Transnainen saa murhaepäilyt taakakseen – vahva ehdokas Oscar-voittajaksi

Julkaistu:

Elokuva-arvio
Pääosaa näyttelevä Daniela Vega on itsekin transnainen. Hän tekee uljaan ja syvältä kouraisevan roolityön, kiittää elokuvakriitikko Tarmo Poussu.
Chileläisen Sebastián Lelion ohjaama Fantastinen nainen on vahva ehdokas parhaan vieraskielisen elokuvan Oscar-voittajaksi. Se kilpaili samassa kategoriassa myös Golden Globesta, mutta hävisi saksanturkkilaisen Fatih Akinin elokuvalle In the Fade – kuin tyhjästä.

Fantastinen nainen kertoo tarjoilijana ja yökerholaulajana työskentelevästä Marinasta (Daniela Vega), jonka vanhempi miesystävä kuolee yllättäen sairaskohtaukseen. Musertavan menetyksen jälkeen Marina saa kylmää kyytiä niin poliisilta kuin miesystävänsä ex-vaimolta ja aikuiselta pojalta, jotka kieltävät häneltä pääsyn tämän hautajaisiin ja muistotilaisuuteen.

Miksikö? Koska Marina on transnainen. Tai rakastajansa murhaaja ja vastenmielinen sekasikiö, kuten poliisi epäilee ja edesmenneen perhe väittää.


Naiseudestaan ylpeä Marina ei alistu ihmisarvonsa kieltäviin nöyryytyksiin, vaan nousee uhmakkaasti puolustamaan oikeuksiaan. Se saa hänet törmäämään yhä kipeämmin vallitseviin ennakkoluuloihin.

Yksinkertaisen tarinansa ja tiukasti Marinaan rajatun näkökulmansa kautta Le­lion elokuva välittää harvinaisen kouriintuntuvasti kokemuksen seksuaalisesta syrjinnästä. Edesmenneen perheenjäsenet vaativat Marinaa kunnioittamaan heidän suruaan ymmärtämättä lainkaan, että he itse kieltävät Marinalta oikeuden samaan tunteeseen.

Koruttoman ja koskettavan elokuvan pääosassa Daniela Vega – itsekin transnainen – tekee uljaan ja syvältä kouraisevan roolityön.

Fantastinen nainen

Ohjaus: Sebastián Lelio.

Pääosissa: Daniela Vega, Francisco Reyes.

Juoni: Transnainen taistelee oikeudestaan jättää jäähyväiset edesmenneelle rakastetulleen.

Ensi-ilta: Perjantaina 9. helmikuuta 2018.

★★★★

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt