Elokuvalegendat Tom Hanks ja Meryl Streep ensimmäistä kertaa yhteisessä elokuvassa – ”Jokainen kohtaus henkii harvinaista intensiteettiä”

Ensimmäistä kertaa samassa elokuvassa näyttelevät Tom Hanks ja Meryl Streep tekevät Steven Spielbergin ohjaamassa The Post -draamassa saumatonta yhteistyötä.

Ikoniset amerikkalaisnäyttelijät Tom Hanks ja Meryl Streep nähdään ensi kertaa samassa elokuvassa.

4.2.2018 14:16

Vuonna 2016 parhaan elokuvan Oscarin voitti Tom McCarthyn ohjaama tosipohjainen lehdistödraama Spotlight. Tänä vuonna samaan pyrkii Steven Spielbergin ohjaama The Post.

Tosipohjaisuuden ja lehdistöaiheen ohella elokuvia yhdistää molempia työstänyt käsikirjoittaja Josh Singer.

Pelkkä Spotlightin seuraaja Spielbergin uutuus ei silti ole. Sen tarina sijoittuu 30 vuotta kauemmas menneisyyteen, eikä se keskity Spotlightin tavoin kuvaamaan tutkivien journalistien työtä. Sen painopiste on lehdistön ja vallanpitäjien suhteessa, sananvapauden merkityksessä ja tiedonvälityksen moraalissa.

Vuonna 1971 kaksi amerikkalaista sanomalehteä – ensin The New York Times ja sitten The Washington Post – saivat käsiinsä Pentagonin papereina tunnetut salaiset asiakirjat. Niistä kävi ilmi, että Yhdysvaltain presidentit ja hallitukset olivat vuosien ajan valehdelleet maan roolista Vietnamin sodassa.

Tom Hanks esittää The Washington Postin päätoimittajaa ja Meryl Streep sen kustantajaa, jonka kontolle vastuu päätöksestä viime kädessä lankeaa.

Kun asiakirjojen julkaisun aloittanut The New York Times joutui oikeuden määräyksestä keskeyttämään artikkelisarjansa, pallo siirtyi The Washington Postille.

Lehden johto joutui päättämään, uhmatako presidentti Nixonia, oikeuslaitosta ja mahdollista vankilatuomiota vai pidättyäkö yhteiskunnallisesti merkittävän aiheen julkaisusta.

Tom Hanks esittää The Washington Postin päätoimittajaa ja Meryl Streep sen kustantajaa, jonka kontolle vastuu päätöksestä viime kädessä lankeaa. Ensimmäistä kertaa samassa elokuvassa näyttelevät supertähdet tekevät saumatonta yhteistyötä. Hanks hoitaa osansa varmalla ammattitaidolla mutta matalalla profiililla jättäen Streepille tilaa luoda jälleen upean vivahteikas roolityö.

Alle puolessa vuodessa kuvattu ja leikattu The Post on 2005 valmistuneen Münchenin ohella Spielbergin poliittisesti painokkain elokuva.

Sen tuotannon nopeus ei näy hätäisyytenä, vaan korostuneena määrätietoisuutena. Pääosin sisätiloissa tapahtuvaksi ja dialogivetoiseksi elokuvaksi sen jokainen kohtaus henkii harvinaista intensiteettiä.

Tärkein sanoma kohdistuu Yhdysvaltain nykyhallintoon

Tarinaltaan The Post ei ole yhtä helposti seurattava kuin toimituksen sisältä tapahtumia koko ajan seuraava Spotlight. Spielbergin elokuvassa on enemmän näkökulmia ja poliittis-historiallisia kytköksiä, joita ei sormella osoittaen selitetä. Sen katsojalle on eduksi ainakin alustava tietämys Vietnamin sodasta sekä Yhdysvaltojen ulkopolitiikasta 1960–1970-luvulla.

The Postia on kritisoitu siitä, että se korostaa The Washington Post -lehden merkitystä Pentagonin papereiden julkaisun aloittaneen The New York Timesin kustannuksella. Väite on tosi, mutta rajattu näkökulma ei vähennä elokuvan totuudellisuutta eikä sen sanoman painokkuutta.

The Post -elokuvan tärkein sanoma kohdistuu suoraan Yhdysvaltain nykyhallintoon.

Keskittyessään The Washington Postiin elokuva pystyy käsittelemään sananvapauden sekä tiedonvälityksen ja vallanpitäjien suhteen lisäksi kolmattakin nykykatsojaa puhuttelevaa aihetta – nimittäin naisen asemaa.

Streepin esittämä Kay Graham oli elokuvan tapahtuma-aikana Yhdysvaltain ainoa naispuolinen sanomalehden kustantaja. Asemansa hän oli perinyt edesmenneeltä aviomieheltään. Herrakerhon ainoana naisjäsenenä hän koki jatkuvaa vähättelyä vertaistensa taholta. Kotirouvan roolin vaihtuminen vallanpitäjiä uhmaavaksi kustantajaksi tuo Streepin rooliin huomattavaa lisäsärmää.

The Postin tärkein sanoma kohdistuu suoraan Yhdysvaltain nykyhallintoon. Se muistuttaa, ettei lehdistön ja median tehtävä ole palvella vallanpitäjiä, vaan kansaa ja totuutta.

Päivitetty 5.2.2018 klo 14.50: Täydennetty ingressiin elokuvan nimi ja ohjaaja sekä täsmennetty The Washington Post -sanomalehden nimen kirjoitusasu.

The Post

Ohjaus: Steven Spielberg.

Pääosissa: Meryl Streep, Tom Hanks, Bob Odenkirk.

Juoni: The Washigton Post -lehden toimitus saa haltuunsa valtion salaisuuksia Vietnamin sodasta.

Ensi-ilta: Perjantaina 2. helmikuuta 2018.

★★★★

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?