Seksuaalisesti epävarman teinipojan ja kolmekymppisen miehen kipeän rehellinen rakkaustarina sai neljä Oscar-ehdokkuutta – ja viisi tähteä

rac

Julkaistu:

Elokuva-arvio
Parhaan miespääosan Oscar-ehdokkuuden saanut Timothée Chalamet tulkitsee 17-vuotiasta Eliota tavattoman vivahteikkaasti ja viiltävän rehellisesti, ylistää elokuvakriitikko Tarmo Poussu.
Ensirakkaudesta on tehty enemmän lauluja, kirjoja ja elokuvia kuin kukaan tietää. Harvoin sitä on silti kuvattu yhtä herkästi ja kipeän rehellisesti kuin italialaisen Luca Guadagninon ohjaamassa draamassa Call Me by Your Name.

Neljä Oscar-ehdokkuutta napanneen elokuvan päähenkilö on 17-vuotias Elio, joka asuu isänsä, arkeologian professorin, ja kääntäjä-äitinsä kanssa suuressa huvilassa Pohjois-Italiassa.
Elion elämä mullistuu, kun perheen kotiin muuttaa kesäksi noin kolmekymppinen amerikkalainen Oliver.

Komea ja itsevarma Oliver varastaa niin paikallisten tyttöjen kuin Elionkin huomion. Elion tunteet tulokasta kohtaan vaihtelevat ihailusta kateuteen ja ystävyydestä mustasukkaisuuteen, kunnes hän viimein tajuaa olevansa rakastunut.

Ulkoisia tapahtumia elokuvassa on niukasti, mutta sen jokainen kohtaus väreilee tukahdutettuja, purkautumistaan vaativia tunteita.


Katseet, eleet ja ohikiitävät kosketukset kertovat sen, mistä huulet vaikenevat. Parempi puhua kuin kuolla, todetaan Elion äidin kääntämässä kirjassa.

Parhaan miespääosan Oscar-ehdokkuuden saanut Timothée Chalamet tulkitsee seksuaalisuudestaan epävarmaa Eliota tavattoman vivahteikkaasti ja viiltävän rehellisesti. Armie Hammer tekee tunteittensa kanssa kamppailevana Oliverina uransa hienoimman roolityön.

Oscar-ehdokkuuden saaneesta käsikirjoituksesta vastaa upeista epookkielokuvistaan Hotelli Firenzessä (1985) ja Talo jalavan varjossa (1992) tunnettu veteraani James Ivory.


Call Me by Your Name -elokuvan saamat Oscar-ehdokkuudet

Call Me by Your Name

Ohjaus: Luca Guadagnino.

Pääosissa: Timothée Chalamet, Armie Hammer.

Juoni: Teinipoika rakastuu vanhempaan mieheen kesäisessä Italiassa.

Ensi-ilta: Perjantaina 26. tammikuuta 2018.

★★★★★

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt