Cheek-elokuva on kärjistetty ja epäselvä – myös seksikohtaukset, psyykenlääkkeet ja kreisibailaus tuntuvat tähti-imagon pönkitykseltä

Veljeni vartija -elokuva kertoo Cheekistä niin varovasti, että tärkeimmäksi mittariksi jää se, kuinka paljon Antti Holma häneltä näyttää, arvioi elokuvakriitikko Taneli Topelius.

30.1.2018 19:58

Välähdyksittäin näyttelijä Antti Holma näyttää aivan Cheekiltä eli Jare Tiihoselta – mutta kunnolla vasta, kun suomi-räpin supertähdestä kertovaa elokuvaa Veljeni vartija on kulunut pitkä tovi.

Siinä vaiheessa nuoresta vihaisesta lahtelaiskundista on jo kasvanut bilepiireissä viihtyvä hiphop-kuningas.

Nuoreksi Jareksi eli kaduilla tappelevaksi parikymppiseksi koltiaiseksi 35-vuotiasta Holmaa on vaikeampi mieltää.

Antti Holma näyttelee sekä Jare Tiihosta eli rap-tähti Cheekiä...

...että hänen kaksoisveljeään Jereä.

Kaksoisroolinsa toisessa osassa Jerenä, Jaren kaksoisveljenä, Holma on alusta asti uskottava.

Syy on yksinkertainen: Kun Holmaa katsoo Jarena, häntä ei voi olla vertaamatta Cheekistä jo vuosia rakennettuun ja viimeisen päälle hiottuun tähtikuvaan – siihen, jota on tykitetty keikoilla, haastatteluissa, Vain elämää -tv-sarjassa ja musiikkivideoilla.

Jeren roolissa painolastia ei ole, sillä samoista geeneistä huolimatta Jere ei ole samalla tavalla julkkis.

Veljeni vartijan kohdalla näköisyydellä on merkitystä. Ohjaaja JP Siilin ja Aleksi Bardyn käsikirjoittama draama tarttuu Jare Henrik Tiihoseen henkilönä niin varovasti, että elokuvan tärkeimmäksi mittatikuksi jää sen antama pintavaikutelma.

Mitä pidemmälle elokuva etenee, sitä uskottavammaksi Antti Holman tulkinta Cheekistä muuttuu.

Erikoistehosteiden toimivuutta ei tarvitse jännittää. Holma on tuplattu Jareksi ja Jereksi komeasti. Sisältö on toinen juttu.

Väkivaltainen käytös sekä röyhkeä omien etujen ajaminen ovat piirteitä, jotka Siili on nostanut Jarea, Jereä ja heidän isäänsä yhdistäviksi tekijöiksi. Veljesten päätymistä usein nyrkkitappeluihin selitetään edellisten sukupolvien painolastilla.

Elokuvassa toimii paremmin silti kuvaus Jaren ”möykystä”, sisäisestä ahdistuksesta, jonka syyksi annetaan lopulta kaksisuuntainen mielialahäiriö ja hoitokeinoksi psyykenlääkkeet. Ahdistuksen laukaisevat tekijät jäävät kuitenkin epäselviksi.

Ovea Jaren sisäiseen maailmaan raotetaan vain hetkittäin. Yhtenä kirstunvartijana lienee ollut Cheekin manageri Carla Ahonius, joka on yksi elokuvan tuottajista.

Elokuvassa häntä näyttelee Armi Toivanen, mutta rooli on tarinan kannalta suhteellisen pieni.

Välillä Jarea (Antti Holma) ahdistaa. Tukena on tyttöystävä Noora (Saga Sarkola).

Suhde Saga Sarkolan näyttelemään tyttöystävään kuvataan niin ikään köykäisesti, vaikka se on tarinan toinen punainen lanka.

Elokuvassa Jare kokee repivää ristiriitaa siitä, ollako katu-uskottava ja itsekäs artisti-Cheek vai rakastamansa Nooran kanssa turvallista seurusteluarkea viettävä poikaystävä. Asian todellisen käsittelemisen sijaan ratkaisuvaihtoehdot esitetään hölmön kärjistetysti ja mustavalkoisesti.

Lopputuloksesta ei ihan selviä, halutaanko tällä vihjata Cheekin käyttäytyneen uransa huipulla kuin kypsymätön teinipoika vai onko kyse käsikirjoituksen puutteista.

Yhtä kaikki, elokuvasta välittyy kuva tähdestä, joka tähtää koko ajan korkeammalle vain peittääkseen alituisen epävarmuutensa.

Veljeni vartija -elokuvasta välittyy kuva epävarmasta tähdestä.

Yksityishenkilön ja raptähden, Jaren ja Cheekin, kaksoisnäkökulma värittää draaman kaikkia muitakin ratkaisuja – mistä yhtenä osoituksena ovat turhat väliselittelyt suoraan kameralle. Elokuvalle olisi tehnyt hyvää tuoda esiin välillä muutakin kuin pelkkä Tiihosten totuus.

Kohtaukset, joissa Cheek päätyy irtoseksiin bändäreiden kanssa, kreisibailaa kavereidensa seurassa tai valehtelee läheisilleen, tuntuvat enemmän tähti-imagon pönkitykseltä kuin varsinaisesti rankoilta.

Elokuvan seksikohtaukset tuntuvat Cheekin tähti-imagon pönkitykseltä.

Fanielokuvalta Veljeni vartija vaikuttaa siinäkin mielessä, että se olettaa katsojan tuntevan Cheekin menestystarinan jo entuudestaan.

Keskeiset hetket, kuten lahtelaiseen rap-ryhmään 5th Element liittyminen, levy-yhtiön vaihtaminen, Vain elämää -sarjan tuoma laaja kansansuosio ja nousu stadionluokan esiintyjäksi, ohitetaan vikkelästi, kuin itsestäänselvyyksinä.

Kun Cheekin hittejäkään ei montaa kuulla, katsoessa menee helposti sekaisin, missä vaiheessa rakettimaisen uran nousukiitoa kulloinkin ollaan.

Myös Cheekin taidot jäävät turhan usein taka-alalle. Kun Holma briljeeraa äänteillä äänitysstudiossa, hetken ajan valkokankaalta sentään välittyy se vastustamaton hehku, josta Cheekin tähteyskin sai alkunsa.

Veljeni vartija

Ohjaus: JP Siili.

Pääosissa: Antti Holma, Saga Sarkola, Kai Lehtinen.

Juoni: Elämäkertaelokuva Jare Tiihosen noususta jättisuosituksi rap-tähdeksi.

Ensi-ilta: Keskiviikkona 31. tammikuuta 2018.

★★

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?