Näyttävä dokumentti sisällissodan syttymishetkistä: venäläisiin varuskuntiin hyökkäsivät myös Eljas Erkko, Heikki Reenpää ja Sven Fazer

rac

Julkaistu:

Elokuva-arvio
Etelä-Pohjanmaan Ylistaron tapahtumiin keskittyvässä dokumentissa on paljon vanhaa filmi- ja valokuva-aineistoa sekä komeita dramatisoituja osuuksia, kiittää elokuvakriitikko Taneli Topelius.
Sadan vuoden takaiset, Suomen historian kannalta kohtalokkaat tapahtumat heräävät komeasti henkiin Antti Tuurin käsikirjoittamassa dokumenttielokuvassa Tammisunnuntai 1918, jota esitetään viikonloppuna ja ensi viikolla erikoisnäytöksissä ympäri Suomea.

Se kertoo sunnuntain 27. ja maanantain 28. tammikuuta 1918 välisestä yöstä, jolloin suojeluskuntalaiset ja Vöyrin sotakoulun oppilaat valtasivat Etelä-Pohjanmaalla Ylistarossa useita venäläisiä varuskuntia riisuakseen niihin jääneet sotilaat aseista.

Vaikka Suomi oli julistautunut puolitoista kuukautta aikaisemmin itsenäiseksi, maassa oli yhä paljon venäläissotilaita – ja koko eteläinen Suomi näytti jäävän kansanvaltuuskunnan punakaartien haltuun.

Yhden paikkakunnan tapahtumiin keskittyvässä dokumentissa yön kulku on dramatisoitu näyttelijöiden sekä luontodokumenttien huippukuvaajana tunnetun Teemu Liakan otosten avulla elävästi.


Mukana on runsaasti vanhaa filmimateriaalia sekä valokuvia – vaikka osa niistä onkin ymmärrettävästi lainattu toisista yhteyksistä.

Tekstiin Tuuri on poiminut runsaasti otteita taisteluihin osallistuneiden päiväkirjamerkinnöistä, jotka kuvastavat sekä toiveikkaita odotuksia että selkäpiissä värisevää jännitystä.

Nykykatsojat tunnistavat joukosta henkilöinä muun muassa Helsingin Sanomien tulevan päätoimittajan ja toimitusjohtajan Eljas Erkon sekä Sven Fazerin ja Heikki Reenpään – Fazerin ja Otavan tulevat johtajat.

Konkariohjaaja Ilkka Vanne ymmärtää tiiviin kerronnan päälle. Merkittävin puute on lyhyt 50 minuutin pituus: tarina katkeaa sisällissodan alkulaukausten jälkeen täysin kesken.

Tammisunnuntai 1918

Ohjaus: Ilkka Vanne.

Juoni: Dokumentti Suomen sisällissodan syttymishetkistä Ylistarossa tammikuussa 1918.

Ensi-ilta: Perjantaina 17. marraskuuta 2017, erikoisnäytöksiä ympäri Suomen perjantaina 26. tammikuuta 2018 alkavalla elokuvaviikolla.

★★★

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt