (115) TM

Neiti Marple: Tuijottava katse (2010)
TV1 klo 15.05
Dekkaritrilleri ★★

Jo ainakin kolmas versio Agatha Christien romaanista, jossa tutkitaan myrkytystä kutsuilla. (89) TMAutot (2006)
Nelonen klo 16.00
Autoseikkailu ★★★

Pixar jatkaa onnistuneiden digianimaatioiden sarjaa hillittömän hauskalla leffalla. Pääosassa on omahyväinen ralliauto Salama McQueen. Peltikoslista on saatu irti yllättävän erilaisia persoonallisuuksia. (111) TKPelimiehen painajainen (2009)
Hero klo 17.00
Romanttinen komedia ★★★★

Charles Dickensin satua Saiturin joulu (1843) muunteleva fantasiakomedia esittelee Matthew McConaugheyn elementissään yhden illan suhteita harrastavana hurmurina, jonka kyyninen asenne saa kolauksen Michael Douglasin näyttelemältä irstaalta haamulta. Mark Watersin ohjaamassa opettavaisessa romanttisessa komediassa renttuhuumori saa tasapainoksi myös aitoa lämmintä uskoa rakkauden pelastavaan voimaan. (96) TTAcross the Universe (2007)
Kutonen klo 18.20
Musikaali ★★★

Julie Taymorin musikaalissa puhaltavat 1960-luvun tuulet. The Beatles ja psykedeeliset visualisoinnit on sovitettu mallikkaasti. (127) HIMVaihtamalla paranee (2010)
Hero klo 19.00
Draamakomedia ★

Vaisussa ja vetelästi kirjoitetussa romanttisessa komediassa Jennifer Aniston näyttelee nelikymppistä, lasta haluavaa sinkkunaista, joka päättää turvautua spermapankin antimiin. Jason Batemanin näyttelemä paras ystävä päätyy kännipäissään peukaloimaan tärkeitä nesteitä. (102) TK

Armoton kujanjuoksu (2015)
Teema & Fem klo 21.00
Draama ★★ ½

Ruotsalaisen hyvinvointiyhteiskunnan kääntöpuolen paljastaneet Stefan Jarlin narkkisdokumenttiklassikot saavat korutonta jatkoa Peter Grönlundin karhean realistisessa fiktiotarinassa huumekoukussa pyristelevästä Minnasta. Pääosassa Malin Levanon ei todellakaan kerjää sympatioitamme, ja sivurooleissa nähdään useita kadulta poimittuja toisen polven ruotsinsuomalaisia. (89) TMIn Time (2011)
Sub klo 21.00
Tieteisjännitys ★★

Elokuvien Gattaca (1997) ja Lord of War (2005) ohjaajan Andrew Niccolin tieteisjännärin ajatus on mielenkiintoinen: tulevaisuudessa rikkaat elävät ikuisesti, mutta köyhät vain tietyn ajan. Jäljellä olevalla elinajallaan voi kuitenkin käydä kauppaa. Hyvä idea on mömmitty palkkaamalla pääosaan laulajana paremmin tunnettu Justin Timberlake. (104) TK

Man of Tai Chi (2013)
Kutonen klo 21.00
Toiminta ★★

Matrix-tähti Keanu Reeves on nähty isojen tuotantojen ohella indiefilmeissä, ja sellainen on tavallaan myös kiinalaisamerikkalaisena yhteistyönä valmistunut Man of Tai Chi. Reeves on sen ohjannut ja näyttelee myös yhden pääosista. Tarina, joka ei ole kummoinen, kertoo tappavia ja laittomia, mutta rahakkaita kaksintaisteluja järjestävästä liikemiehestä (Reeves), joka haluaa ottelijakseen taijilajin mestariksi osoittautuvan nuoren. (105) TK

Home of the Brave (2006)
Fox klo 21.10
Sotamelodraama ★★

Samuel L. Jackson näyttelee armeijan lääkäriä yhtenä kolmesta Irakin sodan veteraanista, jotka yrittävät sopeutua siviiliin. Tuottaja Irwin Winklerin seitsemäs ohjaus on keskinkertainen melodraama. (103) TMNälkäpeli – Matkijanärhi, osa 1 (2014)
Nelonen klo 22.00
Tieteisdraama ★★

Suzanne Collinsin post-apokalyptisen romaanifilmatisointisarjan päättävä kolmas osa on jaettu kahdeksi erilliseksi elokuvaksi, joista nyt nähdään ensimmäinen. Aikaisemmat osat rakentuivat Nälkäpeli-turnauksen ympärille, mutta nyt on siirrytty isommille areenoille propagandasodan pyörteisiin. Pääosassa jatkaa jälleen hyvää työtä tekevä Jennifer Lawrence. Synkeästi vellova, hitaasti käynnistyvä ja säästeliäästi toimintaa tarjoava elokuva on puhtaasti päätösjakson pohjustamista. (117) TK

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt