Muistatko megasuositun Dallas-sarjan? Näin Ewingin öljyperheen näyttelijöille kävi huippuvuosien jälkeen: yllättäviä kuolemia, traagisia rakkaustarinoita...

Legendaarinen Dallas täyttää huhtikuussa 40 vuotta. Sarjan tähdistä osa on jatkanut televisiouralla, osaa nähdään julkisuudessa harvoin.

Charlene Tiltonin ja Steve Kanalyn näyttelemät hahmot olivat Dallasin alussa rakastavaisia. Myöhemmin yllättävässä juonenkäänteessä paljastui, että he olivatkin sukua keskenään.

12.2.2018 7:40

Huhtikuussa tulee kuluneeksi 40 vuotta siitä, kun suositun saippuasarjan Dallasin ensimmäinen jakso näytettiin televisiossa. Hittisarjan keskiössä oli texasilainen Ewingin perhe.

Sarja muistetaan Larry Hagmanin esittämästä juonittelevasta öljyparoni J.R. Ewingistä sekä yllättävistä juonenkäänteistä, joissa esimerkiksi kuolleeksi luultu hahmo olikin hengissä ja kokonainen tuotantokausi osoittautui vain uneksi. Kaudet päättyivät tyypillisesti jännittäviin tapahtumiin, jotka jättivät katsojat kaipaamaan jatkoa.

Victoria Principal ja Patrick Duffy näyttelivät Dallasin alussa avioparia.

Vuonna 1991 päättynyttä hittisarjaa on lämmitelty uudestaan useita kertoja, viimeisimmän kerran vuosina 2012–2014. Dallasin kaltaiseen menestykseen ei kukaan alkuperäisen kokoonpanon tähdistä ole kuitenkaan enää päässyt.

Yksi sarjan jatko-osissa nähdyistä on Bobby Ewingiä näytellyt Patrick Duffy, 68. Duffy päätyi rooliin Dallasin tuottajan pyynnöstä ja näytteli yhtä tuotantokautta lukuun ottamatta kaikilla sarjan kausilla. Näyttelijä paljasti Huffington Postin haastattelussa 2014, miksi jätti sarjan yhdeksi tuotantokaudeksi.

Charlene Tiltonia on Dallasin jälkeen nähty televisiossa.

– Se oli selkeästi usean eri tähden sarja ja ajattelin sen suosion huipulla, että se jos koskaan olisi oikea aika yrittää aloittaa jotain, joka olisi enemmän yhden tähden ohjelma. Jätin sarjan ja niin ei tapahtunut – tyypillinen Patrick Duffyn bisnespäätösfiasko, Duffy kertoi.

Dallasin jälkeen Duffy on nähty lähinnä televisiosarjoissa, kuten Suomessakin esitetyssä Tervetuloa Ruotsiin! -sarjassa. Hän näytteli myös viisi vuotta Kauniissa ja rohkeissa. Duffy on ollut jo 46 vuotta naimisissa Carlyn-vaimonsa kanssa. Parilla on kaksi lasta.

Bobby Ewingin ensimmäistä vaimoa näytellyt Victoria Principal, 68, oli näytellyt muutamissa elokuvissa ennen roolia hittisarjassa. Tummakutrinen kaunotar oli nähty myös Playboy-lehdessä.

Dallasin jälkeen Principal loi uraa kauneudenhoidon parissa. Principal muun muassa kirjoitti kolme kirjaa liittyen kauneuteen, ihonhoitoon ja terveyteen. 1980-luvulla ilmestyneet kirjat olivat myyntimenestyksiä. Vuonna 2001 häneltä ilmestyi vielä neljäs kirja.

Steve Kanalya nähdään harvoin julkisuudessa.

Satunnaisesti televisiosarjoissa ja -elokuvissa nähty Principal on viime vuosina keskittynyt hyväntekeväisyystyöhön. Hän on ollut kahdesti naimisissa.

Alkoholismista kärsinyttä J.R. Ewingin Sue Ellen -vaimoa näytellyt Linda Gray, 77, jatkoi tv-uraansa menestyksekkäästi Dallasin jälkeen. Yhtä pitkää roolityötä ei Gray ole tehnyt, mutta hänet nähtiin muun muassa Kauniissa ja rohkeissa yhdellä tuotantokaudella. Viime vuonna hän näytteli Amazonin draamasarjassa Hand of God ja vuonna 2016 Hollyoaks-saippuasarjassa.

Patrick Duffy jätti Dallasin yhdeksi tuotantokaudeksi. Kun pyyntö tuli, palasi hän hittisarjaan.

Gray on ollut kerran naimisissa. Hänellä on kaksi lasta.

J.R:n ja Bobbyn velipuolta Ray Krebbsiä näytellyt Steve Kanaly, 71, ei Dallasin jälkeen ole löytänyt samanlaista menestysroolia. 1990-luvulla Kanaly näytteli hittisarjoissa All My Children ja Walker Texas Ranger. Ennen näyttelijänuraansa Kanaly loi uraa vesivärimaalarina.

– Ajattelin itseäni vielä taiteilijana, joka vain teki näyttelijän hommia, Kanaly muisteli näyttelijänuransa alkuvaiheita People-lehdelle vuonna 1982.

