Muistatko Alf-sarjan? Kuvauksissa oli painajaismaista: ”Jos sarja olisi jatkunut vielä, olisimme kaikki seonneet”

1980-luvun suosikkisarjan kuvaukset olivat teknisesti haastavia, hitaita ja turhauttavia. Kerran isää näytellyt Max Wright hyökkäsi Alf-nuken kimppuun. Lapsinäyttelijät saivat tarpeekseen koko alasta.

Alf-sarja oli 1980-luvun suosikki.

18.2.2018 7:10

Alf-tilannekomediasarja villitsi 1980-luvulla. Lapset halusivat Alf-pehmoleluja, sarjakuvia ja muita oheistuotteita. Myös aikuiskatsojat nauttivat hauskasta sarjasta. Mutta näyttelijöille ja kuvausryhmälle Alf-sarja jäi mieleen teknisesti haastavana ja henkisesti kuluttavana.

Sarjaa valmistettiin vuosien 1986–1990 aikana, ja sitä tehtiin neljä tuotantokautta, jotka kattoivat 102 jaksoa. Sarja kertoo Melmac-nimiseltä planeetalta kotoisin olevasta Alf-nimisestä avaruusoliosta, joka törmää avaruusaluksellaan Tannerien perheen autotallin kattoon. Alf tutustuu Tannerien perheeseen ja jää asumaan heidän luokseen. Perhe joutuu piilottelemaan Alfia uteliailta sivullisilta.

Avaruusolio pitää ruoasta ja oluesta ja himoitsee erityisesti perheen kissaa. Alf tuli tutuksi sarkastisista sutkauksistaan, jotka ihmettelivät maapallon ihmisten menoa.

Päätösjakso lopetettiin cliffhangeriin, jossa Alf jäi Yhdysvaltain armeijan satimeen. Jakso loppui planssiin ”To Be Continued” eli jatkuu, mutta tuotantoyhtiö ei halunnutkaan kuvata enää jatkoa.

Jatkoa tosin seurasi vuonna 1996, kun tv-elokuva Tehtävä Alf/Project: ALF näki päivänvalon. Alfista on tehty myös piirrossarjoja sekä sarjakuvalehti, jota julkaistiin Suomessakin 1980- ja 1990-luvuilla.

Pääroolin esittäjä jäi Alf-nuken varjoon

Sarjan kuvauksia on kuvailtu jälkikäteen hankaliksi, suorastaan hirveiksi. Näyttelijät avautuivat People-lehden haastattelussa 2006 kuinka turhauttavia kuvaukset olivat heille.

Perheen isää, Willie Tanneria näytellyt Max Wright kertoi, että oli rasittavaa näytellä käsinuken kanssa, joka kaiken lisäksi sai kaikki parhaat vuorosanat.

Kerran kuvauksissa Wright sekosi ja hyökkäsi Alf-nuken kimppuun. Tuottajat joutuivat repimään raivostuneen näyttelijän irti nukesta.

Wrightin kerrotaan kadonneen paikalta viimeisen otoksen purkittamisen jälkeen ilman minkäänlaisia jäähyväisiä.

– Ei ole väliä, mitä kuvauksissa tapahtui tai miltä minusta tuntui, vaan tärkeää on, että Alf toi katsojille paljon iloa, Max Wright pohti People-lehdelle 2006.

Alf on jäänyt Max Wrightin uran tunnetuimmaksi rooliksi. Hän esiintyi pienessä roolissa Frendien kahdella ensimmäisellä kaudella Terrynä, Central Perk -kahvilan omistajana. Wright on näytellyt paljon teatterissa, ja 1998 hän sai Tony-ehdokkuuden.

Viime aikoina Wright on noussut otsikoihin rattijuopumuksen ja seksiskandaalin vuoksi.

”Iso, riitaisa perhe”

Perheen äitiä Kate Tanneria näytellyt Anne Schedeen on määritellyt kuvaukset tekniseksi painajaiseksi, jotka raastoivat kaikkien hermoja. Hänen mukaansa kuvauksissa ei ollut mitään iloa: Ne olivat hitaita, kuumia ja tylsiä, kun puolen tunnin ohjelmaa nauhoitettiin 20-25 tuntia.

Schedeen kuvaili, että hän tuli hyvin toimeen nuorien näyttelijöiden kanssa, mutta jotkut aikuiset olivat hankalia persoonallisuuksia.

– Koko kuvausryhmä oli iso, riitaisa perhe. On ihme, että Alf-sarjasta tuli niin ihana, eivätkä jutut kuvausten sekasorrosta levinneet.

”Kun Alf lopetettiin, olin helpottunut”

Perheen teini-ikäistä Lynn-tytärtä näytellyt Andrea Elson sairastui toisella kaudella bulimiaan.

– Jos Alf olisi jatkunut vielä yhdenkin kauden, me olisimme kaikki seonneet, Elson muisteli People-lehdelle.

Andrea Elson meni naimisiin vuonna 1993 ja pari sai lapsen vuonna 1997. Tuolloin Elsonin bulimia helpotti. Hän vieraili Tunteita ja tuoksuja -saippuasarjassa muutaman jakson verran. Elson päätti kuitenkin jättää näyttelemisen keskittyäkseen lapseensa.

Brian-poikaa näytellyt Benji Gregory (s.1978) oli 80-luvun lapsitähti, joka esiintyi lukuisissa tv-sarjoissa. Gregory syntyi näyttelijäperheeseen, ja hänen isoäitinsä toimi hänen managerinaan.

Alfin loputtua Gregory lopetti näyttelemisen. Hän teki uran armeijan palveluksessa, mistä hänet vapautettiin 2005 terveydellisistä syistä.

– Kun Alf lopetettiin, olin helpottunut. En halunnut enää tehdä tv-sarjoja, mutta en kadu niistä yhtäkään, Gregory muisteli.

Alfin nahoissa

Pienikokoinen Alf-hahmo oli osassa kohtauksia vain nukke, jota käsitteli Paul Fusco, toinen sarjan luojista ja Alfin ääni.

Mutta kohtauksissa, joissa Alfin piti kävellä tai juosta, avaruusoliopuvun puki päälleen 84 senttiä pitkä näyttelijä Michu Meszaros.

Ennen roolia Meszaros oli esiintynyt sirkuksessa. Myöhemmin Meszaros esiintyi Pepsi-mainoksessa Michael Jacksonin kanssa. Hän menehtyi 2016 pitkällisen sairastelun jälkeen 76-vuotiaana.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?