Tänään tv:ssä Lindan traaginen tarina: kuoli nälkään hylätyssä talossa – miksi niin pääsi käymään?

Koskettava dokumentti kertoo Linda Bishopin tarinan ja esittää kysymyksiä siitä, kuka on lopulta vastuussa mieleltään sairaan ihmisen hengestä.

Linda Bishop löydetään autiotalosta kuolleena, päiväkirja vieressään.

Dok: Luoja ties missä minä olen, sunnuntaina 11.2. Teema & Fem klo 22.00

Jedd ja Todd Widerin dokumentti Luoja ties missä minä olen (God Knows Where I Am, 2016) kertoo Linda Bishopin traagisen tarinan.

Dokumentti alkaa, kun Linda Bishop löydetään autiotalosta New Hampshiressa kuolleena, päiväkirja vieressään. Hän on nääntynyt nälkään, luultavasti jo kuukausia aikaisemmin.

Linda Bishop oli kaikkien pitämä, älykäs nuori nainen. Hän syntyi keskiluokkaiseen perheeseen, valmistui taidehistoriasta ja tuli äidiksi. Kaikki muuttui, kun Lindan mieli sairastui. Hänellä todettiin skitsofrenia.

Miten Linda sitten päätyi yksin vanhaan taloon? Ohjelmassa kerrotaan, miten oikeus päätti Lindan olevan kykeneväinen päättämään itse, syökö hän lääkkeitä vai ei. Hänet vapautettiin lokakuussa psykiatrisesta sairaalasta, eikä kellekään omaiselle ilmoitettu.

Linda eli kuukausia sadevedellä ja lähellä kasvavista puista keräämillään omenoilla autiotalossa, keskellä kylmää talvea.

Vaikka naapuri asui tien toisella puolella, ei kukaan ikinä nähnyt Lindaa, eikä nainen uskaltanut hakea apua, sillä hän oli harhoineen mielensä vankina.

Linda kirjoitti päiväkirjaa viimeiseen päiväänsä asti. Näitä päiväkirjan otteita luetaan tarinan edetessä.

– Pohdin kuolevaisuuttani. Vaikka ei tunnu järkevältä kuolla kovien ponnistelujen jälkeen, olisi silti mukavaa päästä tuntemasta tuskaa ja ahdistusta, Linda kirjoitti.

Koskettavassa dokumentissa kuvataan hyvin omaisten avuttomuutta sairauden edessä. Ääneen pääsevät Lindan sisar ja tämän ystävät.

Myös laki itsemääräämisoikeudesta tuntuu olevan veteen piirretty viiva, kun käsitellään mielen sairauksia.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?