Viime aikoina harvakseltaan julkisuudessa nähty Kanaly on ollut naimisissa vuodesta 1975. Hänellä on kaksi lasta.

Victoria Principal on keskit tynyt hyväntekeväisyyteen.

Monen Dallas-fanin suosikki oli Lucy Ewing, joka kasvoi sarjassa juonittelevasta teinistä aikuiseksi, jonka rakkauselämässä riitti vipinää. Hahmoa näytellyt Charlene Tilton, 59, on Dallasin jälkeen näytellyt erilaisissa televisioelokuvissa ja -sarjoissa. Samanlaista hittiroolia kuin Lucy ei kuitenkaan ole osunut kohdalle.

Kahdesti naimisissa olleella Tiltonilla on yksi lapsi ensimmäisestä liitostaan. Rakkausrintamalla Tilton on joutunut kohtaamaan myös surua. Hän seurusteli pitkään kuvaajana työskennelleen Cheddy Hartin kanssa ennen kuin Hart kuoli yllättäen sydänkohtaukseen vain 54-vuotiaana vuonna 2009.

Ken Kercheval, 82, on ainoa elossa oleva Dallas-tähti, joka nähtiin sarjan jokaisella tuotantokaudella. Kercheval näytteli sarjassa Ewingin vihollista Cliff Barnesia. Kercheval on tehnyt saippuasarjan jälkeen satunnaisesti erilaisia näyttelijän töitä. Hän on ollut neljästi naimisissa, ja hänellä on seitsemän lasta.

Dallasin fanit ovat myös joutuneet hyvästelemään vuosien varrella useita alkuperäisen sarjan tähdistä.

Barbara Bel Geddes ja Jim Davis Dallas-sarjassa.

Ewingin perheen pään Jock Ewingin näyttelijä Jim Davis kuoli syöpään 71-vuotiaana vuonna 1981. Pitkän uran näyttelijänä tehnyt Davis oli naimisissa, mutta hänen ainoa tyttärensä oli kuollut 15-vuotiaana auto-onnettomuudessa.

– Luulin, etten koskaan pääsisi yli siitä, Davis kertoi myöhemmin People-lehden mukaan.

– Katsoin hänen kuvaansa ja aloin itkeä ja menin hakemaan juoman. Lopulta tajusin, ettei juominen auttaisi. Vain aika. Aika parantaa.

Näyttelijän kuoleman takia Jock Ewing kirjoitettiin sarjasta ulos: hahmo kuoli helikopteriturmassa Etelä-Amerikassa.

Jockin Ellie-vaimoa näytteli pääasiassa Barbara Bel Geddes, joskin yhdellä tuotantokaudella roolissa nähtiin Donna Reed. Bel Geddes oli saanut vakavan sydänkohtauksen vuonna 1983, minkä takia Donna Reed palkattiin Ellien roolin. Kun Bel Geddes myöhemmin toipui ja palkattiin takaisin rooliin, kenkää saanut Reed haastoi tuotantoyhtiön oikeuteen.

Ken Kercheval ja Morgan Brittany, joka näytteli Kerchevalin esittämän Cliff Barnesin siskopuolta Katherine Wentworthia.

Oikeustaistelu muistutti toisinaan saippuasarjaa, sillä Reed yritti jopa pysäyttää Dallasin kuvaukset, The New York Times kertoi vuonna 1985. Tapaus sovittiin lopulta oikeussalin ulkopuolella. Reedille maksettiin People-lehden mukaan yli miljoona dollaria.

Reed kuoli haimasyöpään vuonna 1986. Ennen Dallasia hän oli tähdittänyt omaa The Donna Reed Show -televisio-ohjelmaansa. Lisäksi hän oli saanut Oscar-palkinnon Täältä ikuisuuteen -elokuvasta. Alfred Hitchcockin televisiotöitä ennen Dallasta tähdittänyt Bel Geddes puolestaan kuoli vuonna 2005. Hän oli sairastanut keuhkosyöpää.

Legendaarisen J.R. Ewingin näyttelijä Larry Hagman menehtyi vuonna 2012 kurkkusyöpään. Hänet ehdittiin kuitenkin nähdä uudessa Dallas-sarjassa.

Larry Hagman oli naistenmiehen maineessa.

Naistenmiehen maineessa olleen Hagmanin tytär Kristina kirjoitti isästään paljastuskirjan tämän kuoleman jälkeen. Tyttären kirjan mukaan Hagmanin elämään kuuluivat marijuana, LSD, viina ja nuoret rakastajattaret.

Yksi näyttelijän rakastajattarista vieraili 81-vuotiaan tähden luona tämän viimeisinä päivinä.

– Hän meni sänkyyn isäni kanssa siellä sairaalassa, tytär väitti toissa vuonna ilmestyneessä The Eternal Party -kirjassaan.

Viimeisimmän kerran fanit joutuivat vastaanottamaan suru-uutisen, kun karjapaimen Steven ”Dusty” Farlow’n näyttelijän Jared Martinin kerrottiin kuolleen toukokuussa 2017. Martin kuoli haimasyöpään kotonaan.

Barbara Bel Geddes on ainoa Dallasin tähdistä, joka voitti roolistaan Emmyn ja Golden Globen.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?