Tänään tv:ssä: Patrickista, 26, tuli uusnatsismin kasvot – syyte terrorismista jakaa pikkukaupungin rajusti kahtia - TV & elokuvat - Ilta-Sanomat

Tänään tv:ssä: Patrickista, 26, tuli uusnatsismin kasvot – syyte terrorismista jakaa pikkukaupungin rajusti kahtia

Saksan uusnatsit -dokumentissa murhayrityksestä ja terroriryhmän johtamisesta syytetty Patrick Festing puhuu ensi kertaa Freital-ryhmän teoista. Myös muut kaupungin asukkaat pääsevät ääneen.

Patrick Festing, 26, oikeudessa syytettynä terroririkoksesta.­

8.2.2018 8:32

Ulkolinja: Saksan uusnatsit, torstaina 8.2. TV1 klo 22.00

BBC-dokumentti Saksan uusnatsit (Panorama: Germany’s New Nazis, 2017) tutkii, kuinka väkivaltaisen äärioikeiston kannatus on noussut Saksassa suurimmilleen sitten toisen maailmansodan.

Tapahtumat sijoittuvat pakolaiskriisin aikaan 2015. Koko Eurooppaa kohdanneen kriisin keskus oli Saksa, jonne saapui enemmän turvapaikanhakijoita kuin muihin maihin. Osalla saksalaisista suuret pakolaisvirrat olivat epävarmuutta, huolia ja pelkoja herättävää.

Saksalla on aivan erityinen historiallinen painolasti natsimenneisyytensä vuoksi. Toisen maailmansodan jälkeen kansallissosialismin julkinen kannattaminen on ollut maassa laitonta ja maan alla. Pakolaiskriisin aikaan natsiaate nousi jälleen esiin, ja kansallissosialistiset kaiut tulivat osaksi valtavirtapolitiikkaa Vaihtoehto Saksalle -puolueen myötä.

Freitalissa on ollut useita äärioikeiston mielenosoituksia.­

Dokumentin keskiössä on Freitalin pikkukaupunki ja siellä väkivaltaisia iskuja tehnyt Freital-ryhmä – sekä sen jäsen, tutkintavankeudessa oleva 26-vuotias Patrick Festing. Festingiä syytetään murhayrityksestä ja terroriryhmän johtamisesta.

Festing oli valmistunut varastologistiikasta. Hän teki pätkätöitä muun muassa pizzeriassa. Pakolaiskriisin aikaan Festing alkoi tuntea suuttumusta. Hän kuvailee vihan tunteiden kohdistuneen ennemmin politiikkaan kuin suoraan ulkomaalaisiin.

– Suututtaahan se, kun ulkomaalaiset saavat tehdä mitä tahansa. Heille kaikki on sallittua, he saavat liikkua vapaasti ja kaikki maksetaan. Se suututtaa, Festing selittää motiivejaan.

Poliisi tuo Patrick Festingiä oikeuteen.­

Festing tapasi samanmielisä nuoria aikuisia, joiden kanssa heistä muodostui Freital-ryhmä. Ryhmä teki räjähdeiskuja paikallisia poliitikoita ja vapaaehtoisia ja turvapaikanhakijoita vastaan.

Festingiltä kysytään, mitä hän ajattelee teoistaan nyt, tutkintavankeudessa.

– Sitä kuulee paljon ennakkoluuloisia juttuja. Pakolaisia ja ulkomaalaisia vastaan yllytetään, ja niihin juttuihin uskoo.Vaikka joitain asioita epäilisikin, niin enimmäkseen on samaa mieltä. Juttujen uskoo olevan totta ja niitä toistelee sellaisenaan.

Pikkukaupunki jakautuu kahtia

Äärioikeiston nousun selitykseksi nousee juuri omasta asemastaan ja toimeentulostaan epävarmojen ihmisten kokemus siitä, että heitä ei kuulla, eivätkä he saa ilmaista itseään. Sama ilmiö on ollut taustalla myös Brexitissä ja Donald Trumpin nousussa presidentiksi.

Natsit pois! julistaa Freitalin pakolaiskeskuksen seinään maalattu graffiti.­

Nyt Freitalin pikkukaupungin asukkaat pääsevät ääneen ja saavat kertoa kantansa. Väittelyä aiheuttaa muun muassa se, olivatko Freital-ryhmän räjähdeiskut vain liian pitkälle menneitä poikien kolttosia vai terrorimielessä tehtyjä murhayrityksiä.

Sanansa sanovat sekä maahanmuuttokriittiset äärioikeiston sympatisoijat että iskujen uhrit: liberaalit paikalliset ja turvapaikanhakijat.

– Ei tullut mieleenkään, että Saksassa voisi tapahtua tällaista. Se oli märkä rätti vasten kasvoja, kertoo Syyrian pakolainen Ahmed, yksi epäillyn murhayrityksen uhreista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?